EU-valets okända vinnare

ROCKAD. EU-valet får följdverkningar i riksdagen. Totalt får fyra nya ledamöter checka in i riksdagshuset. En av dessa är schlagervinnaren Richard Herrey.

Helena Antoni, Richard Herrey, Michael Damsgaard och Annika Hirvonen Falk får riksdagsplatser.
Helena Antoni, Richard Herrey, Michael Damsgaard och Annika Hirvonen Falk får riksdagsplatser.
Johan ManellAxel Berggren

Det är framförallt Moderaternas riksdagsgrupp som får nya ansikten som en konsekvens av valet till Europaparlamentet. Tre av Moderaternas fyra nya EU-parlamentariker är nämligen riksdagsledamöter. Det innebär att när de tar plats i Europaparlamentet så får tre riksdagen tre nya moderata ledamöter.  

Diggi-loo diggi-ley riksdagsplats till Herrey

Tomas Tobé ersätts av Fredrik Schulte. Han är redan i dag riksdagsledamot, ersättare för Ida Drougge som är föräldraledig. Ny ersättare för Drougge blir då istället eurovisionsschlagervinnaren Richard Herrey

– Jag ska sitta en kort period här under sommaren, men det är klart att det känns speciellt för mig, det är en ära, säger Richard Herrey, till Aftonbladet. 

Kommunalråd och Muf-topp

Moderaternas andranamn på EU-listan, Jessica Polfjärd ersätts av Mikael Damsgaard från Västmanland. Han har tidigare bland annat varit kommunalråd i Västerås 2006-14.  

– Det känns jätteroligt och lite omtumlande, säger han till P4 Västmanland. 

Tredjenamnet Jörgen Warborn  ersätts av Helena Antoni från Kungsbacka. Hon har bland annat varit ordförande för Muf Kungsbacka.

– Jag är väldigt glad, och det känns väldigt speciellt att komma in efter Jörgen också. Det är väldigt stora skor att fylla, säger Helena Antoni till P4 Halland. 

Nygammal ledamot

Miljöpartiet får in ett nygammalt ansikte i riksdagsgruppen. När Alice Bah Kuhnke lämnar sin riksdagsplats tar Annika Hirvonen Falk över. Hon satt i riksdagen från 2014 till januari 2019. Hon petades ut när Bah Kuhnke lämnade regeringen men får nu alltså tillbaka stolen.  

Hirvonen Falk var under förra mandatperioden vice ordförande i justitieutskottet. Mellan oktober 2018 och januari 2019 var hon ledamot i utbildningsutskottet.

Nämnda personer

Annika Hirvonen

Gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

Richard Herrey

Radioprofil, artist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget