Kritik mot riksdagens ledighetsregler

AVSLAG. Paula Bieler (SD) ska gifta sig, men riksdagen säger nej till ledighet för smekmånad. Det egna partiet är emot ledigheten men hon får stöd av två miljöpartister.

Paula Bieler (SD), som kommer att åka på smekmånad, trots att riksdagen sa nej till ledighet.
Paula Bieler (SD), som kommer att åka på smekmånad, trots att riksdagen sa nej till ledighet.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johan Manell

I februari gifter sig riksdagsledamoten Paula Bieler (SD). Efter bröllopet vill hon åka på smekmånad. Därför ansökte hon om ledighet, för att avstå arvodet och för att en ersättare skulle kunna träda in i hennes ställe. Men riksdagen sa nej.

– Det här är en milstolpe i livet där jag vet att jag inte kommer att vara tillgänglig som riksdagsledamot oavsett vad som händer. Då menar jag att det enda respektfulla är att jag är ledig, säger Paula Bieler till Altinget.

Stöd från oväntat håll 

Stödet för att avslå ledighetsansökan var stort. Totalt 329 ledamöter röstade nej till ledigheten. Endast fyra ledamöter röstade ja: Bieler själv, hennes partikollega Roger Richtoff men också de båda miljöpartisterna Rebecka LeMoine och Rasmus Ling.

– Jag tycker att det är rimligt att man är tjänstledig en period. Man får inget arvode under den tiden och det kommer in någon annan. Jag tycker naturligtvis inte att man ska göra det i tid och otid men när man har speciella omständigheter så tycker jag att det känns lite småaktigt att neka. Jag tycker att det kunde vara ett lite mjukare förhållningssätt, säger Rasmus Ling (MP), till Altinget.

Talmannen

Det vore ju dumt om jag skulle behöva ställa till med en politisk skandal för att få åka på smekmånad.

Paula Bieler (SD)
Riksdagsledamot

En riksdagsledamot som vill vara ledig skickar in en skriftlig ansökan till centralkansliet på Riksdagsförvaltningen. I de flesta fall är det talmannen som beslutar om ledighet. Men om ledigheten är längre än en månad och inte har att göra med sjukdom eller föräldraledighet är det kammaren som bestämmer. Talmannen lämnar då ett förslag till godkännande eller avslag som kammaren får ta ställning till.

Talman Andreas Norlén rekommenderade efter samtal med partiernas gruppledare att avslå ledighetsansökan. Han vill inte kommentera sitt beslut för Altinget utan hänvisar till centralkansliet.

– Praxis när det gäller beviljande av ledighet är restriktiv. I princip tillåts endast tjänstledighet för uppdrag som statssekreterare, sjuk- och föräldraledighet samt internationella uppdrag, säger Anna Aspegren, kammarsekreterare på centralkansliet, till Altinget.

Kritik mot praxisen 

Det är just den praxisen som Paula Bieler menar är för strikt. Hon har gått tillbaka till förarbetena när systemet med ersättare tog sin form under 60- och 70-talet. Där förespråkas svart på vitt en “liberal praxis”.

“Ledamot bör kunna beviljas ledighet för enskilda angelägenheter, såsom familjeangelägenheter, skötande av egen tjänst eller eget företag, affärsresa m.m.”, står det exempelvis i Författningsutredningen (SOU 1963:18).

Även Grundlagsberedningen (SOU 1970:17) var inne på samma resonemang. Men 2020 är det alltså en betydligt snävare praxis som tillämpas.

– Någonstans på vägen har vi tappat bort oss lite grann. Det är en praxis och syn på ledamotsuppdraget som är väldigt mekanisk. Det är väldigt mycket tid man är borta hemifrån och man förväntas ta det med en klackspark. Man uppmuntrar inte balansen mellan privatliv och ledamotskap, säger Paula Bieler.

SD sa nej 

Även om smekmånaden hade varit under sommaren när kammaren har sommaruppehåll, hade det inte gjort någon skillnad, menar Bieler. Hon hade ändå ansökt om ledighet.

– Då har jag ändå en beredskap att åka hem. Då har man med sig jobbmejl och jobbtelefon. Det finns tillfällen där det är befogat att man är helt ledig och då tycker jag att det är rimligt att man tar ledigt. Det är inte rätt mot ämbetet att jag uppbär arvode och det är inte rimligt för riksdagen att de är en ledamot kort om nånting skulle hända, säger hon.

Hon tog upp ledigheten med SD:s gruppledare Henrik Vinge, men berättar att han tyckte att talmannens argument höll. Vilket gjorde att samtliga SD-ledamöter utom Bieler och Richtoff röstade nej.

– Det är klart att det hade känts bättre om mitt parti tyckte som jag men man kan landa i olika hållningar, säger Bieler.

Altinget har utan framgång sökt Henrik Vinge för en kommentar.

Kommer vara ledig ändå

För Paula Bielers del väntar ändå smekmånad. Hon kommer att åka trots avslaget. Det finns nämligen ingen närvaroplikt och därmed inget som hindrar henne från att vara frånvarande från riksdagsarbetet.

Det förekommer att riksdagsledamöter är frånvarande under längre perioder. Men det har då oftast att göra med att en politisk skandal gör att de tar en “time-out”.

– Men det vore ju dumt om jag skulle behöva ställa till med en politisk skandal för att få åka på smekmånad, säger Bieler.

 

Läs också

Nämnda personer

Paula Bieler Eriksson

Fristående krönikör Altinget
Studerar på dietistprogrammet (Uppsala uni.)

Rasmus Ling

Gruppledare (MP), riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen (MP)
Studier i statsvetenskap och miljöekonomi (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00