Debatt

M-ledamot: Hotet mot Göteborgs hamn är högst konkret

Oavsett om det handlar om terrordåd, sabotage eller väpnad konflikt så kommer Göteborgs hamn vara ett prioriterat mål för en fiende. Därför måste försvaret av hamnen och västkusten stärkas mer än vad regeringen hittills föreslagit, skriver David Josefsson (M).

Göteborgs hamn skulle vid en väpnad konflikt med främmande makt bli ett prioriterat mål eftersom man därigenom kan skära av såväl vår som våra grannländers handel, varuförsörjning och förmåga att ta emot utländsk hjälp, skriver debattören.
Göteborgs hamn skulle vid en väpnad konflikt med främmande makt bli ett prioriterat mål eftersom man därigenom kan skära av såväl vår som våra grannländers handel, varuförsörjning och förmåga att ta emot utländsk hjälp, skriver debattören.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
David Josefsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Göteborgs säkerhetspolitiska betydelse är tyvärr något som delvis försvunnit i debatten om försvarets framtid, som fokuserat väldigt mycket på försvaret av Gotland och den alltmer osäkra situationen kring Östersjön. Men också i en konflikt med sitt ursprung i Östersjöområdet skulle Göteborgs hamn snabbt hotas av fientligheter.

Ett prioriterat mål

Genom Sveriges historia har Göteborg och dess hamn haft ett viktigt geostrategiskt läge. Så kanske ännu mer i dag än någonsin tidigare, då Göteborgs hamn nu står för en väsentlig del av både vår utrikeshandel som vår varuförsörjning och dessutom är viktig för att kunna ta emot utländsk hjälp i händelse av kris eller konflikt.

Men Göteborgs hamn är inte bara viktig för Sverige. Hamnen är också viktig för såväl Norge som Finland då det är den enda hamnen i Skandinavien som tar emot direktanlöp med containerfartyg från Asien.

Det innebär också att Göteborgs hamn vid en väpnad konflikt med främmande makt skulle bli ett prioriterat mål eftersom man därigenom skulle kunna skära av såväl vår som våra grannländers handel, vår varuförsörjning som vår förmåga att ta emot utländsk hjälp. Av samma skäl är hamnen ett mål också för terrorhandlingar eller för sabotage i ett så kallat skymningsläge.

Hamstring och industristopp

Bara hotet om minering av hamnen och dess inlopp skulle göra att inga fartyg skulle kunna angöra Göteborg. Konsekvenserna skulle vara förödande. Redan efter ett halvt dygn skulle trafiken stanna, då containrar inte kan lastas av och köande fordon skulle blockera trafiken. Efter ett dygn skulle av samma orsak tågtrafiken tvingas stå stilla i stora delar av Sverige.

Efter några dagar skulle varor som importeras ta slut i hyllorna i hela Sverige och orsaka hamstring. Samtidigt skulle industrin tvingas stoppa produktionen då man vare sig kan ta emot komponenter eller exportera ut sina färdiga varor.

Krävs mycket mer

Regeringens beslut att återinrätta ett regemente i Göteborg och godkännandet av försvarets ansökan om miljötillstånd för att öva i södra skärgården är därför bra första steg. Men det kommer krävas betydligt mer för att få ett fullgott försvar av Sveriges och nordens viktigaste hamn än ett namnbyte på garnisonen till regemente och ett miljötillstånd.

För att klara försvarsberedningens behov behövs ytterligare cirka tio miljarder kronor i höjda försvarsanslag fram till 2027.

David Josefsson (M)
Riksdagsledamot

Det behövs bland annat minröjningsförmåga som med extremt kort inställelsetid kan svepa farleden och röja misstänkta minering. Det behövs också luftvärnsförmåga som snabbt kan gruppera för att skydda Göteborg mot flyg- och robotangrepp. Och där är inte regeringen ännu.

Behövs större satsningar

På pappret kan det se ut som att partierna är överens om försvarspolitiken. I försvarsberedningens analys är behoven tydliga. Regeringen med försvarsministern i spetsen för också en retorik som handlar om att Sverige nu ska rusta upp.

Men i realiteten säger regeringen med stödpartier en sak men fullföljer inte orden i handling – för att klara försvarsberedningens behov behövs ytterligare cirka tio miljarder kronor i höjda försvarsanslag fram till 2027. Något vi moderater tillsammans med Kristdemokraterna krävt.

Regeringen måste i sin säkerhetspolitik inse vikten av att kunna försvara Skandinaviens viktigaste hamn både i fredstid och krigstid, samt mot sabotage. Då krävs betydligt större satsningar än de som hittills aviserats.

Nämnda personer

David Josefsson

Riksdagsledamot (M), bostadspolitisk talesperson
Studier i ekonomi (Handelshögskolan i Göteborg, 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00