Talman kritiserar talman

KORTNYTT. Förste vice talman Åsa Lindestam (S) tror att hon skulle ha blivit klar snabbare med regeringsprocessen än talman Andreas Norlén (M).

I höstas var det strid om talmansposten. De rödgröna partierna ville ses Åsa Lindestam medan Alliansen ville se Andreas Norlén. Efter att Sverigedemokraterna röstat för Norlén fick denne uppdraget medan Åsa Lindestam blev förste vice talman.

Läs också: Käbbel om talmännen

I sitt uppdrag som talman har Andreas Norlén träffat partiledarna och dessutom två gånger om prövat namn i kammaren, som båda röstats ned. 

Regeringsbildningsprocessen har dragit ut på tiden. Det har gått 128 dagar sedan valet och 112 dagar sedan Stefan Löfven röstades bort som statsminister. Nu säger Åsa Lindestam till SVT att hon tror att hon klarat av processen snabbare.

– Jag tror inte att det hade gått så här lång tid om jag hade varit talman. Jag hade nog pressat partierna lite hårdare. Men man gör ju på olika sätt. Och går det här i lås någon gång, så är det ändå bra, säger hon.

Läs också: Talmannen tolkar skyndsamt långsamt

Forrige artikel Sverige det mest demokratiska EU-landet Næste artikel S och SD har ökat – alla andra partier tappar
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.