Rekordmånga riksdagsavhopp – mer än var tionde ledamot har slutat

Mer än var tionde ledamot som valdes in i riksdagen 2018 har slutat i förtid. Det är rekord. Flest avhopp står Socialdemokraterna för medan MP har flest procentuellt – där har var tredje ledamot lämnat.

Erik Bengtzboe (M), Maria Arnholm (L), Caroline Szyber (KD), Ibrahim Baylan (S), Karolina Skog (MP), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Hermansson (SD) och Emil Källström (C) är 8 av de 44 ledamöter som lämnat riksdagen under mandatperioden.
Erik Bengtzboe (M), Maria Arnholm (L), Caroline Szyber (KD), Ibrahim Baylan (S), Karolina Skog (MP), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Hermansson (SD) och Emil Källström (C) är 8 av de 44 ledamöter som lämnat riksdagen under mandatperioden.Foto: Janerik Henriksson, Fredrik Sandberg, Jessica Gow, Claudio Bresciani, Erik Simander, Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Johan Manell

Snart ska en ny riksdag väljas. Men väljarna kan inte räkna med att de ledamöter som väljs in kommer att sitta mandatperioden ut. De senaste fyra åren har det skett 44 riksdagsavhopp. Klart flest de senaste mandatperioderna och mer än dubbelt så många som i början av 00-talet.

Samtliga riksdagspartier har drabbats av avhopp. Flest i antal (14 stycken) står Socialdemokraterna för. Men om man också räknar hur många som hoppat av i förhållande till partiernas storlek så är det i stället Miljöpartiet som är värst drabbat. Där har nästan var tredje riksdagsledamot lämnat sedan valet 2018. Minst avhopp både i antal och procent har Vänsterpartiet. Det är bara den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt av partiets 28 invalda ledamöter som inte längre sitter kvar.

Ledamöterna som lämnat

Först ut att hoppa av var Caroline Szyber (KD). Hon lämnade redan mandatperiodens första dag efter att Aftonbladet i valrörelsens slut avslöjat att Szyber låtit skattebetalarna stå för privata hotellkostnader. I samband med detta inleddes en förundersökning mot Szyber, som då valde att lämna sin riksdagsplats. Hon ersattes av Désirée Pethrus.

Läs också: Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

Dagen efter, den 25 september, var det dags för avhopp nummer två. Då lämnade Torkild Strandberg (L) riksdagen för att fortsätta som kommunalråd i Landskrona. Det var inte första gången som Strandberg lämnar riksdagen. Han gjorde samma sak 2014, 2010 och 2006. Så trots att Strandberg blivit invald i alla riksdagsval sedan 2002 har han bara suttit en hel mandatperiod (2002–06). Han ersattes av Tina Acketoft.

Läs också: Liberal avsäger sig riksdagsplats

I november var det dags för Erik Andersson (M) att tacka för sig. Också han avgick för att bli kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun. Hans ersättare i riksdagen är Magdalena Schröder.

Efter nyår, i januari 2019, valde den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) att gå i pension. När han inte fick en plats i Löfvens andra regering lämnade han också sin riksdagsplats. På Buchts mandat sitter numera Linus Sköld. 

Läs också: Riksdagsrockad efter ny regering

I samma veva lämnade också Jonas Millard (SD) riksdagen. Detta efter att DN avslöjat att det skrivits kvinnofientliga kommentarer från ett konto tillhörande Millard på Flashback. Per Söderlund tog över riksdagsplatsen.

Läs också: Millard (SD) har lämnat riksdagen

Mars 2019 bjöd på två avhopp. Det ena var självvalt. Jimmy Loord (KD) ville få mer tid för familjen och bytte därför plats med regionpolitikern Gudrun Brunegård. Loord är nu oppositionsråd i Region Kalmar. 

Läs också: KD-topp lämnar riksdagen

Det andra avhoppet var centerveteranen Eskil Erlandsson (C) som lämnade sin riksdagsplats efter att ha blivit anklagad för sexuella trakasserier. Hans riksdagsplats övertogs av Per Schöldberg.

Läs också: Han tar över efter Erlandsson

I april 2019 skördade Aftonbladets granskning Maktens kvitton ytterligare ett riksdagsoffer. Aftonbladet kunde avslöja att Erik Bengtzboe (M) var skriven hemma hos sin mamma samtidigt som den övriga familjen var skriven i en bostadsrätt i Stockholm. Bostadsupplägget genererade Bengtzboe 158 000 kronor i olika ersättningar. Efter kritik valde han att lämna riksdagen.

Läs också: Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

Bengtzboe ersattes av Jari Puustinen (M). Men då han ville stanna som kommunalråd i Eskilstuna blev han endast riksdagsledamot på pappret, i en vecka, innan uppdraget lämnades över till Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Läs också: M:s nya riksdagsledamot: ”Stolt, pirrig och nyfiken”

I samband med EU-valet i slutet av våren 2019 hoppade ytterligare fyra riksdagsledamöter av sina uppdrag för att i stället ta plats i Europaparlamentet. Alice Bah Kuhnke (MP) lämnade riksdagen den 18 juni 2019. Hon ersattes av Annika Hirvonen Falk. Hirvonen Falk satt i riksdagen den förra mandatperioden och var då vice ordförande i justitieutskottet.

