Krönika av 
Paula Bieler Eriksson

Därför bör det inte vara olagligt att förolämpa en tjänsteman

Den kanske viktigaste aspekten av yttrandefrihet är att den enskilda, lilla medborgaren inte ska tystas av den stora, starka staten. Det måste få gälla även om det som uttrycks är rena förolämpningar, skriver Paula Bieler Eriksson.

Parallellt med diskussionen om att skända heliga skrifter och politiska ledare utmanas dock yttrandefriheten på ett, vad som verkar, mer beständigt sätt av regeringen, skriver Paula Bieler.
Parallellt med diskussionen om att skända heliga skrifter och politiska ledare utmanas dock yttrandefriheten på ett, vad som verkar, mer beständigt sätt av regeringen, skriver Paula Bieler.Foto: TT/Privat/Montage
Paula Bieler Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så var det dags för ännu en runda yttrandefrihetsdebatt i det här landet. De senaste veckorna har vi sett flera exempel på händelser som väcker frågan till liv. Mycket uppmärksamhet gavs förstås åt den symboliska hängningen av en Erdogandocka och Paludans senaste koranbränning utanför Turkiets ambassad. Utöver de vanliga protesterna har diskussionerna kryddats med dimensionen ”rådande säkerhetsläge”. Ofta har det framstått som att större vikt läggs vid hur relationen med Turkiet påverkas än vid den grundläggande frågan om var vi sätter gränser för de friheter vi bygger vår demokrati på.

Deltagande vore avväpnande

En lite mer ovanlig reaktion har kommit från partiet Nyans och dess partiledare, som nu till helgen planerar att hänga dockor av Johan Pehrson och Jimmie Åkesson utanför riksdagen, eftersom dessa båda partiledare tydligt sagt att det är och ska vara tillåtet att skända även det som hålls heligt av andra. På ett sätt är det faktiskt en perfekt present till Liberalerna och Sverigedemokraterna – de har nu ett ypperligt tillfälle att visa just hur starkt deras försvar av yttrandefriheten är. Hittills har de, vad jag har sett, inte kommenterat. Det är ett sätt att bemöta det hela, att ignorera demonstrationen och därigenom visa att man inte måste reagera på allt som riktas direkt mot ens person.

En kanske starkare manifestation vore om de själva dök upp på Mynttorget – något Yüksel kaxigt välkomnat Åkesson till. Det skulle tydligt signalera att deras ställningstaganden inte riktar sig mot muslimer, vilket Nyans bestämt hävdar, utan gäller generellt. De anser yttrandefriheten vara av sådan vikt att de även accepterar när den används på sätt som kan vara obehagligt för själva. Jag har svårt att se ett mer effektivt avväpnande av Yüksels argumentation än så.

En kanske starkare manifestation vore om de själva dök upp på Mynttorget

Yttrandefriheten utmanas av regeringen

Parallellt med diskussionen om att skända heliga skrifter och politiska ledare utmanas dock yttrandefriheten på ett, vad som verkar, mer beständigt sätt av regeringen. Faktum är att de förra veckan stolt meddelade att de beslutat om kommande inskränkningar, då de utvidgade utredningen om att minska offentliganställdas utsatthet till att också, bland annat, ta fram lagförslag som ska göra det olagligt att förolämpa tjänstemän. Sedan tidigare fanns ett uppdrag att utreda om ytterligare lagstiftning behövs, men enligt torsdagens tilläggsdirektiv spelar det inte längre någon roll vad resultatet av den utredningen blir.

Jag kan erkänna att detta beslut faktiskt oroar mig mer än alla diskussioner och reaktioner på koranbränningar och dylikt. Och inte bara för att det nu handlar om att faktisk lagstiftning är på väg, utan också vad den berör.

Den lilla medborgaren ska inte tystas

Vid en första anblick kan det förstås verka sympatiskt, kanske till och med vettigt, att på detta sätt ge stöd till de som utsätts för grova påhopp bara för att deras jobb är att fatta beslut i enlighet med svensk lagstiftning. Än mer så när det presenteras som ett led i att bekämpa gängbrottslighet, vilket förstås är och bör vara högprioriterat. Men den kanske viktigaste aspekten av yttrandefrihet är att den enskilda, lilla medborgaren inte ska tystas av den stora, starka staten. Det måste få gälla även om det som uttrycks är rena förolämpningar, och även om mottagaren är den enskilda tjänsteman som för stunden representerar staten. Och det måste få gälla även om den som yppar dem gör det i ett led att stärka sin position inom kriminella gäng, eller i en systematisk protest mot myndighetsutövande. Verbala attacker må vara obehagliga, stötande och störande – men också något det offentliga måste kunna hantera att ta emot.

Fakta

Paula Bieler Eriksson är tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, men har nu lämnat politiken och läser dietistprogrammet. 

Tidigare krönikor:

- Skadeståndsskulderna läggs på hög

- Det är bra att återvändande lyfts fram i biståndspolitiken

- Mitt personkryss försvann i valet

- Faktisk politik syns för lite i valrörelsen

Politikernas ideologiska kompass i kriser är mer intressant än kronor och straffsatser

Ställ dig frågan: ”Hur har det parti jag röstade på sist presterat?”

Mobilisera för din egen politik – inte mot någon annans

Förslaget om förskolan monterar ned föräldrars möjligheter att välja själv

Våldsmonopolet måste säkras

- Vi borde se totalförsvarsplikten på samma sätt som vi ser på skolplikten 

Så här bör Sverige hantera mottagandet av flyende från Ukraina

- Reformera valsystemet och ge mer makt åt enskilda ledamöter

Jag är glad att Spotify valde Joe Rogan

Bristande insyn när riksdagsledamöter aldrig är personligt ansvariga för sin röst

En öppet subjektiv journalistik präglad av mångfald vore befriande

Till politikerna inför valåret: Fokusera på era frågor – inte på motståndaren

Återvandringsmiljarden handlar om de personer som blivit av med sitt hem

Därför måste vi även lyfta kvinnors våld mot män

Andersson vill ha socialistisk kontroll över välfärden – inte demokratisk

- Moderaterna spelar S i händerna

När censuren kommer från medborgarna själva

- Märkliga "liberala" argument mot familjeveckan 

- Valet att vaccinera sig måste få ligga hos den enskilde 

- Politikernas ovana att överdriva skadar förtroendet för politiken

I riksdagen kan väl ingen annan ha något vettigt att tillföra?

- Det borde vara svårare att regera

Nej, riksdagen leker inte alls regering

Sorgligt när vården motarbetar snarare än främjar amning

- Tänk om upphovsrätten hade tillgänglighet i fokus

Lättnader i migrationspolitiken är inte längre nyckeln till Rosenbad

Utmärkt om fokus på slöseri ökar politikers sparsamhet 

- Varför ska EU få skuldsätta mina barn?  

- Pandemin har visat hur livspusslet kan bli enklare

- Trist när hemkunskapen hamnar i skymundan i skoldebatten


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00