Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

AVGÅNG. Caroline Szyber utreds för bedrägeri. Därför väljer hon nu att lämna riksdagen. 

Caroline Szyber lämnar riksdagen efter bedrägerimisstankarna mot henne. Nyligen har Szyber också avgått från Kristdemokraternas partistyrelse och partiets verkställande utskott. Detta efter att en granskning i Aftonbladet visat att Szyber låtit skattebetalarna stå för privata hotellkostnader. 

"Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt", uppger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Åklagare har sedan tidigare inlett en förundersökning mot Szyber gällande misstänkt bedrägeri. 

Carlsson kan ersätta

Närmast på listan efter Caroline Szyber i Stockholms kommun är Désirée Pethrus. Men Pethrus har precis meddelat att hon ska efterträda Lars Adaktusson som europaparlamentariker. Om det beslutet står fast innebär det att riksdagsplatsen istället kommer att gå till KDU:s ordförande Christian Carlsson. 

Läs också: Ungdomsbossarna kliver in i kammaren

Om Pethrus väljer att istället ta riksdagsplatsen uppstår återigen en lucka i Europaparlamentet. Där står tidigare riksdagsledamoten Anders Sellström först på tur, närmast följd av Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping.

KD tappar utskottsordföranden

Caroline Szyber har suttit i riksdagen sedan 2010 och har varit ordförande i civilutskottet sedan 2014. Att hon nu lämnar riksdagen gör att ingen av Kristdemokraternas utskottsordföranden från den gångna mandatperioden blir kvar i riksdagen. Detta eftersom Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, inte ställde upp i riksdagsvalet efter att ha blivit bortröstad från partistyrelsen. 

Läs också: Altingets intervju med Caroline Szyber om ordförandeskapet i civilutskottet (februari 2018)

,

Forrige artikel Allt fler äldre – men inte i riksdagen Allt fler äldre – men inte i riksdagen Næste artikel SD nekas plats i utskottstoppen SD nekas plats i utskottstoppen
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Så skönt!

    Caroline Szyber gör det enda rätta! Stiger av alla uppdrag som har att göra med Riksdagen och partistyrelsen! Sent skall syndaren vakna och inse att det som hon har gjort är totalt oacceptabelt! Vi måste bara ha högre krav på våra politiker avseende moral och etik! Det enda som nu kvarstår är den dåliga smaken i munnen att kd:s styrelse inte kunde fatta det nödvändiga beslutet själva!