Riksdagsavhoppen fortsätter – går mot rekord

AVHOPP. Varje år lämnar ledamöter riksdagen av olika anledningar. Men under mandatperioden är avhoppen fler än tidigare. I och med Jonas Sjöstedts (V) sorti har nu alla partier haft avhopp under perioden. Men Moderaterna leder fortsatt ligan.

Johan Manell

Under förra mandatperioden lämnade 39 riksdagsledamöter sina uppdrag under mandatperioden. Vid årsskiftet kommer redan 26 ledamöter att ha lämnat riksdagen sedan valet 2018. Det innebär att tempot i avhoppen är högre än föregående mandatperioder.

Fram till i höstas hade ledamöter från sju av riksdagspartierna lämnat sina uppdrag. Men i och med Jonas Sjöstedts (V) avhopp har nu samtliga riksdagspartier förlorat ledamöter längs vägen. Utöver riksdagsavhoppen har också två ledamöter, Emma Carlsson Löfdahl och Amineh Kakabaveh lämnat sina partier och sitter i riksdagen som politiska vildar.

Flest avhopp står Moderaterna för. Tätt följda av Socialdemokraterna.

Ledamöterna som lämnat sedan valet 2018

Först ut att hoppa av var Caroline Szyber (KD). Hon lämnade redan mandatperiodens första dag. Bakgrunden var att Aftonbladet i valrörelsens slut hade avslöjat att Szyber låtit skattebetalarna stå för privata hotellkostnader. I samband med detta inleddes en förundersökning mot Szyber, som då valde att lämna sin riksdagsplats. Hon ersattes av Désirée Pethrus.

Läs också: Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

Dagen efter, den 25 september, var det dags för avhopp nummer två. Då lämnade Torkild Strandberg (L) riksdagen för att fortsätta som kommunalråd i Landskrona. Det var inte första gången som Strandberg lämnar riksdagen. Han gjorde samma sak 2014, 2010 och 2006. Så trots att Strandberg blivit invald i alla riksdagsval sedan 2002 har han bara suttit en hel mandatperiod (2002–06). Han ersattes av Tina Acketoft.

Läs också: Liberal avsäger sig riksdagsplats

I november var det dags för Erik Andersson (M) att tacka för sig. Också han avgick för att bli kommunstyrelseordförande. Erik Andersson basar numera över Täby kommun. Hans ersättare i riksdagen är Magdalena Schröder.

I januari 2019 valde den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) att gå i pension. När han inte fick en plats i Löfvens andra regering lämnade han också sin riksdagsplats. På Buchts mandat sitter numera Linus Sköld.

Läs också: Riksdagsrockad efter ny regering

I samma veva lämnade också Jonas Millard (SD) riksdagen. Detta efter att DN avslöjat att det skrivits kvinnofientliga kommentarer från ett konto tillhörande Millard på Flashback. Per Söderlund tog över riksdagsplatsen.

Läs också: Millard (SD) har lämnat riksdagen

Mars 2019 bjöd på två avhopp. Det ena var självvalt. Jimmy Loord (KD) ville få mer tid för familjen och bytte därför plats med regionpolitikern Gudrun Brunegård. Loord är nu oppositionsråd i region Kalmar.

Läs också: KD-topp lämnar riksdagen

Det andra var centerveteranen Eskil Erlandsson (C) som lämnade sin riksdagsplats efter att ha blivit anklagad för sexuella trakasserier. Hans riksdagsplats övertogs av Per Schöldberg.

Läs också: Han tar över efter Erlandsson

I april 2019 skördade Aftonbladets granskning Maktens kvitton ytterligare ett riksdagsoffer. Aftonbladet kunde avslöja att Erik Bengtzboe (M) var skriven hemma hos sin mamma samtidigt som den övriga familjen var skriven i en bostadsrätt i Stockholm. Bostadsupplägget genererade Bengtzboe 158 000 kronor i olika ersättningar. Efter kritik valde han att lämna riksdagen.

Läs också: Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

Bengtzboe ersattes av Jari Puustinen (M). Men han ville stanna som kommunalråd i Eskilstuna så hans tid i riksdagen blev bara en vecka. Han var alltså riksdagsledamot bara på pappret innan uppdraget lämnades över till Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Läs också: M:s nya riksdagsledamot: “Stolt, pirrig och nyfiken”

I samband med EU-valet i slutet av våren 2019 hoppade ytterligare fyra riksdagsledamöter av sina uppdrag för att i stället ta plats i Europaparlamentet. Alice Bah Kuhnke (MP) lämnade riksdagen den 18 juni 2019. Hon ersattes av Annika Hirvonen Falk. Hirvonen Falk satt i riksdagen den förra mandatperioden och var då vice ordförande i justitieutskottet.

Tomas Tobé (M), Jessica Poljärd (M) och Jörgen Warborn (M) lämnade riksdagen för Bryssel den 1 juli 2019.

De ersattes i riksdagen av Fredrik Schulte, Mikael Damsgaard och Helena Antoni.

