Utmärkt om fokus på slöseri ökar politikers sparsamhet
Att nybildade Skattebetalarnas riksförbund tar upp skattesänkningar som ett exempel på slöseri är minst sagt provocerande. Men att organisationen vill granska misshushållning med resurser är bra.
Paula Bieler Eriksson
Fristående krönikör AltingetVarje gång jag passerar Vaksala torg står den där som ett hån. Den lilla plattformen med den enorma skrivbordslampan, tänkt att vara Uppsalas variant av ett ”Speakers’ corner”. Beslutet om att inrätta en sådan plats, där vem som helst kan ta ordet, när som helst, fattades av ett enigt kommunfullmäktige.
En halv miljon för en flyttbar scen
Då sades inget om några större kostnader och ingen av oss som närvarade tänkte nog att det skulle krävas mer än en snygg plakett för att märka ut platsen. Men så gick det som det ofta gör när politiker och tjänstemän vill skapa något speciellt för sin stad – en konsultfirma anlitades och plötsligt betalade kommunen nästan en halv miljon kronor för en flyttbar scen.
Bara den som utgår från att alla pengar i grunden tillhör det offentliga kan se det som skatteslöseri när skattebetalare betalar mindre skatt.
I mars 2014, nästan två år efter invigningen, togs det hela upp som ett exempel på skatteslöseri av dåvarande Slöseriombudsmannen, Martin Borgs.
Ny skattebetalarklubb
Slöseriombudsmannen drivs, för den som inte känner till det, av Skattebetalarnas förening, en partipolitiskt oberoende organisation med slagsida åt höger och fokus på att minska de offentliga utgifterna till förmån för sänkta skatter.
I år firar föreningen 100 år, vilket arbetarrörelsen uppmärksammat genom att bilda ett motsvarande förbund – Skattebetalarnas Riksförbund. Det lanserades genom en debattartikel där förbundets representanter gick till attack mot det de kallade skatteslöseri: ”ideologiskt motiverade skattesänkningar, utförsäljningar, privatiseringar och valfrihetssystem”.
Spara pengar på mellandagsrean
Självklart finns olika syn på vad som är bra användande av skattemedel och inte. Men jag blir minst sagt provocerad av att skattesänkningar tas upp som ett exempel på slöseri. Det är ungefär lika rimligt som att komma hem från en shoppingtur under mellandagsrean och glatt skryta om hur mycket pengar man sparat. För precis som du knappast sparar pengar genom att spendera dem kan du inte slösa pengar du inte har. Bara den som utgår från att alla pengar i grunden tillhör det offentliga kan se det som skatteslöseri när skattebetalare betalar mindre skatt.
Däremot uppskattar jag att förbundet säger sig vilja granska skrytprojekt och misshushållning med resurser. Och visst kan det finnas anledning att se över utförsäljningar och vinstuttag, även om jag knappast tror att stopp för detta löser alla problem. Kommunerna och staten är nämligen långt ifrån en garant för välinvesterade pengar.
Paula Bieler Eriksson är tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, men har nu lämnat politiken och läser dietistprogrammet.
Tidigare krönikor:
- Trist när hemkunskapen hamnar i skymundan i skoldebatten
- Pandemin har visat hur livspusslet kan bli enklare
- Varför ska EU få skuldsätta mina barn?
Ideologiska skygglappar
Visst finns exempel på privatägda skolor där skolpengen tycks ha gått till elevernas laptops eller ägarnas utländska konton, men minst lika ofta som jag sett sådana historier har jag hört om offentlig verksamhet som i slutet av ett redovisningsår snabbt sett till att använda upp eventuella överskott för att inte riskera en minskad budget nästkommande år. Och lika ofta som jag läst om fastigheter som sålts till underpris har jag förundrats över lokaler som står tomma och blöder pengar på det sättet.
Ideologiska skygglappar riskerar nämligen skatteslöseri, oavsett vilken ideologi de tillhör.
Bra att fler talar om slöseri
Slöseriombudsmannens olika exempel har på ett tragikomiskt sätt roat och skrämt mig i ett drygt decennium. Mest skrämd har jag dock blivit av att under samma tid jobba politiskt. Alltför ofta har viljan att visa handlingskraft resulterat i sjösättandet av nya projekt, utan ordentliga konsekvensanalyser. Samtidigt tycks det svårt att avsluta, eller ens reformera, dem när de väl kommit på plats. ”Satsning” har trots allt en mer positiv klang än ”besparing”.
Just därför ser jag fram emot att se de granskningar som Skattebetalarnas riksförbund kommer att presentera. Ju fler som talar i termer av slöseri, desto bättre låter nämligen ordet ”spara”.