Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

AVHOPP. Med Jonas Eriksson försvinner den MP-ledamot som suttit längst i riksdagen. Ingen av dem som är kvar i partiets riksdagsgrupp har mer än fem års riksdagserfarenhet.

Jonas Eriksson (MP), gruppledare, har lämnat riksdagen efter nio år.
Jonas Eriksson (MP), gruppledare, har lämnat riksdagen efter nio år.Foto: Fredrik Hjerling/MIljöpartiet
Johan Manell

Den 3 november stämplade en av veteranerna i Miljöpartiets riksdagsgrupp ut från riksdagen. Det rör sig om Jonas Eriksson, som varit en av partiets gruppledare sedan år 2014. 

Sedan han kom in i riksdagen år 2010 har han, förutom att vara gruppledare, också varit vice ordförande i näringsutskottet och ordförande i EU-nämnden. Det senaste utskottet han satt i var konstitutionsutskottet. Han ersätts av Camilla Hansén som tidigare varit ersättare i riksdagen några månader under år 2016.

Planerat avhopp

En av anledningarna till att han lämnar riksdagen är Miljöpartiets rotationsprincip som gör att man får sitta max tre mandatperioder i följd. Vilket gör att han inte skulle kunna bli omvald i valet år 2022.

– Jag var inställd redan från början på att jag tänkte lämna innan nästa val för att ge en annan person möjlighet att bedriva valrörelse och bygga upp en plattform, säger Jonas Eriksson till Altinget.

Fakta

De har lämnat riksdagen sedan valet

 1. Caroline Szyber (KD)
 2. Torkild Strandberg (L)
 3. Erik Andersson (M)
 4. Sven-Erik Bucht (S)
 5. Jonas Millard (SD)
 6. Jimmy Loord (KD)
 7. Eskil Erlandsson (C)
 8. Erik Bengtzboe (M)
 9. Jari Puustinen (M)
 10. Alice Bah Kuhnke (MP)
 11. Tomas Tobé (M)
 12. Jörgen Warborn (M)
 13. Jessica Polfjärd (M)
 14. Ylva Johansson (S)
 15. Gustav Fridolin (MP)
 16. Jan Björklund (L)
 17. Jonas Eriksson (MP)

Läs också: Så har MP byggt sitt riksdagslag

Men avhoppet har också att göra med att han vill vara med familjen, tänka på hälsan samt att han ville lämna när partiet inte befann sig i någon kris.  

– Vi har bildat regering, riksdagsgruppen har formats under drygt ett år, familjen är jätteglad att jag är hemma och jag känner att det faktiskt tagit på min hälsa att vara riksdagsledamot och gruppledare så här länge. Nu föll alla de här bitarna på plats, lite tidigare än vad jag själv kanske kände för något år sedan, säger han.

Efterträdare

Vem som kommer att efterträda Jonas Eriksson som gruppledare blir klart inom kort.

– Jag tror att det är tänkt att det ska bli klart här vid månadsskiftet. Vi var ju två så Janine (Alm Ericson reds anm.) har ju varit gruppledare och hon upprätthåller den positionen ensam nu tills riksdagsgruppen valt en ny kollega till henne, säger Eriksson. 

Många nya

Jonas Eriksson blir den tredje miljöpartisten att lämna riksdagen efter valet år 2018. I september slutade Alice Bah Kuhnke för att bli europaparlamentariker och Gustav Fridolin för att istället jobba som lärare.

Läs också

I och med Jonas Erikssons avhopp försvinner den sista MP-ledamoten som blev invald före år 2014. I partiets riksdagsgrupp har mer än hälften (9 av 16) blivit riksdagsledamöter först den här mandatperioden. Och bland de övriga sju är det bara tre som har suttit i riksdagen hela tiden sedan valet år 2014. Det är Janine Alm Ericson, Rasmus Ling och Emma Hult

Förlorad erfarenhet

Jonas Eriksson medger att det kommer att ställa krav på dem som är kvar nu när han lämnar.  

– Det är en väldigt engagerad grupp vi har men det är klart att man tappar lite historia och erfarenhet när det är så pass många nya. De kommer att få jobba lite hårdare. 

Samtidigt var det också en av anledningarna till att han varit kvar så länge, berättar han:

– Jag tycker att det är bra med en balans mellan erfarna och nya. Det var också ett av de tyngre argumenten till att jag valde att kandidera det senaste valet. Jag såg att det var få riksdagsledamöter som suttit mer än en mandatperiod, säger Jonas Eriksson och tillägger:

– Det var faktiskt ett av mina mål att försöka föra med både tiden från opposition och första tiden i regeringen in i den här nya gruppen. Ett års medverkande i den här gruppen var väl ett minimum.

Plugg

Exakt vad han ska göra framöver vet han inte än. Men han är lärarutbildad och studerar för att kunna få en lärarlegitimation (ett krav som införts under hans tid i riksdagen).

– Nu sitter jag med näsan över böckerna och pluggar för att bredda min lärarkompetens.

När han ser tillbaka på sina nio år som riksdagsledamot är han nöjd med vad han fått uträttat. Som ett exempel nämner han handelspolitiken.  

– Jag tog en intern strid för en förändrad syn på den internationella handelspolitiken och pekade på möjligheterna med den internationella handeln. Där det tidigare har varit väldigt mycket fokus på negativa aspekter av frihandel, säger han.

Kommer ditt politiska engagemang att fortsätta? 

– Just nu tar jag en paus men jag kommer fortfarande att vara medlem i partiet. Sen får vi se vad jag mer långsiktigt jobbar med. Men jag tror att det är bra att få en liten självdistans till det jag hållit på med för att sen kunna gå in med nya krafter i nya projekt.

Dokumentation

Miljöpartiets riksdagsgrupp

Ledamöter sedan 2014

 • Janine Alm Ericson
 • Rasmus Ling
 • Emma Hult

Ledamot sedan 2017

 • Lorentz Tovatt

Ledamöter sedan 2018

 • Leila Ali Elmi
 • Emma Berginger
 • Elisabeth Falkhaven
 • Maria Gardfjell
 • Rebecka Le Moine 
 • Amanda Palmstierna
 • Anna Sibinska

Ledamöter sedan 2019

 • Mats Berglund
 • Karolina Skog

Ledamöter som kommit tillbaka

 • Pernilla Stålhammar okt 2014-sep 2018, jan 2019-
 • Annika Hirvonen Falk okt 2014-sep 2018, juni 2019-
 • Camilla Hansén jan-jul 2016, nov 2019-

Nämnda personer

Jonas Eriksson

Tidigare riksdagsledamot (MP), tidigare gruppledare
Gymnasielärare (Örebro uni. 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00