Läs också: EU-valets okända vinnare

Men riksdagsavhoppen fortsatte under hösten 2019. I början av hösten lämnade Ylva Johansson (S) regeringen för att i stället bli EU-kommissionär. Eftersom Johansson var statsråd hade hon redan en ersättare, Thomas Hammarberg, på sin riksdagsplats. Hammarberg är nu ordinarie ledamot.

Läs också: Löfven tappar ministrar i rekordfart

I slutet av september 2019 tackade Gustav Fridolin (MP) för sig i riksdagen. Han lämnade regeringen redan i januari och språkrörsposten i maj. Han ersattes i riksdagen av Amanda Palmstierna.

Läs också: Fridolin (MP) lämnar riksdagen

En månad senare var det dags för nästa före detta partiledare att hoppa av då Jan Björklund (L) lämnade riksdagen. Därmed gjorde Nina Lundström riksdagscomeback.

Läs också: L stuvar om i utskotten

Ytterligare en profilerad politiker lämnade hösten 2019. Miljöpartiets gruppledare Jonas Eriksson sa i en intervju med Altinget att avhoppet var planerat redan när han kandiderade i valet 2018. Hans ersättare blev Camilla Hansén.

Läs också: Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

På självaste nyårsafton 2019 gjorde riksdagsveteranen Beatrice Ask (M) officiellt sin sista riksdagsdag. Anledningen till avhoppet var att hon skulle ta över landshövdingsposten i Södermanland. Ny riksdagsledamot blev Lars Jilmstad (M).

Läs också: Riksdagsveteran blir landshövding

Ytterligare en ny landshövding plockades direkt från riksdagen. En månad efter Ask var det dags för Liberalernas Maria Arnholm att byta Helgeandsholmen mot Växjö och posten som landshövding i Kronobergs län. I riksdagen efterträddes hon av Maria Danielsson (L).

Läs också: Ny riksdagsledamot – efterträder Maria Arnholm

Lite mer buller och bång var det när Paula Bieler (SD) lämnade riksdagen i slutet av februari 2020. Riksdagen hade nekat henne ledighet i samband med en bröllopsresa, vilket Altinget var först med att rapportera. Det i kombination med partiets ändrade syn i abortfrågan gjorde att Bieler lämnade.

Läs också: Kritik mot riksdagens ledighetsregler

Först på tur att ersätta Bieler är Uppsalapolitikern David Perez. Men då han ligger i konflikt med Skatteverket valde han att ta ledigt från riksdagen innan han ens börjat. Därför är det, åtminstone till mars 2021, Monika Lövgren (SD) som har ersatt Bieler i riksdagen.

I mars 2020 hoppade Kadir Kasirga (S) av för att bli oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Sultan Kayhan (S) har ersatt honom i riksdagen.

Läs också: Ytterligare en ledamot lämnar riksdagen

Under sommaren lämnade tidigare ministern Helene Hellmark Knutsson (S) riksdagen, för att bli landshövding i Västerbotten. Det gjorde att Anna Vikström (S) som tidigare varit statsrådsersättare blev ordinarie ledamot.

Läs också: Ex-minister blir landshövding

Den 31 augusti lämnade en tredje socialdemokrat, Peter Persson (S). Anledningen var att han då skulle flytta från Jönköpings län och inte längre ville representera länet i riksdagen.

Läs också: Riksdagsledamot lämnar i höst

På tur att ersätta Persson stod den tidigare riksdagsledamoten Thomas Strand (S). Han var dock inte intresserad av uppdraget. Men han var inte intresserad av en comeback. Så hans andra sväng i riksdagen stannade vid en dag, den 1 september, innan han formellt utträdde. Han ersattes av Diana Laitinen Carlsson (S), kommunpolitiker från Eksjö.

Ett tungt avhopp skedde den 3 november när Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) lämnade. Han har nu flyttat till sina barn och sin fru som är ambassadör i Hanoi. Ny riksdagsledamot är Gudrun Nordborg (V).

Läs också: Se Jonas Sjöstedts tal och avtackning

Den 31 december slutar en 14-årig riksdagskarriär för Solveig Zander (C). Hon ska gå i pension. Ersätter henne i riksdagen gör Catarina Deremar (C).

Läs också: Riksdagsveteran tackar för sig

Dokumentation

Så många ledamöter har lämnat riksdagen 2,5 år in i mandatperioden

2018-22 26 ledamöter

2014-18 21 ledamöter

2010-14 22 ledamöter

2006-10 22 ledamöter 

2002-06 20 ledamöter


Nämnda personer

Caroline Szyber

Vice ordförande Småföretagarnas riksförbund och Villaägarna, rådgivare inom bostads-, bygg och fastighetsfrågor samt mötesledare för Altingets nätverk Bostad och Samhällsbyggande samt Politisk påverkan och Opinionsbildning
jur. kand (Stockholms uni., 2006), pol. mag (Lunds uni., 2006)

Erik Andersson

Kommunstyrelsens ordförande (M) Täby kommun
Ekon. kand i företagsekonomi (Södertörns högskola, 2001)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00