Krönika av 
Mats Engström

Högersväng och avregleringar kan äventyra stödet för EU

Extremhögern gick fram i valet till Europaparlamentet, men det är fortfarande troligt att nästa kommissionsordförande godkänns av en majoritet i mitten. Vare sig det blir Ursula von der Leyen eller någon annan center-höger-politiker från EPP-gruppen. Förhandlingarna med de socialdemokratiska och liberala grupperna avgör hur de övergripande politiska riktlinjerna kommer att se ut. Det skriver Mats Engström. 

”En ny kommission som låter detta prägla sitt arbetsprogram hamnar lätt i konflikt med de europeiska folkrörelserna. Det kan undergräva medborgarnas förtroende och stoppa reformer för ett starkare EU”, skriver krönikören. 
”En ny kommission som låter detta prägla sitt arbetsprogram hamnar lätt i konflikt med de europeiska folkrörelserna. Det kan undergräva medborgarnas förtroende och stoppa reformer för ett starkare EU”, skriver krönikören. Foto: Thomas Padilla, Privat
Mats Engström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Men vad händer sen? Majoriteten i parlamentet har förskjutits åt höger och regeringarna kommer att nominera en mer högerinriktad kommission, eftersom det är så det politiska läget ser ut i de 27 medlemsstaterna.

Detta öppnar för en politisk utveckling där det blir trögare med nya regler, till exempel för goda arbetsvillkor eller bättre miljö. Det är också möjligt att existerande regler på sikt försvagas eller tas bort: utstationeringsdirektivet som ska säkerställa arbetsvillkoren för den som tillfälligt arbetar i ett annat land, till exempel. Eller reglerna om naturskydd som är grunden för de skyddade Natura 2000-områdena. Kemikalielagen Reach kan vattnas ur med fler cancerfall på arbetsplatserna som en av följderna.

Högervinden i EU-valet kommer att ge center-höger-partierna i parlamentet självförtroende i sina krav på avregleringar.

Detta är krav som finns i valmanifest eller som drivs hårt av näringslivsorganisationer och de tankesmedjor som de finansierar. Tyvärr tog inte medier som SVT upp dessa frågor tillräckligt i sin valbevakning.

Innebär risker för svenska företag 

Svenskt Näringsliv har varit framgångsrik i att påverka dagordningen. Organisationen beskriver i sin verksamhetsberättelse för 2023 hur man fick det svenska EU-ordförandeskapet att driva konkurrenskraft som tema med det innehåll man ville se. Därefter har Svenskt Näringsliv satsat stora summor på initiativet Europe Unlocked, med färre EU-regler som ett huvudtema.

Man kan förstås ha olika uppfattningar om hur mycket av företagens verksamhet som EU ska reglera. Fri marknad eller politisk styrning är en klassisk höger-vänster-konflikt. Väljarna har gått till höger i valet och det är inte märkligt om det också sätter avtryck.

Men kampanjerna innebär risker för svenska företag. Dels arbetar Svenskt Näringsliv tillsammans med organisationer som gärna vill försvaga EU:s klimat- och miljöarbete mer än vad innovativa svenska bolag önskar, och som är mer negativa till samarbete mellan arbetsmarknadens parter.

Dels kan vi få se en repris på de starka protesterna 2004 från fackförbund och andra sociala rörelser, när det så kallade Bolkesteindirektivet om att avreglera EU:s tjänstemarknad togs fram. Det bidrog till att Frankrike röstade nej till EU:s konstitution följande år. Europafacket kritiserar redan de nuvarande kampanjerna för avregleringar, miljörörelse och konsumentorganisationer likaså.

Risk för fragmentering 

Högervinden i EU-valet kommer att ge center-höger-partierna i parlamentet självförtroende i sina krav på avregleringar. En ny kommission som låter detta prägla sitt arbetsprogram hamnar lätt i konflikt med de europeiska folkrörelserna. Det kan undergräva medborgarnas förtroende och stoppa reformer för ett starkare EU på den globala scenen, till nackdel för svenska exportinriktade företag.

Altingets gratis nyhetsbrev

Kanske borde Jacob Wallenberg och andra på Svenskt Näringsliv tänka mer på hur Sverige blev EU-medlem en gång i tiden. Om inte Socialdemokraterna övertygat sina sympatisörer om att medlemskapet skulle vara bra för deras livsvillkor hade det knappast blivit ett ja. Fackligt stöd för huvuddelarna av EU-projektet har varit viktigt under lång tid.

Utan ett folkligt förtroende för EU kommer den inre marknaden att ifrågasättas allt mer. Risken för fragmentering är redan stor i en tid av växande protektionism.

Om högersvängen i valet resulterar i omfattande avregleringar och sociala konflikter kan skadan bli större för svenska företag än vad ledningen för Svenskt Näringsliv verkar inse.

Fakta

Mats Engström är analytiker, författare och fristående krönikör i Altinget.

Tidigare krönikor

Därför behöver Sverige en egen ambitiös klimatpolitik

När politiskt anställda kommer från lobbyföretag måste staten visa integritet

Sjöstedt kan vinna i EU-valet om Socialdemokraterna går bort sig

Kostnaderna för klimatambitioner ofta överskattade

Solidariteten är en geopolitisk tillgång

Magdalena Andersson borde tala om nästa miljonprogram

Stor osäkerhet om EU:s framtida klimatpolitik

Vaccinjägarens hårda dom mot Folkhälsomyndigheten

Magdalena Andersson borde tala om nästa miljonprogram

Föregångsländer driver på EU:s miljöpolitik

Undergivenhet är inte bra säkerhetspolitik

Det svenska EU-ordförandeskapet kan bli ett bakslag för EU:s gröna giv

Svenska valet kan avgöra miljöpolitiken i EU

Efterlyses: bättre politiskt ledarskap för den globala miljön

- Svagt underlag för historiskt Natobeslut

- Säkerhetspolitik är mer än ja eller nej till Nato

Frågorna som Moderaterna borde besvara om Natomedlemskap

- Att spara energi är bra säkerhetspolitik

- Vi är dåligt rustade även för nästa pandemi – behövs fler krisövningar

Farmanbar borde beskatta kraftbolagens enorma vinster

Tuffa miljöutmaningar väntar för fightern Annika Strandhäll

Så kan Andersson göra vision till verklighet – precis som von der Leyen och Palme

Magdalena Andersson behöver bli tydligare om segregationen och miljön

Sluta käbbla om klimatet och påverka världen i stället

Moderaternas radikala skifte väcker internationell uppmärksamhet

Regeringskrisens okända variabel finns i Bryssel

Förvånansvärt mild dom från konstitutionsutskottet 

Grönt omvandlingstryck kan hjälpa europeisk industri 

Civilsamhällets röster behövs i debatten om EU:s framtid

- Goda klimatnyheter blir inte bättre av överdriven PR

Sverige kan lära av Angela Merkels integrationspolitik

KU bör granska varför Dambergs kriskansli inte slog larm 

Svenska politiker borde inte bli nej-sägare i frågan om en ”hälsounion”

Fukushima visade Sveriges behov av permanent krisgranskning 

Märta Stenevis strategi är rätt men pengarna saknas

Nämnda personer

Jacob Wallenberg

Ordförande Svenskt Näringsliv, ordförande Investor
MBA (Wharton School, University of Pennsylvania)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024