Millard (SD) har lämnat riksdagen 

AVGÅNG. Jonas Millard meddelade redan i december att han skulle lämna riksdagen efter DN:s granskning av hans flashback-konto. Men först nu gör han slag i saken.  

Foto: Riksdagen
Johan Manell

Jonas Millard har suttit i riksdagen sedan 2014. Det var i december som Dagens Nyheter kunde avslöja att ett konto på Flashback som Millard startat hade spridit hundratals kvinnofientliga kommentarer. Millard menade själv att han inte hade skrivit inläggen. 

– Jag gick ju it-programmet på gymnasiet, vi var väldigt intresserade av it-säkerhet. Jag registrerade det här kontot, jag registrerade också flera andra. Jag tror mycket väl att det här kontot kan vara registrerat på min e-postadress, sade Jonas Millard till DN men nekade till att ha skrivit de grova inläggen. 

Fler uppgifter

Kort därefter kunde Expressen avslöja att Millard också hade spridit ett kvinnoförnedrande rykte om en riksdagskollegas sambo. När även dessa uppgifter kom fram valde han att lämna riksdagen och därmed också sina uppdrag som ledamot i konstitutionsutskottet samt suppleant i utrikesutskottet och EU-nämnden.  

– Jag har nu kommit till en gräns där jag inte längre känner att jag kommer att kunna utföra mitt arbete utan att ständigt bli påmind om de olämpliga och omogna saker jag sagt för flera år sedan, sade han i ett pressmeddelande. 

Avgången dröjde

Beskedet om avgång kom den 19 december. Sedan tog det över en månad innan Jonas Millard skickade in sin begäran om entledigande. DN skrev den 23 januari att någon ansökan inte hade kommit till kammarkansliet och att han därför skulle få lön även för januari. Dagen efter kom det in en handling till kansliet från Millard. Den har nu också godkänts och Millard lämnade riksdagen den 31 januari. 

I riksdagen ersätts han av Per Söderlund (SD) som är distriktsordförande i SD Örebro län. Millards plats i konstitutionsutskottet övertar Mikael Strandman (SD).

Nämnda personer

Jonas Millard

Tidigare riksdagsledamot (SD)

Per Söderlund

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i skatteutskottet
Datortekniker (Lindeskolan, 1998-1999), fastighetsskötare (AMU, 1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget