Överblick: Lövin (MP) avgår och Lagrådet sågar M-förslag om livstid

ÖVERBLICK. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) avgår som statsråd och språkrör i början på nästa år. Lagrådet ger tummen ned till ett utskottsinitiativ att få fler dömda till livstid. PR-konsult föreslår att departement flyttar ut i landet. Läs Altingets överblick.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Johan Manell

Isabella Lövin meddelar att hon lämnar politiken.

"Det har inte varit ett lätt beslut att ta, men jag är övertygad om att det jag kommit fram till är bäst för både mig och partiet. Efter fyra år som språkrör, under en politiskt mycket turbulent tid med bland annat övergångsregering, ett helt nytt blocköverskridande samarbete och coronakris, längtar jag efter att växla ner tempot och ha mer tid för skrivande och för min familj.", skriver hon på Aftonbladet debatt.

Hon kommer att sitta kvar som språkrör och miljö- och klimatminister till dess att en efterträdare utses i januari.

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar beskedet.

”Jag respekterar naturligtvis Isabella Lövins beslut, även om det är tråkigt och oväntat”, skriver han i en kommentar till DN.

S-krav på höjd A-kassa

Det stundar budgetförhandlingar mellan januaripartierna. En het potatis är A-kassan och huruvida de högre ersättningsnivåerna som införts under coronapandemin ska bli permanenta. Det säger Centerpartiet och Liberalerna nej till. Men flera S-distrikt ute i landet vill det motsatta, rapporterar SR.

– Vi kan inte spela roulette med löntagarnas trygghet, utan behöver ha, menar jag, en förhöjd a-kassa under längre tid, alltså permanenta den höjningen, säger Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, till SR.

Även Skånedistriktet och LO driver samma linje. Men det rör inte Centerpartiet i ryggen.

– De här delarna av socialdemokratin vill ju alltid höja a-kassan, oavsett konjunkturläge och oavsett tid på dygnet. Jag tycker att det är viktigt att vi i det här läget fokuserar på reformer som bygger Sverige starkare, som skapar fler jobb, och det handlar om kloka investeringar, skattesänkningar som gör att företagen kommer i gång med att anställa, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson, till SR.

Lagrådssågning av M-förslag

Moderaterna försökte via riksdagens utskott driva igenom en lag om att skärpa lagen så att fler mördare döms till livstid. Men förslaget döms nu ut av Lagrådet som menar att förslagen redan täcks av nuvarande lagstiftning, rapporterar TT/Omni.

Från moderat håll meddelas att arbetet sätts på paus men att "frågan lever".

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) menar dock att Lagrådets besked borde sätta stopp för utskottets planer.

– Risken om man nu går vidare är att man får en försämrad lagstiftning, det tillför inget nytt och riskerar att skapa otydlighet, säger han, till TT.

Departementsflytt?

PR-konsulten Morten Rud Pedersen lanserar idén om att flytta ett par departement ut i landet, i en intervju med DN. Konkret föreslår han näringsdepartementet till Göteborg och ytterligare ett departement till Malmö.

– Ja, varför inte? Det behövs frisk luft in i den här debatten och en sådan åtgärd behövs för att få Sverige att hänga ihop, säger han till tidningen.

Han menar att mycket av dagens arbete ändå kan ske på distans.

– Det visar väl om inte annat alla videomöten som pandemin har lett till, att det ofta fungerar alldeles utmärkt att inte vara i Stockholm, säger han.

Nämnda personer

Emil Källström

Vd Sekab
Fil. kand i företagsadministration (Handelshögskolan i Stockholm, 2012)

Isabella Lövin

Europaparlamentariker (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024