SD:s budgetbesked ökar pressen på Löfven

KOMMENTAR. SD tänker rösta på M och KD:s budgetförslag. Det sätter press på S att snabba på förhandlingarna.

Att SD väljer att stödja Moderaterna och Kristdemokraternas budgetreservation gör att den slår övergångsregeringens budget i omröstningen nästa vecka, om inte Centerpartiet och Liberalerna gör gemensam sak med de rödgröna partierna. 

Att en regering kan regera på någon annans budget har vi sett förr. Senast våren 2015 då Stefan Löfven regerade på Alliansens budget. Men det skulle onekligen vara en knölig start på ett budgetsamarbete mellan S, MP, C och L om ändringsbudgeten i vår ska utgå från en M/KD-budget.  

Pressen på Löfven

För C och L kanske det inte är hela världen. Deras politik står inte så långt ifrån de forna allianskamraterna. Därför hamnar pressen snarare på Stefan Löfven.  

Om Löfven inte får till en deal med C och L så kommer det att vara en högerbudget i vår, som han dessutom kan tvingas krydda med ytterligare borgerliga förslag från de liberala partiernas kravlistor i vår, om han ska bli framsläppt.   

Förhandlingsläget för honom är redan knepigt. Han ska lyckas övertyga den egna rörelsen om att ta steg högerut för att möta C och L. Det blir inte lättare om själva utgångsläget förskjuts åt höger. C och L har troligtvis begränsat intresse av att hjälpa till att ta bort borgerliga idéer ur budgeten med en ändringsbudget i vår. De skattesänkningar som följer av en M/KD-budget kan dessutom bara ändras vid nästa årsskifte.

Tajt om tid

Regeringsfrågan är inte direkt avhängig budgetomröstningen men den kommer att spela roll. Det lättaste för Löfven vore att få till en uppgörelse som gör att C och L kan stödja övergångsbudgeten för att sedan tillsammans med dessa partier snickra ihop en ändringsbudget. Eller till och med försöka hinna lägga en S+MP+C+L-reservation. Men för det senare alternativet måste det gå undan. Tidsplanen är att finansutskottet ska justera budgetbetänkandet på måndag och omröstning hållas på onsdag.

Löfven kan räddas av nyvalshot 

Exakt hur M och KD:s budget kommer att vara utformad är inte känt i detalj. Men utifrån den information SD har fått har Moderaternas förslag om minskade anslag till äldreomsorgen lyckats förhandlas bort av KD. Dessutom lämnas arbetslöshetsförsäkringen orörd trots att både M och KD hade med det ändringar i sina respektive budgetmotioner.   

På pressträffen när SD lämnade beskedet om hur de kommer att agera var det tydligt att Sverigedemokraterna tror att M/KD gjort ändringen för att de vill ha partiets stöd.  

– Det verkar som att de antingen har lyssnat på oss eller bara förstått läget, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.  

Om C och L gör samma tolkning får de vatten på sin kvarn att SD kommer att påverka alliansens politik i en alliansregering. Därmed minskar, den redan lilla, chansen att C och L ska ändra sig och stödja Ulf Kristersson i en ny statsministeromröstning. Något extra val är nog inget av partierna särskilt sugna på heller. Så även om Löfven är pressad sitter han fortfarande med trumf på hand.

Budgetprocessen bör fungera som en blåslampa för Löfven. Om han snabbt lyckas möta C och L så att de kan stödja en övergångsbudget har han inte bara säkrat statsministerposten utan också skaffa sig ett bättre utgångsläge inför ändringsbudgeten. Frågan är hur långt högerut Stefan Löfven är beredd att vandra för att få stanna kvar i Rosenbad.

Forrige artikel Hon är 20 miljarder ifrån Löfven Hon är 20 miljarder ifrån Löfven Næste artikel Enighet kring att Sverige behöver regering – men avgörandet får vänta Enighet kring att Sverige behöver regering – men avgörandet får vänta
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.