Debatt

L: Vifta bort Lukasjenka med frihetens röd-vita flagga

Den rödgröna belarusiska flaggan är en symbol för diktatorn Lukasjenkas regim. Det är skamligt att Sverige ger legitimitet åt Lukasjenka genom att flagga med den. Sverige borde i stället visa solidaritet med den folkvalda demokratiska oppositionen och flagga med den rödvita flaggan. Det skriver Fredrik Malm, Karin Karlsbro och Maria Nilsson (L).

”I nästan 300 dagar har tiotusentals belarusier, unga som gamla, trotsat Lukasjenkas våld och protesterat mot valfusket och förtrycket.”
”I nästan 300 dagar har tiotusentals belarusier, unga som gamla, trotsat Lukasjenkas våld och protesterat mot valfusket och förtrycket.”Foto: Niall Carson/PA via AP/ TT
Fredrik Malm
Karin Karlsbro
Maria Nilsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Förra året stal diktator Lukasjenka valet från den fria oppositionen för demokrati i Belarus. I nästan 300 dagar har tiotusentals belarusier, unga som gamla, trotsat Lukasjenkas våld och protesterat mot valfusket och förtrycket. De äldre är trötta på att se historien upprepa sig, de unga vägrar se sin framtid ätas upp av Lukasjenkas regim. I snart tre decennier har Lukasjenka stulit val och utövat våld och begått brott mot sitt eget folk.

”Inte en oväsentlig symbolfråga”

Symbolen för den demokratiska oppositionen har under hela denna perioden varit den rödvitrandiga flaggan. En flagga som var landets officiella flagga under de perioder då landet varit självständigt från Ryssland. I dag använder Sverige den grön-röda flaggan, Lukasjenkas flagga, i stället för den rödvita flaggan när man ska visa Belarus flagga.

Utrikesminister Ann Linde (S), låt oss visa omvärlden att Sverige tar avstånd från Lukasjenka och ger vårt fulla stöd till en demokratisk utveckling för Belarus.

Den rödgröna flaggan vittnar om Lukasjenkas nära band till Putin och används flitigt som bakgrund i filmer där oppositionella tvingas till erkännanden av påstådda brott de aldrig begått. Denna flagga är en kopia av flaggan som användes när Belarus var Vitryssland och del av Sovjetunionen. Det enda som skiljer den nuvarande flaggan från den sovjetiska tidens flagga är att hammaren och skäran nu inte längre finns kvar.

Att omvärlden använder denna flagga är inte en oväsentlig symbolfråga. Det är att ge legitimitet åt en diktator som inte skyr några medel för att förfölja journalister, aktivister och deras anhöriga. En diktator som inför öppen ridå tvingat ner ett civilt passagerarplan i internationellt luftrum. Journalisten Raman Pratasevitj, och hans flickvän Sofia Sapega, hålls fängslade och uppenbarligen tvingats till falska erkännanden.

Omvärlden måste visa sitt stöd

Oppositionen i Belarus vet vad som sker i Lukasjenkas diktatur bakom de stängda dörrarna och de behöver vårt stöd, så låt oss stötta dem och hissa deras flagga.

Omvärlden måste visa ett orubbligt stöd för den demokratiska oppositionen. Ett stöd för att belarusierna ska få leva i frihet och demokrati. För oss som tror på demokrati och mänskliga rättigheter borde det därför vara en självklarhet att använda den rödvita flaggan. Flaggan som alltid varit det självständiga Belarus flagga och som valts av oppositionen i Belarus och den folkvalda presidenten Sviatlana Tsikhanouskaya.

Att Lukasjenka svarade på att den rödvita flaggan restes i Riga för att representera Belarus under pågående ishockey-VM genom att utvisa all personal på Lettlands ambassad i Minsk visar hur viktigt vilken flagga man reser är för kampen i Belarus.

Folkets flagga

Den rödvita Belarusiska flaggan är vald till flagga och symbol av de som faktiskt vann valet i Belarus förra året. Det är den flagga som det belarusiska folket valt ska representera dem. Det är den flagga som Sverige ska använda när vi visar landets flagga.

Utrikesminister Ann Linde (S), låt oss visa omvärlden att Sverige tar avstånd från Lukasjenka och ger vårt fulla stöd till en demokratisk utveckling för Belarus.

Hissa den rödvita belarusiska flaggan.

Nämnda personer

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00