Krönika av 
Daniel Wiklander

Medierna svalde koranbrännarens boxningsmatch med hull och hår

Kanske borde medierna funderat ett kvarts varv till innan de konstaterade att koranbrännaren blivit ”attackerad”. Han är trots allt en framstående skapare av högoktanigt content, skriver Daniel Wiklander.

Kvinnan med brandsläckaren verkar ha varit på riktigt, men när vår influencer utmanades på boxningsmatch fanns anledning att fundera lite kring äktheten, skriver Daniel Wiklander.<br>
Kvinnan med brandsläckaren verkar ha varit på riktigt, men när vår influencer utmanades på boxningsmatch fanns anledning att fundera lite kring äktheten, skriver Daniel Wiklander.
Foto: Anders Wiklund/TT, Pressbild
Daniel Wiklander
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För ungefär ett kvartssekel sedan vikarierade jag på en av de båda stora kvällstidningarna.

Jag jobbade ett år på webbavdelningen, det var guldgrävartider för nyheter på webben med sajter som såg rätt gräsliga ut och vi var tvungna att klippa och klistra in kod i textdokument som sedan blev webbsidor – något helt annat än de smidiga publiceringsverktyg varenda bloggare fick tillgång till bara några år senare och som vi alla tar för givna när vi postar i sociala medier i dag.

Ett enda missat tecken kunde få en artikel att se väldigt konstig ut.

Men folk läste det vi skrev. Så många gick regelbundet in på sajten att vi fick uppgradera maskinerna som den kördes på med jämna mellanrum, samtidigt som besöksrekorden firades med champagne på redaktionsgolvet på blanka eftermiddagen.

En dag kom chefredaktören ut från sitt hörnrum i en annan del av huset och hälsade på borta hos oss på webben. Han höll ett litet tal för oss där han upplyste oss om vad vårt jobb gick ut på. Vi levererade content. ”Kåååntent” sade chefredaktören på knarrig stockholmska.

De som försörjer sig på att synas i sociala medier för att maximera sitt följarantal jagar alla content. 

Hårdvaluta

Content, alltså innehåll, är webbens hårdvaluta. Med den kan man förmå dig som läser detta och alla andra som alls är uppkopplade mot World Wide Web att dela med sig en väldig massa personlig data – internetekonomins främsta handelsvara.

De som försörjer sig på att synas i sociala medier för att maximera sitt följarantal jagar alla content. 

Ta bara vår meste koranbrännar-influencer, som enligt TT tjänar tusentals kronor varje gång han direktsänder på Tiktok. Och det är ofta. Ibland lyckas han dra loss extra fin content, som när en kvinna vid en av hans yttrandefrihetsmanifestationer i Stockholm rusade fram med en brandsläckare och försökte släcka boken han utövade yttrandefrihet på.

Just den episoden verkar ha varit på riktigt, men när vår influencer några dagar senare – i sin egen direktsändning på Tiktok – utmanades på boxningsmatch på ett torg i Södertälje fanns anledning att fundera lite kring äktheten.

Visst, det kan verkligen ha varit så att han inte var med på vad som dock framstod som en ganska uppgjord scen. Kanske ville någon annan skapa eget content genom att snylta på koranbrännarens renommé utan att han var tillfrågad. Att mannen i boxhandskar som utmanar honom efteråt påstod att allt var uppgjort måste vi naturligtvis inte tro på. Influencern förnekar för sin del.

Altingets gratis nyhetsbrev

Varför så tvärsäkra?

Men däremot, när nu filmmaterialet fanns till allmän beskådan från början, kanske inte en lång rad av landets nyhetsredaktioner från Aftonbladet till SVT tvärsäkert och omedelbart måste konstatera att koranbrännaren blivit ”attackerad”. Kanske får man lov att ge en sådan framstående skapare av högoktanigt content det engelsmännen kallar the benefit of the doubt – fast tvärtom då. Fundera ett kvarts varv till på om det möjligen kan vara ytterligare ett inslag i uppmärksamhetsjakten.

På tal om den så har samme influencer sagt att han vill bränna hela tolv koraner till i höst. Ska intresset hållas uppe kan vi nog få se fler exempel på nyskapande content under de manifestationerna.

Rapportera gärna om det som händer, men ställ då samtidigt frågan om det vi ser faktiskt är riktigt ofiltrerad och autentisk verklighet – eller något annat.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00