Riksdagsveteran blir landshövding

NAMN. Beatrice Ask (M) blir ny landshövding i Södermanlands län.

Foto: Fredrik Wennerlund
Johan Manell

Ask har lång politisk erfarenhet. Hon är riksdagens ålderspresident, det vill säga den riksdagsledamot som suttit längst i riksdagen av nuvarande ledamöter. För närvarande är hon också ordförande i försvarsutskottet.

Tidigare har hon också varit minister. I regeringen Bildt 1991-94 hade hon ansvar för skolfrågorna och i regeringen Reinfeldt 2006-2014 var hon justitieminister.

Landshövding

Nu väntar ett nytt uppdrag för Ask, då regeringen har utsett henne till landshövding i Södermanlands län.

– Beatrice Ask är en mycket erfaren politiker med bland annat elva års erfarenhet som statsråd. Beatrice Asks erfarenhet och kompetens gör att regeringen beslutat att utse henne till landshövding i Södermanlands län, säger civilminister Lena Micko (S), i ett pressmeddelande.

Efterträder folkpartist

Ask som är 63 år efterträder den två år yngre Liselott Hagberg, tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet och tredje vice talman i riksdagen. Hagberg kommer att fortsätta verka i länet.

– Jag tänker mig jobba fortsatt för länet och testa en företagsidé jag har, har Hagberg tidigare sagt till Sveriges radio.

Asks förordnande är från den 1 januari 2020 till och med den 31 mars 2023.

Ny ålderspresident

Att Ask nu lämnar riksdagen får ett antal följdverkningar. Försvarsutskottet kommer att få en ny ordförande. Moderaterna har utsett Pål Jonsson till ny försvarspolitisk talesperson. Så hans namn kommer säkerligen att bli aktuellt för posten.

Läs också

 Tuve Skånberg (KD) kommer att bli ålderspresident och vara den som i första hand rycker in i kammaren om talmannen och de vice talmännen är borta.

Ny riksdagsledamot

Men framför allt kommer en moderat att bli ny riksdagsledamot. Närmast på tur står egentligen M:s tidigare partisekreterare Sofia Arkelsten. Men hon trivs bra med jobbet som senior konsult på PR-byrån Halvarsson och Halvarsson och har därför meddelat att hon inte är intresserad av platsen.

Därför går platsen till Lars Jilmstad, som just nu vikarierar för den föräldralediga riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz.

När Jilmstad tar över efter Ask blir den tidigare riksdagsledamoten Amir Adan ny ersättare för Rosencrantz fram tills hon är tillbaka i riksdagen i maj 2020.

Nämnda personer

Beatrice Ask

Landshövding Södermanland
Studier i internationell ekonomi (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00