Tomas Tobé (M), Jessica Poljärd (M) och Jörgen Warborn (M) lämnade riksdagen för Bryssel den 1 juli 2019. 

De ersattes i riksdagen av Fredrik Schulte, Mikael Damsgaard och Helena Antoni.

Läs också: EU-valets okända vinnare

Men riksdagsavhoppen fortsatte under hösten 2019. I början av hösten lämnade Ylva Johansson (S) regeringen för att i stället bli EU-kommissionär. Eftersom Johansson var statsråd hade hon redan en ersättare, Thomas Hammarberg, på sin riksdagsplats. Hammarberg blev senare ordinarie ledamot.

Läs också: Löfven tappar ministrar i rekordfart

I slutet av september 2019 tackade Gustav Fridolin (MP) för sig i riksdagen. Han lämnade regeringen redan i januari och språkrörsposten i maj. Han ersattes i riksdagen av Amanda Palmstierna.

Läs också: Fridolin (MP) lämnar riksdagen

En månad senare var det dags för nästa före detta partiledare att hoppa av då Jan Björklund (L) lämnade riksdagen. Därmed gjorde Nina Lundström riksdagscomeback.

Läs också: L stuvar om i utskotten

Ytterligare en profilerad politiker lämnade hösten 2019. Miljöpartiets gruppledare Jonas Eriksson sa i en intervju med Altinget att avhoppet var planerat redan när han kandiderade i valet 2018. Hans ersättare blev Camilla Hansén.

Läs också: Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

På självaste nyårsafton 2019 gjorde riksdagsveteranen Beatrice Ask (M) officiellt sin sista riksdagsdag. Anledningen till avhoppet var att hon skulle ta över landshövdingsposten i Södermanland. Ny riksdagsledamot blev Lars Jilmstad (M).

Läs också: Riksdagsveteran blir landshövding 

Ytterligare en ny landshövding plockades direkt från riksdagen. En månad efter Ask var det dags för Liberalernas Maria Arnholm att byta Helgeandsholmen mot Växjö och posten som landshövding i Kronobergs län. I riksdagen efterträddes hon av Maria Danielsson (L).

Läs också: Ny riksdagsledamot – efterträder Maria Arnholm

Lite mer buller och bång var det när Paula Bieler (SD) lämnade riksdagen i slutet av februari 2020. Riksdagen hade nekat henne ledighet i samband med en bröllopsresa, vilket Altinget var först att rapportera. Det i kombination med partiets ändrade syn i abortfrågan gjorde att Bieler lämnade

Läs också: Kritik mot riksdagens ledighetsregler 

Den 21:a ledamoten att tacka för sig under mandatperioden blev Kadir Kasirga (S). I mars 2020 blev han i stället oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Sultan Kayhan (S) ersatte honom i riksdagen.

Läs också: Ytterligare en ledamot lämnar riksdagen

I juli 2020 lämnade ytterligare en tidigare minister riksdagen. Det rörde sig om Helene Hellmark Knutsson (S) som i stället blev landshövding i Västerbotten. Ny riksdagsledamot blev Anna Vikström (S).

Läs också: Ex-minister blir landshövding

Den 31 augusti lämnade en tredje socialdemokrat, Peter Persson (S). Anledningen var att han då skulle flytta från Jönköpings län och inte längre ville representera länet i riksdagen.

Läs också: Riksdagsledamot lämnar i höst

På tur att ersätta Persson stod den tidigare riksdagsledamoten Thomas Strand (S). Men han var inte intresserad av en comeback. Så hans andra sväng i riksdagen stannade vid en dag, den 1 september, innan han formellt utträdde. Han ersattes av Diana Laitinen Carlsson (S), kommunpolitiker från Eksjö.

Ett tungt avhopp skedde den 3 november när Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) lämnade. Han flyttade till sina barn och sin fru som är ambassadör i Hanoi. Ny riksdagsledamot blev Gudrun Nordborg (V).

Läs också: Se Jonas Sjöstedts tal och avtackning

Den 31 december 2020 slutade en 14-årig riksdagskarriär för Solveig Zander (C) då hon gick i pension. Hon ersattes i riksdagen av Catarina Deremar (C).

Läs också: Riksdagsveteran tackar för sig

Näst på tur var Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. I januari 2021 lämnade hon riksdagsplatsen i samband med att Märta Stenevi tog över som språkrör. Hennes riksdagsplats togs över av Lorentz Tovatt, som redan tidigare hade fungerat som statsrådsersättare.

Läs också: Lövin avgår

Samma dag slutade också Moderaternas Lotta Finstorp. Hennes nya jobb blev landshövdingsposten i Norrbotten. Ny ledamot blev Magnus Stuart.

