Hallå där Per Lodenius (C) – som byter riksdag mot kommun

Efter 15 år i riksdagen tackar Per Lodenius för sig. Han blir i stället kommunalråd i Norrtälje.

Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet
Johan Manell

Den 2 oktober 2006 började Per Lodenius (C) i riksdagen. Den 30 september 2021 gjorde han sin sista dag och Altinget fick en pratstund när han var på väg för att lämna in nycklar och passerkort.

Varför slutar du?

– Jag blir kommunalråd hemma i Norrtälje och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Var det ett lätt beslut?

– Det är aldrig lätt när man har suttit någonstans i 15 år. Men någon gång måste man ju sluta och släppa fram nya också. Jag sa redan i våras att det här är min sista mandatperiod. Att jag går redan nu är för att vårt kommunalråd lämnar och partikretsen ville se mig som hans efterträdare. Så det är ingen dramatik i det här.

Är det något särskilt du vill lyfta från dina 15 år i riksdagen?

– Att särskolan har lyfts upp och diskussionerna som nu sker kring personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden. Det har jag drivit hårt och även frågan om eftergymnasial utbildning för dem som har gått i särskolan. Sen finns det mycket kvar att göra. Men jag har i alla fall drivit den frågan framåt. Det är jag stolt över. Och jag hoppas att det är flera ledamöter från andra partier som fortsätter det arbetet.

– Sen kulturpolitiken, att få in hela landet i den. Jag har suttit i kulturutskottet i tio år.

– Jag har också grundat Svensk-åländska vänföreningen och har jobbat mycket med kontakterna mellan Sverige och Åland. Det ordförandeskapet lämnar jag över nu till Markus Selin (S), så det arbetet fortsätter också.

Vilken skillnad ser du att jobba med kommunpolitik jämfört med rikspolitik?

– Kommunpolitik blir lite mer hands-on. I kommunpolitiken händer det på en gång. Det här med eftergymnasial utbildning för dem som går i särskolan har jag hållit på med sen jag kom in i riksdagen för 15 år sedan och jag är inte färdig med det än egentligen. Det är så ledtiderna är. Men det vi bestämmer i kommunen kan ske inom dagar eller veckor.

Läs också

Nämnda personer

Per Lodenius

Oppositionsråd i Norrtälje (C), förbundsordförande Bygdegårdarnas riksförbund
Grundskollärare (Lärarhögskolan i Stockholm, 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00