Amanda Lind nytt språkrör för MP: ”Glad, stolt och hedrad”

Tidigare kulturministern Amanda Lind blir nytt språkrör för Miljöpartiet. Det beslutade partiets ombud på en extrainsatt kongress på söndagen.

Tidigare kulturminister Amanda Lind bildar nytt språkrörspar med Daniel Helldén. (Arkivbild)
Tidigare kulturminister Amanda Lind bildar nytt språkrörspar med Daniel Helldén. (Arkivbild)Foto: Magnus Lejhall/TT
Axel Hyttnäs Telin

Amanda Lind blir nytt språkrör för Miljöpartiet med 240 ja, 4 nej och 2 blanka röster på partiets extrainsatta kongress.

– Tack kära partivänner för det här förtroendet. Jag är så oerhört glad, stolt och hedrad att nu få kalla mig för ert språkrör, säger hon i sitt tal.

I sitt tal kritiserar Lind regeringen för att inte göra tillräckligt för klimatet, skära ner på välfärden och för att de tillåter skolkoncernera att plocka ut ”enorma vinster”.

– Nej, mina vänner, det ingjuter inte hopp.

Hon kommenterar också attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen i torsdags.

– Denna typ av händelse sker inte i ett vakuum. Fördomar leder till förakt, förakt leder till hat, hat leder till avhumanisering eller våld.

Amanda Lind var kulturminister i Stefan Löfvens regering åren 2019–2021. Innan dess har hon både varit partisekreterare för partiet och kommunalråd i Härnösand.

2022 valdes hon in i riksdagen och blev ordförande i kulturutskottet, men det är ett uppdrag som hon nu kommer att lämna, berättar hon för Altinget.

Om Amanda Lind

Född 1980 (43 år)

Gör: Riksdagsledamot, kulturpolitisk talesperson för Miljöpartiet

Bor: I Härnösand med maken Björn Ola Lind och tre barn

Bakgrund:

Arbetade som barn- och ungdomspsykolog 2009–2011

Kommunalråd i Härnösand 2014–2016

Partisekreterare 2016–2019

Kultur- och demokratiminister 2019–2021

Riksdagsledamot sedan 2022

Vill sitta i regering

Amanda Lind blir nytt språkrör med endast en dryg månad kvar till EU-valet den 9 juni. Valrörelsen blir oerhört viktig för partiet, säger hon.

– Vi har starka krafter nu som driver på för att riva upp EU:s klimatarbete och högerextrema krafter som vill påverka unionen i fel riktning. Då behövs ett starkt grönt lag i EU, säger hon till Altinget.

Den dag du lämnar som språkrör, vad vill du då ha uppnått?

– Jag vill ha uppnått en ny regering där Miljöpartiet har ett starkt inflytande, att vi klarar klimatmålen, att vi har byggt ut välfärden och minskat klyftorna i Sverige. Vi behöver en helt annan politisk inriktning.

Miljöpartiet har gått om Sverigedemokraterna som det parti som väljarna ogillar mest. Det visar en kommande undersökning från Göteborgs universitet, som SvD har rapporterat om.

Amanda Lind tror inte att lösningen är att tona ner politiken, utan att bli tydligare.

– Men också att bli bättre på att tala om hur vårt samhälle efter klimatomställningen blir ett samhälle som är bättre för människor.

Så sent som i höstas valdes Daniel Helldén att efterträda Per Bolund på MP:s kongress i Örebro. Det är alltså en relativt ny språkrörsduo som nu ska leda partiet framåt.

Hur kommer du och Daniel Helldén att dela upp arbetet?

– Nu har jag bara varit språkrör i en timme, så det är väl lite tidigt att säga. Vi ska naturligtvis sätta oss ner och planera hur vi lägger upp arbetet. Jag ser jättemycket fram emot att jobba med Daniel. Han är en tydlig, rak och erfaren politiker, säger Amanda Lind.

Efterträder Märta Stenevi

Tre riksdagsledamöter stred till en början om att ta över som nytt språkrör. Efter valberedningens besked att de helst ville se Lind ta över valde både den migrationspolitiska talespersonen Annika Hirvonen och den ekonomisk-politiska talespersonen Janine Alm Ericson att dra sig ur kampen.

Amanda Lind efterträder Märta Stenevi, som avgick i februari efter en tids sjukskrivning och kritik mot hennes ledarskap.

De tidigare språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin säger i en intervju med Altinget att de tror att Amanda Lind kommer att göra ett bra jobb som nytt språkrör.

– Hon får respekt hos både motståndare och partimedlemmar, vilket är viktigt för att partiet ska få igenom så mycket grön politik som möjligt, säger Lövin.

Läs också

Nämnda personer

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet, riksdagsledamot, ordförande i kulturutskottet
Psykolog (Umeå uni., 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00