Talman kritiserar talman

KORTNYTT. Förste vice talman Åsa Lindestam (S) tror att hon skulle ha blivit klar snabbare med regeringsprocessen än talman Andreas Norlén (M).

I höstas var det strid om talmansposten. De rödgröna partierna ville ses Åsa Lindestam medan Alliansen ville se Andreas Norlén. Efter att Sverigedemokraterna röstat för Norlén fick denne uppdraget medan Åsa Lindestam blev förste vice talman.

Läs också: Käbbel om talmännen

I sitt uppdrag som talman har Andreas Norlén träffat partiledarna och dessutom två gånger om prövat namn i kammaren, som båda röstats ned. 

Regeringsbildningsprocessen har dragit ut på tiden. Det har gått 128 dagar sedan valet och 112 dagar sedan Stefan Löfven röstades bort som statsminister. Nu säger Åsa Lindestam till SVT att hon tror att hon klarat av processen snabbare.

– Jag tror inte att det hade gått så här lång tid om jag hade varit talman. Jag hade nog pressat partierna lite hårdare. Men man gör ju på olika sätt. Och går det här i lås någon gång, så är det ändå bra, säger hon.

Läs också: Talmannen tolkar skyndsamt långsamt

Forrige artikel Minister: Främmande makt vill kartlägga kraftnät Næste artikel GD inrättade tjänster som gavs till gamla kollegor
Strömmer (M) om toppstyre och demokratiska dilemman

Strömmer (M) om toppstyre och demokratiska dilemman

INTERVJU. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är öppen för slöjförbud och reklamfinansierad public service. Trots anklagelser om toppstyre anser han inte att partiet  har problem med interndemokratin.