Hermansson om SD-avhoppet: ”Tog smällarna åt partiet”

Ebba Hermansson var 22 år när hon valdes in för att företräda Sverigedemokraterna och partiets väljare i riksdagen. I vintras lämnade hon efter vad hon upplevde som ett bristande stöd och ointresse för jämställdhetsfrågor från partiet.

När Ebba Hermansson klev in i kammaren efter valet 2018 var hon riksdagens yngsta ledamot. Men hon valde att lämna vid årsskiftet.
När Ebba Hermansson klev in i kammaren efter valet 2018 var hon riksdagens yngsta ledamot. Men hon valde att lämna vid årsskiftet.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Miranda Olsson

När Ebba Hermansson från Mölndal valdes in i riksdagen 2018 var hon yngst i kammaren och hade nyligen blivit utsedd till Sverigedemokraternas talesperson för jämställdhetsfrågor.

Fyra år senare har hon lämnat politiken och sagt upp sitt medlemskap i partiet.

– Det gick väldigt snabbt, och hände rätt mycket på kort tid, säger Ebba Hermansson i en intervju med Altinget.

I valet av henne som jämställdhetspolitisk talesperson tror hon att det spelade stor roll att hon var ung, och kvinna. Man ville föra fram något nytt och fräscht och hon tror även att partiet var nöjda med hennes insatser i ungdomsförbundet.

Om partiet hade vetat hur valrörelsen skulle se ut tror hon däremot att det hade tänkt annorlunda. Hon var ett oprövat kort och det blev Ebba Hermanssons uppgift att företräda partiet i abortfrågan, som kom att få stor uppmärksamhet i valet. Sverigedemokraterna ville sänka gränsen för fri abort från 18 till 12 veckor.

Debatt mot Strandhäll

Ebba Hermansson minns särskilt hur hon skulle debattera mot Annika Strandhäll (S), då socialminister, i Aftonbladet med mindre än en vecka kvar till valet.

– Jag hade aldrig debatterat i TV och hade ingen erfarenhet av att stå i direktsändning, säger hon.

Utifrån den uppmärksamhet som partiets inställning i abortfrågan fick hade hon önskat mer dialog med partiet och mer stöd i det offentliga arbetet.

Man pratar om kvinnor på ett sätt som inte hör hemma i det här århundradet.

Ebba Hermansson

– Det kändes som att jag stod väldigt mycket själv och tog smällarna åt partiet, och när jag hade gjort det i flera månader ändrade man sig och skulle tycka något annat.

Ett år efter valet svängde partiet i abortfrågan och ställde sig bakom den nuvarande abortlagstiftningen.

Ebba Hermansson berättar att hon tog del av beslutet i media.

– Det var inte så att man meddelade mig att man helt plötsligt hade ändrat sig och skulle driva på för en annan linje, säger hon.

Det var en märklig situation, tycker hon, och hon fick snabbt ställa om. Samtidigt ser hon positivt på att partiet vände i frågan.

– Det är kommunikativt och partipolitiskt omöjligt att driva en begränsning av aborträtten i Sverige, så det var nödvändigt. Sen tycker jag att det är bra att det finns ett stort motstånd mot inskränkningar av de rättigheter som kvinnor slagits för att få.

Beslutade sig för att lämna

I efterhand tycker Hermansson att hennes första tid i riksdagen inte blev bra. Det blev bättre och hon hade stöd från flera personer inom partiet men efter ett års tankeprocess landade hon i att lämna riksdagen inför årsskiftet 2021/2022.

Jag upplevde att det fanns ett genuint ointresse för jämställdhetspolitik och kanske till och med att man tyckte att det var ett särintresse.

Ebba Hermansson
Det var ett svårt beslut och Ebba Hermansson vet vilken position hon försatte partiet i genom att som ung kvinna välja att lämna partiet. Men flera faktorer spelade in.

– Jag upplevde att det fanns ett genuint ointresse för jämställdhetspolitik och kanske till och med att man tyckte att det var ett särintresse.

Hon anser även att partiet ofta använde sig av kvinnors otrygghet och utsatthet i migrationsfrågan. Ebba Hermansson lyfter en debatt om mäns våld mot kvinnor som exempel, där Jimmie Åkesson talade om importerade värderingar.

– Det var ganska tydligt att man tyckte att det var ett invandringsproblem. Jag tycker dels att det är fel i sak, dels att det är olyckligt att man tycks bry sig mer om brotten när invandrare utför dem.

– Det får ju mig att känna att man egentligen inte bryr sig så mycket om de här kvinnorna. Det är ohederligt, säger hon.

En händelse som bidrog till Ebba Hermanssons beslut att lämna partiet var anklagelserna, och sedan domen, mot Europaparlamentarikern Peter Lundgren. Hon tycker att han fick stanna kvar i partiet för länge.

”Den är obefintlig”

Hösten 2020 klev Ebba Hermansson av som jämställdhetspolitisk talesperson, och även om hennes sista år i riksdagen blev bättre kände hon till slut att det inte gick att stanna längre när partiets kanal Riks publicerade ett klipp om varför män och kvinnor röstar olika.

– Då kände jag att det här inte är för mig. Man pratar om kvinnor på ett sätt som inte hör hemma i det här århundradet.

Ebba Hermansson har varit med om att partikollegor uttrycker sig klumpigt i jämställdhetsfrågor även internt, men anser att det är den externa kommunikationen man som partiföreträdare måste försvara.

Partiets retorik är en av anledningarna till att Sverigedemokraterna har svårt att få unga kvinnor att rösta på dem, tror Ebba Hermansson och ser inte att partiets hårdare linje i rättspolitiken hjälper.

Vad tror du om möjligheten att locka unga tjejer med den politiken?   

– Jag tror att den är obefintlig.

Huruvida hon själv skulle ha stannat för att driva jämställdhetsfrågorna i partiet, om hon kunde göra mer eller annorlunda, har Ebba Hermansson funderat mycket på. Hon tror dock inte att partiet varit redo för det. Man vill inte åsidosätta andra frågor och ser inte att man tjänar på det.

– Partiet är nog mer fokuserade på att få verklig regeringsmakt, och då tror jag inte att jämställdhetsfrågan kommer att ge det, säger hon.

Vid höstens riksdagsval hoppas Ebba Hermansson ha kommit in på den utbildning hon vill gå. Det blir statsvetenskap eller journalistik. I framtiden kan hon tänka sig att bli politisk tjänsteman.

– Men jag vet ärligt talat inte för vilket parti.

I en kommentar till Altinget skriver Sverigedemokraterna att de har svårt att förstå att Ebba Hermansson skulle tagit del av partiets nya linje i abortfrågan via media då partiet tog ställning i abortfrågan under sina landsdagar där Ebba Hermansson deltog. Förslaget till beslut låg enligt partiet offentligt i handlingarna två veckor innan konferensen ägde rum. 

Sverigedemokraterna delar inte heller uppfattningen om att partiet fokuserar för lite på jämställdhetsfrågan.

Nämnda personer

Ebba Hermansson

Tidigare riksdagsledamot (SD), tidigare förbundssekreterare Ungsvenskarna
Gymnasieexamen (2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00