Uppgörelse klar: C och L redo att släppa fram Löfven

SAMARBETE. Förhandlingarna mellan S, MP, C och L har resulterat i ett långt förslag med konkreta och i stora delar liberala reformer. Om de inblandande partierna säger ja i sina beslutsorgan innebär det att Stefan Löfven kan fortsätta som statsminister.

Uppgörelsen går ut på att Stefan Löfven ska leda en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, i budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Dessutom kommer C och L medverka i beredningen av av utredningsdirektiv, propositioner och regleringsbrev i de sakfrågor som överenskommelsen innebär.

– Under de senaste dagarna har genombrott skett i samtalen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Vi är nu framme vid ett utkast till överenskommelse som är viktig för Sverige. Detta är inte den lösning vi helst hade velat se men det är den bästa möjliga i en mycket besvärlig situation, säger Annie Lööf, på en pressträff i riksdagen.

Lång lista

Det är en lång rad av sakpolitiska områden som partierna har kommit överens om. Uppgörelsen innehåller en rad liberala förslag. Bland annat en reformerad Arbetsförmedling, fler undantag i turordningsreglerna, fri hyressättning i nyproduktion, sänkta marginalskatter, slopad värnskatt och sänkta arbetsgivaravgifter.

Samtidigt har Miljöpartiet fått igenom en återinförd flygskatt, samt tillsammans med Centerpartiet, kravet att alternativt skyddsbehövande kommer få samma rätt till familjeåterförening som flyktingar.

Annie Lööf var också nöjd med en rad sakpolitiska förslag på miljöområdet och landsbygdsområdet. 

Läs också: Lööf: Skogsfrågorna centrala i överenskommelsen

Liberalerna har satt sin prägel på utbildningsområdet.

Läs också: Uppgörelse: Professionsprogram för lärare och stopp för nya religiösa friskolor

V utan inflytande

Annie Lööf sade också att det varit viktigt att de liberala partierna fått in skrivningen om att V ska hållas utanför inflytande.

– Vänsterpartiet kommer inte att ha inflytande. Det är en stor och viktig förändring jämfört med förra mandatperioden, säger hon.

Läs också: V kan fortfarande stoppa Löfven

Anledningen att Centerpartiet inte vill sitta med i regeringen är för att det skulle vara ett för stort steg att ta.

– Det är viktigt för oss att kunna ha möjligheten att ha en bra relation med våra alliansvänner de kommande åren. Det skulle vara ett för stort steg att gå in i en regering med Socialdemokraterna. Dessutom var det ett vallöfte från Centerpartiet att inte sitta i en S-ledd regering eller en regering tillsammans med Socialdemokraterna, säger Lööf.

Sprucken allians

Men Moderaterna och Kristdemokraterna är inte överförtjusta i C och L:s vägval.

– Om dagens besked blir verklighet spräcker C och L Alliansen. Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier i praktiken blir del av en S- eller MP-regering. Jag tror att det skulle vara ett historiskt misstag, säger Ulf Kristersson (M).

– Jag beklagar att de väljer att lämna Alliansen, säger Ebba Busch Thor (KD).

Avgörs på onsdag

Än är det inte helt klart att uppgörelsen går i hamn. I morgon ska Centerpartiets förtroenderåd ta partiets slutgiltiga beslut. I morgon lördag ska också Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse träffas och på söndag fattar L:s partiråd sitt slutgiltiga beslut. Om C och L säger ja, kommer talmannen att lägga fram Stefan Löfven som statsministerförslag på måndag och omröstningen kommer att hållas på onsdag. Då gäller det för Löfven att också släppas fram av Vänsterpartiet.

Forrige artikel Kristersson: Pågår intensiva samtal mellan Alliansens partier Kristersson: Pågår intensiva samtal mellan Alliansens partier Næste artikel Överblick: Politisk kalender 2019 Överblick: Politisk kalender 2019
 • Rapportera

  Bo Nyström

  Vänsterpartiets slapphet ligger bakom den dåliga fyrparti-uppgörelsen!

  Hej!

  Så fort det blev känt att de fyra partierna (s, mp, c och l) tänkte förhandla fram en intern uppgörelse som förutsätter ett stöd av ett utomstående parti borde vänsterpartiet självfallet satt ner foten och sagt ifrån att man inte accepterar ett så odemokratiskt upplägg!

  Hade även vänsterpartiet deltagit i förhandlingarna - vilket borde varit en demokratisk självklarhet - så hade uppgörelsen så klart sett annorlunda ut.

  Centerns Annie Lööf hade ändå inte släppt fram en moderat statsminister stödd av Sverigedemokraterna. Hon är ju en stor motståndare till Sverigedemokraterna för att kunna negligera Vänsterpartiet. Hon har heller aldrig kunnat konkretiserat sin negativa inställning till vänsterpartiet.

  Demokratin måste sättas främst!