Läs också: Moderat riksdagsledamot blir landshövding

Désirée Pethrus (KD) som fick sitt riksdagsmandat då Caroline Szyber hoppade av lämnade själv sin plats i februari 2021. Det gjorde att Christian Carlsson blev tredje KD-ledamot att sitta på samma riksdagsstol under mandatperioden.

Läs också: Riksdagsledamot blir regionråd – han ersätter

Sommaren 2021 lämnade Emma Carlsson Löfdahl (-) riksdagen. Hon hade då varit politisk vilde sedan början av mandatperioden. Även hon uppmärksammades i Aftonbladets granskning Maktens kvitton. Att hon inte valde att avgå i samband med avslöjandet utan väntade ett par år gjorde att hon fick en rejäl fallskärm.

Ny riksdagsledamot blev Jakob Olofsgård (L), vilket gjorde att Liberalernas riksdagsgrupp återigen var fulltalig.

Läs också: Politisk vilde passerar miljongräns

Den 31 augusti 2021 hoppade ledamoten i finansutskottet Ingemar Nilsson (S) av. Han ersattes av Jasenko Omanović.

Läs också: Riksdagsledamot (S) lämnar

Två dagar senare var det dags för två nya avhopp. Både Centerpartiets Johanna Jönsson och Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad lämnade. Den sistnämnda motiverade avhoppet med att det var svårt att kombinera med uppdraget som partisekreterare. Men bara någon vecka senare meddelade hon att hon också lämnade det uppdraget. Jönsson ersattes av Malin Björk (C) och Rådström Baastad av Daniel Andersson (S).

Läs också: C-profil lämnar riksdagen

Läs också: Partisekreterare lämnar riksdagen

I samma veva slutade ytterligare en tung riksdagspolitiker då Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström lämnade för ett jobb i näringslivet. Hans ersättare blev Anne-Li Sjölund (C).

Läs också: Emil Källström (C) lämnar riksdagen

Källströms partikollega Per Lodenius lämnade också i september 2021. Han blev i stället kommunalråd hemma i Norrtälje och ersattes i riksdagen av Aprham Melki.

Läs också: Hallå där Per Lodenius (C) – som byter riksdag mot kommun

Det namnkunnigaste avhoppet av alla var nog ändå Stefan Löfven (S). I praktiken var han aldrig riksdagsledamot eftersom han under hela sin riksdagsperiod hade en statsrådsersättare. Men icke desto mindre betydde hans avgång som partiledare att Anna-Belle Strömberg (S) fick en ordinarie riksdagsplats.

Läs också: Hon ersätter Stefan Löfven

Sist ut under 2021 att lämna sin riksdagsplats blev Ebba Hermansson (SD). Hon har senare i en intervju med Altinget berättat att hon bland annat lämnade för att hon tyckte ”att det fanns ett genuint ointresse för jämställdhetspolitik” i partiet. Ny ledamot blev i stället Pontus Andersson (SD).

Det innebar också att rekordet för flest avhopp under en mandatperiod var slaget.

Läs också: Hermansson om SD-avhoppet: ”Tog smällarna åt partiet”

Men riksdagsavhoppen fortsatte ändå efter årsskiftet. Först ut 2022 var socialdemokraten Patrik Engström för. Han hade sedan tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval. Ersättare blev Roza Güclü Hedin (S) men eftersom hon redan var ersättare åt försvarsminister Peter Hultqvist fick också Sofie Eriksson (S) en riksdagsplats som ny statsrådsersättare.

Läs också: Engström (S) lämnar – ersätts av Dala-reformist

I januari 2022 slutade också en av Miljöpartiets gruppledare Karolina Skog. Efter att ett år tidigare förlorat språkrörsvalet fanns inte energin kvar för politiken meddelade hon. Ny ledamot blev Martin Marmgren (MP). 

Läs också: Ex-minister lämnar riksdagen

Avhoppen fortsatte under våren. I slutet av januari lämnade Thomas Hammarberg (S) och ersattes av Mattias Vepsä (S). I mars slutade Fredrik Schulte (M) och Richard Herrey (M) fick dennes plats.

Läs också: Thomas Hammarberg (S) lämnar riksdagen

Läs också: Schulte (M) lämnar riksdagen – satsar på välfärdsteknik

Men de sista avhoppen under mandatperioden kom så sent som i juni. Alla tre socialdemokratiska riksdagsledamöter. Först Dag Larsson efter att ha figurerat i en förundersökning mot en bordell i Stockholm. Sen Jörgen Hellman efter att Uppdrag granskning avslöjat att han fått ersättning för dubbla boenden. Och slutligen tidigare näringsminister Ibrahim Baylan som ska bli konsult i energibranschen.

Ersättare blev Elsemarie Bjellqvist, Karin Engdahl och Azadeh Rojhan Gustafsson.

Läs också: Dag Larsson (S) avgår – inblandad i förundersökning om sexköp

Läs också: S-topp lämnar alla uppdrag efter avslöjande om bostadsersättning

Läs också: Ibrahim Baylan blir rådgivare i energibranschen


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00