Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Krönika av 
Paula Bieler Eriksson

Man måste vara frisk för att vara sjuk

Det brukar ibland sägas att ”man måste vara frisk för att vara sjuk”, och jag skulle tro att de flesta av oss fått en inblick i vad som menas med detta, skriver Paula Bieler Eriksson.

I de olika mamma- och föräldragrupper jag är med i ser jag i princip dagligen frågor om varför och hur SGI bör skyddas. Det vimlar av tvärsäkra svar - som säger emot varandra, skriver Paula Bieler Eriksson.
I de olika mamma- och föräldragrupper jag är med i ser jag i princip dagligen frågor om varför och hur SGI bör skyddas. Det vimlar av tvärsäkra svar - som säger emot varandra, skriver Paula Bieler Eriksson.Foto: TT/Privat/Montage
Paula Bieler Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje gång jag ringer in till Försäkringskassan, och som småbarnsförälder med en blandad sysselsättning bestående av studier, timanställning, eget företag och föräldraledighet blir det en del samtal, reagerar jag på det förinspelade meddelande som möter mig i växeln. Jag får nämligen veta att myndigheten i sin strävan att ”förbättra kundservice” kommer spela in den del av samtalet då jag beskriver mitt ärende i hopp om att kopplas till rätt avdelning. Själva samtalet med handläggare kommer däremot inte spelas in.

Det vimlar av tvärsäkra svar - som säger emot varandra

Det känns ironiskt, inte bara för att samtalet är den del som jag och många med mig nog anser utgöra faktisk kundservice, utan också för att jag tyvärr märkt att olika handläggare ger olika svar, och att de råd man får ibland kan ställa till det i framtiden.

I de olika mamma- och föräldragrupper jag är med i ser jag i princip dagligen frågor om varför och hur SGI bör skyddas. Det vimlar av tvärsäkra svar - som säger emot varandra. Någon hävdar att man inte behöver skydda sin SGI om man har en fast anställning att gå tillbaka till medan någon annan berättar att man kommer behöva jobba minst ett halvår innan SGI:n är tillbaka. Någon säger att är man gravid så skyddas SGI ett halvår innan beräknad födsel, en annan säger att det bara är 60 dagar.

Krångliga regler och felaktiga uppmaningar

Alla talar av egen erfarenhet, berättar vad just deras handläggare svarat när de frågat vad som gäller eller hur deras ärenden har blivit bedömda.

Reglerna är uppenbarligen så krångliga, och tolkningarna så många, att personer som agerat likadant fått olika svar och beslut. Allt har berott på vilken handläggare som hanterat deras ärende, och kanske hur envisa de varit i sina kontakter med Försäkringskassan. Uppgivna föräldrar konstaterar att de använd upp föräldradagar i onödan, eller att de gått miste om vab-ersättning för att de följt felaktiga uppmaningar.

Och detta handlar om friska, om än gravid- respektive småbarnsföräldertrötta, individer.

För den som är sjuk är det förstås betydligt svårare. Då handlar det inte längre om att fastställa och säkra nivå av ersättning, utan också att över huvud taget få rätt till den.

Frisk för att vara sjuk

Det brukar ibland sägas att ”man måste vara frisk för att vara sjuk”, och jag skulle tro att de flesta av oss antingen genom egna eller närståendes erfarenheter fått en inblick i vad som menas med detta.

När jag var sjukskriven för utmattningssymtom gick jag tillbaka till jobbet något tidigare än vad som varit optimalt, för att jag till slut blev så stressad av alla turer med intyg, handläggares bedömningar och ifrågasättanden. Det funkade, men var knappast bra för min hälsa.

Vissa har stått utan inkomst

För andra har det gått betydligt sämre. De har till följd av olika svar plötsligt stått helt utan inkomst. I bästa fall har det bara varit under en onödigt lång handläggningstid, även om detta kan vara tillräckligt för såväl rejäla skulder som ytterligare försämrad hälsa till följd av både stress och bortprioriterade inköp av exempelvis mat och mediciner. I sämsta fall har ersättningen aldrig kommit. Trots att myndighetens handläggare berättat, kanske till och med dikterat, hur de olika formulären ska fyllas i och vilka papper som ska skickas in har det vid beslutsfattandet inte räckt. Den som orkat ifrågasätta besluten har ibland fått dem omprövade, men det har kostat både tid och energi.

I många fall kan det kännas som en heltidssysselsättning att få allting rätt i ansökan om föräldra- eller sjukpenning. Undra på, när det tydligen är svårt nog att ha koll på alla regler och fastställd praxis för de som faktiskt arbetar med dessa frågor.

Fakta

Paula Bieler Eriksson är tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, men har nu lämnat politiken och läser dietistprogrammet. 

Tidigare krönikor:

- Vad gör man för pengarna?

- Därför borde det inte vara olagligt att förolämpa en statstjänsteman

- Skadeståndsskulderna läggs på hög

- Det är bra att återvändande lyfts fram i biståndspolitiken

- Mitt personkryss försvann i valet

- Faktisk politik syns för lite i valrörelsen

Politikernas ideologiska kompass i kriser är mer intressant än kronor och straffsatser

Ställ dig frågan: ”Hur har det parti jag röstade på sist presterat?”

Mobilisera för din egen politik – inte mot någon annans

Förslaget om förskolan monterar ned föräldrars möjligheter att välja själv

Våldsmonopolet måste säkras

- Vi borde se totalförsvarsplikten på samma sätt som vi ser på skolplikten 

Så här bör Sverige hantera mottagandet av flyende från Ukraina

- Reformera valsystemet och ge mer makt åt enskilda ledamöter

Jag är glad att Spotify valde Joe Rogan

Bristande insyn när riksdagsledamöter aldrig är personligt ansvariga för sin röst

En öppet subjektiv journalistik präglad av mångfald vore befriande

Till politikerna inför valåret: Fokusera på era frågor – inte på motståndaren

Återvandringsmiljarden handlar om de personer som blivit av med sitt hem

Därför måste vi även lyfta kvinnors våld mot män

Andersson vill ha socialistisk kontroll över välfärden – inte demokratisk

- Moderaterna spelar S i händerna

När censuren kommer från medborgarna själva

- Märkliga "liberala" argument mot familjeveckan 

- Valet att vaccinera sig måste få ligga hos den enskilde 

- Politikernas ovana att överdriva skadar förtroendet för politiken

I riksdagen kan väl ingen annan ha något vettigt att tillföra?

- Det borde vara svårare att regera

Nej, riksdagen leker inte alls regering

Sorgligt när vården motarbetar snarare än främjar amning

- Tänk om upphovsrätten hade tillgänglighet i fokus

Lättnader i migrationspolitiken är inte längre nyckeln till Rosenbad

Utmärkt om fokus på slöseri ökar politikers sparsamhet 

- Varför ska EU få skuldsätta mina barn?  

- Pandemin har visat hur livspusslet kan bli enklare

- Trist när hemkunskapen hamnar i skymundan i skoldebatten


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024