Debatt

Avtalet innebär rysk närvaro i de svenska kärnkraftssystemen

När EU markerar och stänger dörren öppnar vi den i Sverige. För Putin är Sverige möjligheternas land när det gäller att bli licensierad för västdesignade reaktorer, skriver Helena Antoni (M).

Rysslands president Vladimir Putin hälsar på Rosatoms Alexei Likhachev och guvernören Gleb Nikitin vid ett besök på ett kärnkraftsforskningscenter i Sarov, Ryssland, 26 november 2020.
Rysslands president Vladimir Putin hälsar på Rosatoms Alexei Likhachev och guvernören Gleb Nikitin vid ett besök på ett kärnkraftsforskningscenter i Sarov, Ryssland, 26 november 2020.Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Helena Storckenfeldt
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kinas flera decennier långa plan är känd i väst. Investeringarna strösslar in över världen och allas blickar riktas åt Kina. Att det finns en baktanke är de flesta överens om och medvetenheten är slående när det gäller det Kinesiska Kommunistpartiets maktambitioner. Men i vår fokusering på Kinas ambitioner verkar många ha glömt bort att grannen i öster troligtvis också har planer.

Minska beroendet av rysk energi

Europaparlamentet beslutade nyligen en omfattande resolution om Ryssland. I den framhävs att EU ska minska sitt beroende av rysk energi. Därför uppmanas EU-institutionerna och medlemsstaterna att stoppa slutförandet av Nord Stream 2 och utesluta kontroversiella kärnkraftverk byggda av Rosatom.

Rosatom är djupt involverat i det ryska kärnvapenprogrammet och agerar på Putins order.

Liknande beslut har dessutom fattats i flera europeiska länder med målet att minska Rysslands makt över energimarknaden i Europa. Ryska Rosatom har bland annat uteslutits från att få lämna anbud på Tjeckiens nya kärnkraftverk då det framkommit uppgifter om att Ryssland ligger bakom sprängningen av ett ammunitionsförråd i 2014 som kostade två tjeckiska medborgare livet och orsakade omfattande materiella skador.

Sverige hjälper Ryssland

Behovet av kärnkraft som energislag i världen har vuxit i takt med de klimatpolitiska ambitionerna och vi ser nu många länder som investerar i energislaget. Det är positivt. Rysslands ställning på kärnkraftsmarknaden har dock alltid varit begränsad av att de inte haft certifieringen för att kunna sälja kärnbränsle till västländska reaktorer. Något som Sverige nu kommer hjälpa till att åstadkomma.

Att det ryska statligt ägda Rosatom uttryckligen nämns i EU-resolutionen är högst relevant. Rosatom är djupt involverat i det ryska kärnvapenprogrammet och agerar på Putins order. Med detta Rosatom har svenska Vattenfall avtal om kärnbränsleleveranser till Ringhals och kommer med detta avtal öppna upp för Rysslands ambitioner i världen.

Insyn i Sveriges energisystem

När EU markerar och stänger dörren öppnar vi den i Sverige. Frågor har genom åren ställts till den svenska regeringen om vilken analys som görs utifrån detta. Svaren har varit desamma – regeringen ska inte bestämma hur Vattenfall sluter sina avtal. Någon säkerhetspolitisk analys blir det alltså inte. Detta trots att man på EU-nivå markerar att Rosatom ska hållas borta.

För Putin är Sverige onekligen möjligheternas land när det gäller att bli licensierad för västdesignade reaktorer. Sverige blir därigenom det första västländska landet att göra denna öppning som innebär stor insyn i det svenska energisystemet.

Vattenfall har länge använt uran från Ryssland men den strategiska bränsletillverkningen har aldrig kommit från Ryssland förrän nu. Det kräver behov av att vara på reaktorn och leverera mjukvara och input för säkerhetssimuleringar. Det blir i praktiken en rysk närvaro långt in i de svenska kärnkraftssystemen.

Sverige agerar språngbräda

Ryssland utgör inte bara ett yttre hot mot Europas säkerhet, utan för även ett inre krig mot sitt eget folk i form av ett systematiskt förtryck av oppositionen. Grannen i öster visar inga som helst tecken på att gå mot öppenhet och demokrati och vi är fullt medvetna om att händelseutvecklingen i Belarus inte sker utan godkännande av Kreml. Inget av detta är nytt. Det är så här vi känner Ryssland under Putins ledning. Samtidigt öppnar Sverige upp och agerar språngbräda för Rysslands maktambitioner.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00