V kan fortfarande stoppa Löfven

KOMMENTAR. Nu rapporteras det att C och L lyckats få Socialdemokraterna att gå med på liberala reformer. Men om de lyckats driva igenom allt för mycket liberal politik riskerar Löfven att skjutas i sank av V.

Liberalerna och framför allt Centerpartiet sitter i en guldsits i regeringsförhandlingarna. Det är deras mandat som i nuläget avgör om det blir Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) som går segrande ur statsministerstriden. 

Om C och L ska släppa fram Ulf Kristersson krävs garantier om att SD ska hållas utanför inflytande och mest troligt en politik som kommer att ha mer tonvikt på Alliansens liberala idéer än de konservativa. Men om partierna skulle lyckas få med den “anti-SD-klausul" det talats om, och den blir känd, så är risken stor att SD röstar nej till Kristersson. Det som också talar för att man inte kallt kan räkna med SD:s stöd är att Sverigedemokraterna är ett parti som inte räds ett extra val. 

Nu rapporteras det i stället att C och L nått framsteg i förhandlingarna med Stefan Löfven. Tidigare har partierna krävt att S går dem till mötes kring en rad liberala reformer. Exakt hur långtgående dessa behöver vara är oklart. Inför förra förhandlingsrundan presenterade Centerpartiet en “ultimativ kravlista” med krav på bland annat sänkta skatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. 

Login