Brännande säkerhetsdebatter 2021

Slutförvar av kärnavfall, Ryssland och Sveriges nationella säkerhetsstrategi är några av de ämnen som gått hem hos Altinget Säkerhets läsare under året. Mest läst blev Svenska Försvarsutbildningsförbundets debatt om att frivilliginstruktörer är satta på svältarvoden. Läs hela tio-i-topp-listan.

”När missförstånd kring kärnvapenförbudet sprids av ett statsråd anser vi oss nödgade att reda ut felaktigheterna.” Det skrev Svenska läkare mot kärnvapen och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet i sin debatt som kom med på topplistan.
”När missförstånd kring kärnvapenförbudet sprids av ett statsråd anser vi oss nödgade att reda ut felaktigheterna.” Det skrev Svenska läkare mot kärnvapen och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet i sin debatt som kom med på topplistan.Foto: Henrik Montgomery/TT
Maja Andersson

1. Frivilliginstruktörer är satta på svältarvoden

Frivilliginstruktören utgör en nyckelresurs till stöd för vårt militära försvar och inom de civila delarna av totalförsvaret. Dagens ersättningsnivåer främjar inte rekryteringen av instruktörer, skriver Bengt Sandström, Svenska Försvarsutbildningsförbundet.

2. Vi vill se Norden i den folkrättsliga ledartröjan

Vi är bekymrade över Israel-Palestinakonflikten. De nordiska länderna måste aktivt stödja internationella mekanismer som främjar respekten för internationell rätt, skriver flera svenska toppolitiker tillsammans med nordiska kollegor.

3. "2,2 miljoner om dagen tickar på – dags för regeringen att ta ansvar"

Regeringen fortsätter att förhala frågan om slutförvar av kärnavfall i Forsmark och utbyggd mellanlagring i Oskarshamn. Det handlar inte om att vara för eller emot kärnkraft, det handlar om att ta ansvar för det avfall vi redan har, skriver Alexandra Anstrell (M).

4. Avtalet innebär rysk närvaro i de svenska kärnkraftssystemen

När EU markerar och stänger dörren öppnar vi den i Sverige. För Putin är Sverige möjligheternas land när det gäller att bli licensierad för västdesignade reaktorer, skriver Helena Storckenfeldt (M).

5. Slapp kontantlagstiftning utsätter oss för stora risker

Utredningen som Anna Kinberg Batra fått i uppdrag att leda kommer att avgöra kontanternas framtid i Sverige. Våra grannländer har regler som säkrar kontanternas ställning. Det är dags att även vi får motsvarande regelverk, skriver Per Åsling (C) och Björn Eriksson, Kontantupproret.

6. Debatt: Sveriges nedrustningspolitik – mer tondöv än tongivande

FN:s kärnvapenförbud har blivit internationell lag, men Sverige står utanför nedrustningsavtalet. När missförstånd kring kärnvapenförbudet nu sprids av ett statsråd anser vi oss nödgade att reda ut de felaktiga tolkningarna, skriver Åsa Lindström, Svenska läkare mot kärnvapen och Malin Nilsson, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.

7. M-ledamot: Hotet mot Göteborgs hamn är högst konkret

Oavsett om det handlar om terrordåd, sabotage eller väpnad konflikt så kommer Göteborgs hamn vara ett prioriterat mål för en fiende. Därför måste försvaret av hamnen och västkusten stärkas mer än vad regeringen hittills föreslagit, skriver David Josefsson (M).

8. L: Vifta bort Lukasjenka med frihetens röd-vita flagga

Den rödgröna belarusiska flaggan är en symbol för diktatorn Lukasjenkas regim. Det är skamligt att Sverige ger legitimitet åt Lukasjenka genom att flagga med den. Sverige borde i stället visa solidaritet med den folkvalda demokratiska oppositionen och flagga med den rödvita flaggan. Det skriver Fredrik Malm, Karin Karlsbro och Maria Nilsson (L).

9. Till Löfvens efterträdare: En tyngre nationell säkerhetsstrategi behövs

I januari 2022 ska Sveriges nationella säkerhetsstrategi förnyas och Stefan Löfvens efterträdare bör ställa sig bakom en tyngre strategi. Det skriver ledamöter av Kungliga krigsvetenskapsakademien.

10. C: Ett cyberförsvarscampus behövs – nu vill vi få med övriga partier

Sverige ligger långt ner på internationella rankningar när det gäller cybersäkerhet. Nu måste Sverige ta krafttag för att inte halka efter ännu mer, skriver Centerpartiets Niels Paarup-Petersen, Daniel Bäckström och Mikael Larsson.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Elisabeth Falkhaven

Ledamot i partistyrelsen (MP)
Studier i geovetenskap, biologi och etologi

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00