Krönika av 
Mats Engström

Magdalena Andersson behöver bli tydligare om segregationen och miljön

En socialdemokratisk partiledare måste kunna vara tuff mot företag som lobbar mot skärpta miljökrav. Samtidigt behöver Magdalena Andersson göra ordentliga investeringar för bättre uppväxtvillkor i eftersatta bostadsområden och att all politik granskas utifrån hur den påverkar segregationen, skriver Mats Engström i sin krönika.

Foto: Jessica Gow/TT/Privat
Mats Engström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När det stod klart att Göran Persson skulle väljas till partiledare år 1996 diskuterade Socialdemokraternas ledning förutsättningarna. Budgetsaneringen hade varit framgångsrik men smärtsam. Nu måste den stränge finansministern samla sitt parti, peka framåt, och bli en statsminister med bredare dagordning.

“Lyft fram miljön”, sa Anna Lindh och Margot Wallström till den blivande partiledaren på VU-mötet.“ Koppla ihop den gröna omställningen med renoveringen av miljonprogrammet”, konkretiserade Lindh.

Göran Persson var inte svårövertygad. Han hade redan varit miljöpolitisk talesperson i opposition. Den nyvalde partiledaren lanserade visionen av det gröna folkhemmet på kongressen i mars 1996 utifrån en tydlig egen övertygelse. Göran Persson blev ledande bland EU:s regeringschefer i de gröna frågorna, och att prioritera miljön gav socialdemokratin ny kraft.

Övertyga på samma sätt som Persson

Nu står partiet inför ett nytt partiledarval. Ännu en gång ska en finansminister förnya sin profil för en bredare roll.

Magdalena Andersson är redan på god väg. Hon har lett arbetet i Socialdemokraternas jämlikhetsgrupp och talat om sitt engagemang för internationell solidaritet i flera intervjuer. Och om jämställdheten, naturligt för en kandidat som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister men säkert också djupt känt.

På hemmaplan gäller det att bryta det farliga inflytande som PR-företag har över den politiska dagordningen.

Ändå behövs det mer för att övertyga på det sätt som Göran Persson entusiasmerade partiet med sitt gröna folkhem.

”Jag kommer att vända på varenda sten för att bryta segregationen och knäcka gängen”, lovade Magdalena Andersson när valberedningen nyligen presenterade sitt förslag. Positivt, men då behövs ordentliga investeringar för bättre uppväxtvillkor i eftersatta bostadsområden liksom att all politik granskas utifrån hur den påverkar segregationen. Här kan en ny statsminister låta sig inspireras av hur Olof Palme tvingade alla departement att prioritera jämställdheten en gång i tiden.

Tuff mot företag

Klimat- och miljödagordningen behöver bli bredare, inte minst för näringslivets förnyelse. Visst är det bra att industriföretag försöker ta fram stål och andra produkter med låg klimatpåverkan, men det finns också risker med regeringens löfte om 80 miljarder kronor i osäkra kreditgarantier. Frivillighet räcker inte för att få bort farliga kemikalier, värna den biologiska mångfalden och minska slöseriet med naturresurser. En socialdemokratisk partiledare måste också kunna vara tuff mot företag som lobbar mot skärpta miljökrav.

EU är en avgörande arena för Sverige. Magdalena Andersson behöver bygga allianser för de frågor som traditionellt varit socialdemokratiska prioriteringar: goda arbetsvillkor, jämställdhet, miljö, konsumentskydd, internationell solidaritet. Det kräver lyhördhet för andra länders förutsättningar och en bättre strategisk styrning av det tidiga påverkansarbetet i EU.

Det viktiga talet

På hemmaplan gäller det att bryta det farliga inflytande som PR-företag har över den politiska dagordningen, och att rekrytera fler med erfarenheter från olika delar av Sverige till den närmaste medarbetarkretsen.

Kongresstalet om tre veckor blir viktigt. Förutsättningarna finns för en nystart för socialdemokratin. Genom att bli mer konkret kan Magdalena Andersson visa hur hon tänker leverera.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Göran Persson

Ordförande LKAB, ordförande Swedbank, senior rådgivare Lumo Advice
Sociologi (Örebro Högskola, 1971)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00