Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

AVGÅNG. Caroline Szyber utreds för bedrägeri. Därför väljer hon nu att lämna riksdagen. 

Foto: riksdagen
Axel BerggrenJohan Manell

Caroline Szyber lämnar riksdagen efter bedrägerimisstankarna mot henne. Nyligen har Szyber också avgått från Kristdemokraternas partistyrelse och partiets verkställande utskott. Detta efter att en granskning i Aftonbladet visat att Szyber låtit skattebetalarna stå för privata hotellkostnader. 

"Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt", uppger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Åklagare har sedan tidigare inlett en förundersökning mot Szyber gällande misstänkt bedrägeri. 

Carlsson kan ersätta

Närmast på listan efter Caroline Szyber i Stockholms kommun är Désirée Pethrus. Men Pethrus har precis meddelat att hon ska efterträda Lars Adaktusson som europaparlamentariker. Om det beslutet står fast innebär det att riksdagsplatsen istället kommer att gå till KDU:s ordförande Christian Carlsson. 

Läs också: Ungdomsbossarna kliver in i kammaren

Om Pethrus väljer att istället ta riksdagsplatsen uppstår återigen en lucka i Europaparlamentet. Där står tidigare riksdagsledamoten Anders Sellström först på tur, närmast följd av Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping.

KD tappar utskottsordföranden

Caroline Szyber har suttit i riksdagen sedan 2010 och har varit ordförande i civilutskottet sedan 2014. Att hon nu lämnar riksdagen gör att ingen av Kristdemokraternas utskottsordföranden från den gångna mandatperioden blir kvar i riksdagen. Detta eftersom Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, inte ställde upp i riksdagsvalet efter att ha blivit bortröstad från partistyrelsen. 

Läs också: Altingets intervju med Caroline Szyber om ordförandeskapet i civilutskottet (februari 2018)

Nämnda personer

Caroline Szyber

Vice ordförande Småföretagarnas riksförbund och Villaägarna, rådgivare inom bostads-, bygg och fastighetsfrågor samt mötesledare för Altingets nätverk Bostad och Samhällsbyggande samt Politisk påverkan och Opinionsbildning
jur. kand (Stockholms uni., 2006), pol. mag (Lunds uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024