Krönika av 
Ola Mårtensson

Sjung för studenternas valfrihetsfrossa

När man vädrar sin kritik av valfrihetssverige riskerar man såklart att anklagas för att vara på nostalgitripp i det som somliga kallar DDR-Sverige. Att ojämlikheten i landet har ökat sedan 1990-talet verkar inte bry dessa särskilt mycket, skriver Ola Mårtensson.

Vill man göra Sverige mer jämlikt igen, måste man ifrågasätta valfrihetsfrossan som byggts upp genom decennier av avregleringar, privatiseringar och egocentrerade ideal, skriver Ola Mårtensson.
Vill man göra Sverige mer jämlikt igen, måste man ifrågasätta valfrihetsfrossan som byggts upp genom decennier av avregleringar, privatiseringar och egocentrerade ideal, skriver Ola Mårtensson.Foto: TT/Privat/Montage
Ola Mårtensson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så är den härliga studenttiden här. Landets sistaårselever på gymnasieskolorna har ägnat sig åt nationella prov, slutprov och andra kunskapsrelaterade aktiviteter. Men inte bara det. Under terminen har också inköpet av studentmössa ställt abiturienterna inför svåra dilemman. Kanske säger detta en hel del om vårt allt mer uppdelade land.

På min tid stod valet mellan Lundamodellens höga mösskulle, mörkblå band och röda innerfoder å ena sidan och Uppsalamodellens lite lägre kulle, svarta band och gulblå innerfoder å den andra. För mig som skåning var valet inte svårt. 

Det är lätt att bli en aning dyster vid tanken på att de flesta partierna såväl till höger som vänster inte verkar vilja göra något rejält åt de ökande klassklyftorna

Det är annat nu. Mösskullen kan tillverkas i olika material, det finns specialmaterial som glittrar, skolans emblem kan präglas på den. Fram på studentmössan fanns en kokard, en blomma med de svenska färgerna, den kan nu ersättas med olika typer av ”diamanter” eller annat blingbling. Jag ska inte trötta läsaren med att rabbla ytterligare varianter. Men de är åtskilliga. Och kostnaden räknas inte längre i hundralappar, utan i tusenlappar för den som väljer värstingmodellen.

Studentmössan kvitto på valfrihetsfrossan

Även om valet av utförande på studentmössan inte är det viktigaste och mest avgörande som de blivande studenterna ställs inför, så säger det en hel del om vår tid och den valfrihetsfrossa som vi utsätts för i allt tidigare åldrar.

En hel del ungdomar är stressade av att inte veta huruvida de kommer att klara skolan med tillräckligt bra betyg för att komma in på utbildningen de önskar. I sin tur blir de stressade över om de satsar på rätt utbildning i förhållande till jobb- och inkomstmöjligheter. Men det stannar inte där. 

Karriären är en del. Utseendet, umgänget, fritidssysselsättningar och bostadsorten är andra. Idealen i sociala medier är minst sagt trendsättande. När valmöjligheterna blir allt fler blir också beslutsångesten och oron för felaktiga beslut och val större. Oron är lätt att förstå. För medelklassens unga handlar det säkert om oron att falla i den sociala och ekonomiska hackordningen, för arbetarklassens att inte räknas eller räcka till alls.

Det är lätt att bli en aning dyster vid tanken på att de flesta partierna såväl till höger som vänster inte verkar vilja göra något rejält åt de ökande klassklyftorna och den hårdnande konkurrensen mellan människor. I stället gödslar de stressen med ena handen och ser till så att köerna till kuratorer och BUP blir allt längre med den andra.

Ifrågasätt valfrihetsfrossan

När media nu rapporterar om de stundande nedskärningarna inom skolans värld ligger det nära till hands att tro att det kommer att leda till färre lärare per elev, färre specialpedagoger, färre kuratorer, färre fritidsledare och så vidare.

Skolans kunskapsuppdrag blir svårare att utföra med en ännu mer slimmad budget och inte blir det enklare att arbeta med det så viktiga kompensatoriska uppdraget heller. De som kommer drabbas hårdast är elever som har det tuffast i skolan, ungdomar som kommer från hem där det inte finns studievana eller inte har någon att prata med om sin oro inför framtiden.

När man vädrar sin kritik av valfrihetssverige riskerar man såklart att anklagas för att vara på nostalgitripp i det som somliga kallar DDR-Sverige. Att ojämlikheten i landet har ökat sedan 1990-talet verkar inte bry dessa särskilt mycket. 

Vill man göra Sverige mer jämlikt igen, måste man ifrågasätta valfrihetsfrossan som byggts upp genom decennier av avregleringar, privatiseringar och egocentrerade ideal. 

Fakta

Ola Mårtensson är förstelärare och fristående krönikör i Altinget.

Tidigare krönikor

- Gärna gårdsförsäljning, men inte utan Systembolaget

- Lokförarnas strejk visar att det folkliga stödet är stort

- År 2023 är landets liberaler både få och kluvna

- Böcker eller digitalisering borde inte vara en vattendelare

- Tveksamt om läslistan blir kanon

- Kungen är mer än en pappa

- En skola med hög kvalitet bidrar till lägre brottslighet

- Lyft fram frågan om reglerad undervisningsskyldighet

- Kommer Kristersson förstatliga skolan?

- En valrörelse utan visioner och avgörande sakfrågor

”Övriga partier” – morgondagens makthavare?

Det är dags att slopa lovskolan

Rimligt med medelväg mellan L och S om betygen

Betygsinflationen här för att stanna?

Allt tydligare att högeralliansen har en ny oppositionsledare

- Valrörelsen skulle bli bättre om vi pratade om klyftor och konkurrens

När arbetarpartiet bryr sig om arbetarna

Hårda tag måste gå hand i hand med förebyggande insatser

Nationella satsningar på elevhälsan och BUP krävs i Ukrainakrigets spår

Rektorsomsättningen måste minska – skolreformer riskerar falla platt

Kris i mittens rike

Vart tog lärarna vägen, Agenda?

Dags att två lärarfack blir ett

Lyft fram visionerna för svensk landsbygd

Is i magen skulle gynna debatten

Fokusera på skolans verkliga problem under valåret

- Hedersordförande med rätt att kritisera

En frigjord socialdemokrati utan MP som överrock

Den folkliga förankringen är förlorarare när medierna bevakar kongresserna

Läslusten avgörande för både den enskilde och samhället

Gör skolmaten till en fredad zon från nedskärningspolitiker

- Att ställa rimliga krav på elever är att bry sig på riktigt

En ny röd ytterkant också i Sveriges riksdag?

Kyrkovalet är politiskt

En öppen process vore bra både för S och för politiken

- Svensk politik behöver ett reningsbad

- Gör som i Danmark – skrota den fasta valdagen

- Gratis lovaktiviteter borde permanentas bortom pandemin

- Mobiltelefonförbudet - tröttsam symbolpolitik

Pisa i all ära, men nu krävs drastiska åtgärder för ökat läsande

Avregleringar har rullat ut röda mattan för skuggsamhället

Frågan om framtidens skola handlar om vilket samhälle vi vill ha 

Svårt för Sabuni att göra en Busch

Livskraftig landsbygd kräver förändring

Upprusta skolan och låt lärarna fokusera på kärnuppdraget 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00