Riksdagsrockad efter ny regering

PLATSBYTE. En ny regering, nya ministrar och statssekreterare rör om i riksdagsgrytan. Ett antal riksdagsledamöter får lämna och utskotten stuvas om. Störst förändringar är det för Miljöpartiet. 

Johan Manell

När Stefan Löfven presenterade sin nya regering i måndags innehöll den sex nya ministrar. Eftersom antalet statsråd var det samma som i den förra regeringen betydde det följaktligen att sex gamla ministrar fick lämna regeringen. Av dessa var fem stycken invalda i riksdagen och dessa petar därför ut sina ersättare från riksdagen.   

Läs också: Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

För Miljöpartiets del rör det sig om utbildningsminister Gustav Fridolin, miljöminister Karolina Skog och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Dessa ersätter Annika Hirvonen Falk, Amanda Palmstierna och Annica Hjerling. 

Därmed blir också de tre sistnämndas utskottsplatser i utbildningsutskottet, EU-nämnden och utrikesutskottet lediga. Den tidigare utbildningsministern Fridolin tar inte plats utbildningsutskottet utan i EU-nämnden. Miljöpartiets toppnamn i EU-valet, Bah Kuhnke, tar plats i utrikesutskottet. Medan Karolina Skog hamnar i utbildningsutskottet. 

Kan ändras 

Men uppdelningen är endast tillsvidare. Den kan komma att ändras. 

– Vi har inte gjort något slutligt ställningstagande i och med detta, utan det är ett jätteinterimistiskt beslut för att se till att vi inte har några tomma stolar i utskotten, säger Jonas Eriksson, gruppledare, till Altinget. 

Även de tidigare socialdemokratiska ministrarna Sven-Erik Bucht och Helene Hellmark Knutsson återvänder till riksdagen.

Bucht petar ut Linus Sköld (S), men han har annonserat att han ska sluta som heltidspolitiker. Om så blir fallet återvänder Sköld till riksdagen.

Hellmark Knutsson tar tillbaka stolen från Markus Selin (S). Men det är inte alltid lätt att hålla koll på förflyttningarna i riksdagshuset. Före Selin på listan står nämligen riksdagsledamoten Alexandra Völker som är ledig från sitt uppdrag. Det innebär att Selin fortsätter som ledamot under hennes ledighet. Medan Völkers nuvarande ersättare Marie Nilsson är den som får städa ur rummet.  

Den tredje S-ministern som fick lämna regeringen, Heléne Fritzon, kandiderade inte i riksdagsvalet. Men hon är Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet. 

Läs också: Minister vill lämna regeringen för Bryssel  

Ministrar från riksdagen 

Men det finns personer som går åt andra hållet också. När Anders Ygeman återvänder till regeringen återvänder Mattias Vepsä (S) till riksdagen. Han var statsrådsersättare september 2017-september 2018 och har också varit ersättare i riksagen maj-juli 2017 tidigare. 

När Anders Ygeman blir också rollen som gruppledare för Socialdemokraterna ledig. Altinget har varit i kontakt med Socialdemokraterna som låter meddela att vice gruppledare Anneli Karlsson kommer att ta över till dess att en ny ordinarie gruppledare har valts.

Stora omkastningar i MP 

Ännu rörigare blir det på Miljöpartiets mandat i Stockholms kommuns valkrets. I valet fick Miljöpartiet tre mandat i valkretsen. Dessa gick till Isabella Lövin, Per Bolund och Maria Ferm. Men eftersom Lövin och Bolund var ministrar ersattes dessa av Lorentz Tovatt och Åsa Lindhagen.  

Nu står det klart att Lövin och Bolund fortsätter som ministrar. De får sällskap i regeringen av Åsa Lindhagen samtidigt som Maria Ferm blir statssekreterare. Näst i tur att ersätta dessa står Per Olsson Fridh, men även han blir statssekreterare. Det gör att en ny och en nygammal ledamot tar plats i Miljöpartiets riksdagsgrupp.  

Läs också: Bolund (MP) ska driva på för marknadshyror

Den nygamla ledamoten är Miljöpartiets tidigare utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar som tar Lindhagens plats i socialutskottet. Stålhammar petades både som talesperson och från sina utskottsplatser i december 2017 efter att ha pekat ut partikollegor som säkerhetshot. Hon placerades också först på plats 7 på partiets valsedel i Stockholms kommun. Men det visade sig alltså att räcka för en riksdagscomeback. 

Även för Mats Berglund, som stod på plats 8, räcker det till ett av de tre MP-mandaten i valkretsen. Han blir riksdagsledamot för första gången och ersätter Ferm i socialförsäkringsutskottet. 

Nya ordföranden? 

Något som också påverkas av att det blir en S-MP-regering är ordförandeposterna och vice ordförandeposterna i utskotten. När dessa fördelades mellan de rödgröna partierna och Alliansen i höstas singlade S och M:s gruppledare Anders Ygeman och Tobias Billström slant om vem som skulle få välja först eftersom ingen regering var på plats. 

Traditionellt sett brukar ordförandeposten i finansutskottet, utrikesutskottet och EU-nämnden gå till regeringspartierna. Medan ordförandeposten i konstitutionsutskottet och försvarsutskottet brukar tillfalla oppositionen.  

Om partierna väljer att följa den praxisen så kommer ett antal utskottsordföranden bytas ut. Det gäller: 

  • Elisabeth Svantesson (M), ordförande i finansutskottet 
  • Hans Wallmark (M), ordförande i utrikesutskottet 
  • Hans Ekström (S), ordförande i konstitutionsutskottet 
  • Niklas Karlsson (M), ordförande i försvarsutskottet. 

När det gäller EU-nämnden har Socialdemokraterna den genom Åsa Westlund (S). 

Partierna sade i höstas att utskottsfördelningen skulle ses över när en ny regering var på plats. Något besked efter regeringsbildningen har ännu inte kommit. Men enligt uppgifter till Altinget kommer det att ske först när Socialdemokraterna har en ny gruppledare på plats.

Nämnda personer

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), vice ordförande för den gröna gruppen i EU-parlamentet, ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Anders Ygeman

Riksdagsledamot (S), talesperson migrations- och socialförsäkringsfrågor
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024