Krönika av 
Paula Bieler Eriksson

Våldsmonopolet måste säkras

Paludans syften, utanförskap, invandring, mångkultur och integration. Många är efter påskens upplopp upprörda och vill diskutera allt detta. Men det vi behöver diskutera och lösa är framför allt hur vi ska hantera att det finns stora grupper som inte drar sig för att med dödligt våld attackera blåljuspersonal. 

På en del håll har polisen valt att backa undan då man ansett att polisens blotta närvaro innebär en risk för eskalerat våld.
På en del håll har polisen valt att backa undan då man ansett att polisens blotta närvaro innebär en risk för eskalerat våld.Foto: Kicki Nilsson/TT
Paula Bieler Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans. Det välkända citatet, vars upphovsman är omtvistad, används flitigt och med rätta av de som vill rusta upp försvaret. I helgen såg jag en mycket träffande travesti: Alla har ett våldsmonopol, sitt eget eller någon annans.

Vinkeln som överskuggar allt

De våldsamma upplopp som vi sett runt om i landet har i vanlig ordning föranlett många upprörda diskussioner, där i princip alla har hörts förut.

Det är här och nu det bildas grupperingar som utan hämningar attackerar vårt rättssamhälle.

Där finns de som upprörs över att polisen gett tillstånd till en demonstrativ koranbränning, och de som upprörs över att yttrandefriheten föreslås begränsas. Där finns de som lägger allt fokus på övertygelsen att Islam och dess troende har en inneboende lätthet att ta till våld – vissa genom att säga att Paludan gör rätt som synliggör detta, andra genom att säga att han gör fel som orsakar upplopp eftersom detta tydligen skulle vara en ofrånkomlig följd. Där finns de som vill diskutera utanförskap, invandring, mångkultur och integration.

Även om var och en av dessa diskussioner kan vara nog så relevant att ta finns det dock en vinkel som borde överskugga alla andra: Hur hanterar vi det faktum att det finns stora grupper av individer som inte drar sig för att med potentiellt dödligt våld attackera såväl civila mål som blåljuspersonal?

Här och nu brinner bilar

Jämfört med den frågan spelar det ingen roll om Paludans egentliga syfte är att uppröra och kränka, provocera fram inbördeskrig eller blottlägga konflikter han anser ignoreras. När stenar kastas mot huvuden och passagerarbussar sätts i brand spelar det mindre roll exakt vad som gått snett med migrations- och integrationspolitiken de senaste decennierna.

Missförstå mig rätt. Jag anser självklart att det finns mycket att lära av tidigare misstag. Lika självklart är behovet av en politik som skapar sammanhållning och bryter utanförskap i vårt land. Däremot hittar vi inte lösningen till de våldskravaller vi ser just nu genom att vara efterkloka eller tala om förebyggande arbete. Det är här och nu som bilar brinner, det är här och nu det bildas grupperingar som utan hämningar attackerar vårt rättssamhälle.

Markera mot våldsverkare

Ett av de skeenden som fått mest uppmärksamhet i helgen var hur polisen på ett antal platser valt att backa undan från våldsamheterna. I vissa fall har syftet åtminstone inledningsvis varit att omgruppera, i andra har de uttryckligen gjort valet att backa för att de anser polisens blotta närvaro utgör en risk för eskalerat våld.

Medan det förra kan vara fullt förståeligt – en polis som saknar verktyg och resurser att ta kontrollen över en situation kan mycket väl behöva strukturera om sin insats – är det däremot helt oacceptabelt att låta våldsverkares inställning till polisen avgöra om insatser fortgår eller avslutas. Tvärtom finns det all anledning att med kraft markera extra tydligt just mot de krafter som anser sig ha rätt att med våld avgöra om polis och räddningstjänst är välkomna eller inte.

Våldsmonopolet måste säkras

Många av de röster som reagerat starkast mot det fokus på defensiv de-eskalering snarare än bättre möjligheter för polis och rättssamhälle att direkt på plats stoppa upplopp och gripa deltagare kommer från personer som bor och verkar i de utsatta områdena. Det är de som vet vad som står på spel. De får leva med konsekvenserna när ansvaret för lag och ordning tas över av lokala gäng och ligister. Dessutom har de ofta erfarenheter från samhällen där just detta varit, eller blivit, standard.

De vet helt enkelt att det alltid finns ett våldsmonopol. Och de ser att politiken just nu borde lägga allt fokus på att säkra det åt rättsstaten och ingen annan.

Fakta

Paula Bieler Eriksson är tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, men har nu lämnat politiken och läser dietistprogrammet. 

Tidigare krönikor: 

- Vi borde se totalförsvarsplikten på samma sätt som vi ser på skolplikten 

Så här bör Sverige hantera mottagandet av flyende från Ukraina

- Reformera valsystemet och ge mer makt åt enskilda ledamöter

Jag är glad att Spotify valde Joe Rogan

Bristande insyn när riksdagsledamöter aldrig är personligt ansvariga för sin röst

En öppet subjektiv journalistik präglad av mångfald vore befriande

Till politikerna inför valåret: Fokusera på era frågor – inte på motståndaren

Återvandringsmiljarden handlar om de personer som blivit av med sitt hem

Därför måste vi även lyfta kvinnors våld mot män

Andersson vill ha socialistisk kontroll över välfärden – inte demokratisk

- Moderaterna spelar S i händerna

När censuren kommer från medborgarna själva

- Märkliga "liberala" argument mot familjeveckan 

- Valet att vaccinera sig måste få ligga hos den enskilde 

- Politikernas ovana att överdriva skadar förtroendet för politiken

I riksdagen kan väl ingen annan ha något vettigt att tillföra?

- Det borde vara svårare att regera

Nej, riksdagen leker inte alls regering

Sorgligt när vården motarbetar snarare än främjar amning

- Tänk om upphovsrätten hade tillgänglighet i fokus

Lättnader i migrationspolitiken är inte längre nyckeln till Rosenbad

Utmärkt om fokus på slöseri ökar politikers sparsamhet 

- Varför ska EU få skuldsätta mina barn?  

- Pandemin har visat hur livspusslet kan bli enklare

- Trist när hemkunskapen hamnar i skymundan i skoldebatten


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00