Riksdagsveteran tackar för sig

SLUTPUNKT. Solveig Zander (C) har suttit i riksdagen sedan 2006. Men nu har hon röstat för sista gången. Zander är särskilt stolt över att ha varit med och beslutat om höjd garantipension och införandet av rehabiliteringstrappan i sjukförsäkringen.

Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Solveig Zander började sin politiska karriär i lokalpolitiken i Enköping. Efter Alliansens succéval 2006 tog hon plats i riksdagen. 14 år har det hunnit bli, men torsdagen den 17 december röstade hon i riksdagen för sista gången. Officiellt lämnar hon sin plats vid årsskiftet.

– Det är inget nytt beslut utan det är väl genomtänkt. Det bestämde jag när jag kandiderade till den här mandatperioden, säger hon till Altinget.

Socialförsäkring

Under alla sina riksdagsår har hon suttit i socialförsäkringsutskottet. På frågan om vilka politiska frågor hon ser som de största framgångarna nämner hon pensionerna och sjukförsäkringen.

– Jag lyckades bidra till att vi höjde garantipensionen. Jag har ju alltid kämpat för jämställdhet och tack vare att vi höjde garantipensionen har kvinnor som inte har kunnat arbetat fått en högre pension, säger hon och fortsätter:

– Men också sjukförsäkringen. När jag började i riksdagen införde vi den här rehabiliteringstrappan. Det var något som jag kämpade mycket för. Vi hade stort motstånd från oppositionen.

Ett föränderligt politiskt landskap

Att vara centerpartist i riksdagen 2006-2020 har inneburit olika roller. Den första mandatperioden representerade Zander en majoritetsregering, den andra en minoritetsregering och den tredje satt hon i opposition. De sista två åren har varit något slags mellanting.

– Nu är det januariavtalet när vi ska vara delaktiga i vissa frågor men driva opposition i andra frågor och så mitt upp i alltihop kom coronapandemin. Så jag har varit med om en otroligt spännande tid.

Även arbetssättet förändrades av att Alliansen splittrades.

– När vi hade allianskamraterna hade man en större grupp att jobba tillsammans med. Även om vi hade olika åsikter naturligtvis. Det är mer ensamt nu när man som vi är i opposition men ändå inte.

Teknisk utveckling

Solveig Zander menar att det politiska spelet har blivit mer polariserat under hennes riksdagstid. En annan stor förändring i uppdraget har varit den tekniska revolutionen.

– När jag kom in var det alldeles nytt med datorer i riksdagen. Vi fick ju alltid våra utskottshandlingar i stora högar av papper.

Inte planen

Att det blev nästan 15 år i riksdagen var inget som Solveig Zander hade kunnat föreställa sig. Hon började engagera sig politiskt förhållandevis sent.

– Jag var inte politiskt aktiv när jag var yngre. Riksdagen visste man ju knappt vad det var. Jag trodde inte att det var sant den dagen man fick kliva in här.

När hon klev in i kammaren för att rösta för sista gången drog hon sig till minnes hur det var att ställa sig i talarstolen första gången.

– Jag kommer ihåg hur jädra nervös man var trots att man stått i fullmäktige i Enköping många, många, gånger. Att stå där i talarstolen i kammaren det var något alldeles speciellt. Det har gått några år sedan dess.

Ersättaren

Nu väntar pension för Zander som fyllde 65 år i februari. Samtidigt säger hon att om det kommer något intressant erbjudande så ställer hon upp. Riksdagsplatsen tas över av Catarina Deremar (C), tidigare kommunalråd i Tierps kommun.

– Hon är så erfaren så hon behöver inte ha något tips. Men jag önskar henne all lycka till för en bättre efterträdare kan man inte ha.

Läs också

Nämnda personer

Solveig Zander

Tidigare riksdagsledamot (C)
Socionom (Östersunds högskola, 1978)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00