Krönika av 
Paula Bieler Eriksson

Till politikerna inför valåret: Fokusera på era frågor – inte på motståndaren

Det är relevant att fråga politiker om hur deras förslag utvecklats och vad som skiljer nya förslag från äldre. Men då måste det ske på ett sätt där de utfrågade faktiskt får svara och förklara hur de resonerar. Att däremot lägga allt fokus på avsändaren och antingen hylla eller dissa utspel endast mot bakgrund av vem som presenterar dem är däremot bara dumt.

Jag vill helt enkelt veta hur den som vill ha min röst tänker, vilka prioriteringar som görs och varför, skriver Paula Bieler Eriksson.
Jag vill helt enkelt veta hur den som vill ha min röst tänker, vilka prioriteringar som görs och varför, skriver Paula Bieler Eriksson.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Paula Bieler Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så närmar sig året sitt slut. Semesterdagar plockas ut, skolverksamheten har stängt för jullov och riksdagen håller i dag ett sista bordläggningsplenum innan ett par veckors uppehåll. Förhoppningsvis upplever åtminstone en del i landet att julfriden närmar sig, även om det förstås knappast blir lugnt för alla.

För egen del ser jag fram emot först lite lugnare tempo, och sedan faktiskt några dagars total ledighet, utan andra måsten än att ta vara på tiden med familjen. Men jag hoppas också att åtminstone under julen få ledigt från nyheter som bottnar i politikers utspel mot och attacker på varandra.

En orsak till att lämna

Det fanns många orsaker för mig att lämna partipolitiken. Några har jag pratat ganska mycket om, andra knappt alls. Något som hör till den senare kategorin är besvikelsen jag känt över hur den politiska debatten utvecklats. Tonen har blivit mer raljant, halmgubbarna har förökat sig som om de vore kaniner och polariseringen har behandlats som vore den eftersträvansvärd.

Jag vill helt enkelt veta hur den som vill ha min röst tänker, vilka prioriteringar som görs och varför.

Även jag har förstås haft mina raljanta kommentarer genom åren. Ibland är det oerhört svårt att låta bli. Men på det stora hela har jag försökt måna om att ta mina politiska motståndare samt deras perspektiv seriöst, och behandla dem därefter. Försöka se deras perspektiv, höra vad de säger och därefter bemöta deras bästa argument – inte de sämsta.

Välja bort istället för välja

I grund och botten handlar det nämligen, som jag ser det, om respekt för väljarna och vårt demokratiska system. Dels därför att alla folkvalda ju ytterst representerar medborgare som valt att lägga sin röst på just dem – att ignorera vad de har att säga är därmed samma sak som att ignorera en del av väljarkåren. Just det perspektivet lyfts ganska ofta, inte minst i diskussionerna kring vilka partier som kan samarbeta med vilka andra partier.

Så här inför ett valår tänker jag dock mer på vad förhållningssättet till politiska motståndare och deras förslag egentligen gör för själva valproceduren. När debatten fokuserar på allt politiska motståndare ogillar med varandra, hur guidar det oss väljare? Vad får vi av valkampanjer som handlar om att välja bort, inte välja, makthavare?

Måste få förklara

Missförstå mig rätt. Det är relevant att fråga politiska företrädare om hur deras förslag utvecklats, vad som skiljer nya förslag från äldre eller varför de tror att lösningar som inte fungerat förut skulle göra det nu. Det hör till en saklig granskning, och till information vi väljare bör få ta del av innan vi går till vallokalerna.

Men då måste det ske på ett sätt där de utfrågade faktiskt får svara och förklara hur de resonerar. Att däremot lägga allt fokus på avsändaren och antingen hylla eller diskvalificera politiska utspel endast mot bakgrund av vem som presenterar dem är däremot bara dumt.

Håll fokus i valrörelsen

Det jag, som väljare, vill veta är hur genomtänkt ett förslag är, vilka argument det vilar på och vilket resonemang som lett fram till att just det förslaget aktualiserats. Jag vill helt enkelt veta hur den som vill ha min röst tänker, vilka prioriteringar som görs och varför. Med det som underlag vill jag lugnt få avgöra vem, om någon, som förtjänar mitt förtroende.

Det här är min sista krönika för året och jag vill sammanfatta den i en vädjan till alla politiker som laddar inför valåret: Berätta för mig vad ni vill göra, och varför. Håll fokus där, och låt sedan mig få utvärdera er och era konkurrenters kompetens, eller brist därpå. Jag varken önskar eller behöver höra någon annan berätta för mig vem jag inte bör lyssna eller lita på. Den bedömningen är nämligen min att göra.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00