Krönika av 
Ola Mårtensson

Lyft fram visionerna för svensk landsbygd

De som drabbas hårdast av de höga bensin- och dieselpriserna är människorna på landsbygden. Under förra veckan mötte flera av partierna upp med akuta förslag för sänkta kostnader för bränsle och energi. Såhär i början av valåret skulle många säkert också önska en debatt som fokuserar de långsiktiga förutsättningarna för svensk landsbygd.

”Det är ett väl genomtänkt drag sett ur SD:s perspektiv” Skriver krönikören om att Mattias Karlsson blir partiets nya landsbygdspolitiska talesperson.
”Det är ett väl genomtänkt drag sett ur SD:s perspektiv” Skriver krönikören om att Mattias Karlsson blir partiets nya landsbygdspolitiska talesperson.Foto: Pavel Koubek/TT
Ola Mårtensson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När utbildnings- eller kulturpolitik diskuteras är områdena förhållandevis avgränsade. Riktigt så är det inte med landsbygdspolitiken. Istället är det en uppsjö olika frågor, alltifrån nämnda utbildnings- och kulturområdena till brottslighet, tillgänglig vård, kommunikationer, jordbruk, gårdsförsäljning av alkohol och så vidare. Stort och smått. Kanske bidrar detta till att många tycker att landsbygden är glömd i den allmänna debatten, frågorna adresseras inte specifikt som landsbygdsfrågor.

Program för landsbygd

I söndagens DN Kultur (23/1) illustreras bredden av frågor som glesbygds- och landsbygdspolitiken handlar om i text om Norrland som avslutades med att skribenten Po Tidholm levererade 17 råd till den nya regeringen, råd och förslag som skulle hjälpa Norrland på rätt väg, alltifrån infrastruktur till vård, turism, skogsnäring med mera. Så ser det också ut när man gör besök på de politiska partiernas hemsidor och läser om deras glesbygds- och landsbygdspolitik. Många har gedigna program med framåtsyftande satsningar och visioner. Där är det heller inga glömda frågor men alltför sällan ges det utrymme för en bred debatt om landsbygdens framtid- och ödesfrågor.

Men å andra sidan har dessa politiska krafter ringat in frågor som engagerar folk, sådant som människor är förbannade på och som diskuteras över fikaborden varje rast.

Akuta kriser

Men visst dyker landsbygdsfrågorna upp emellanåt. Som i förra veckan. Akut kris, akuta åtgärder. Vänsterpartiet föreslog någon slags subventionering av bilkörning på landsbygden, Kristdemokraterna en dieselprissänkning på tre kronor och Centerpartiet vill satsa en miljard extra på jordbruket med anledning av de höga energi- och dieselkostnaderna.

Populism säger somliga. Och nog ligger det något i det. Men å andra sidan har dessa politiska krafter ringat in frågor som engagerar folk, sådant som människor är förbannade på och som diskuteras över fikaborden varje rast. I det korta perspektivet är det kanske just vad som måste göras.

Genomtänkt utnämning

Under den gångna veckan återlanserades sverigedemokraten Mattias Karlsson som ett av partiets affischnamn inför valrörelsen. Han blir landsbygdspolitisk talesman. Det är ett väl genomtänkt drag sett ur SD:s perspektiv. Karlsson bor på landet och Sverigedemokraterna har redan ett starkt stöd utanför storstäderna.

I en intervju i Sydsvenskan (22/1) berättade Karlsson att han kommer att ge sig ut på turné genom landet och samtidigt pekade han ut några frågor som han och SD kommer att lyfta fram - energin, bensinpriset, invandringens effekter på landsbygden och brottsligheten.

Tydlig signal

Att Sverigedemokraterna utser en så pass framträdande person som Mattias Karlsson till landsbygdspolitisk talesman är en tydlig signal att partiet tar dessa frågor på allvar, och inte minst att de tar landsbygdens väljare på allvar. Detta bör stressa de andra partierna. Kanske kan det ge upphov till att frågorna om framtiden för svensk landsbygd flyttas upp på den politiska dagordningen, inte bara när det är akuta kriser. Det behövs.

Nämnda personer

Mattias Karlsson

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, internationell sekreterare, grundare Tankesmedjan Oikos
Pol. mag (Lunds uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00