Liberaler splittrade i regeringsfrågan

OENIGHET. Liberalerna är splittrat i regeringsfrågan. Åtta riksdagsledamöter vill att partiet ska släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Men flera andra L-toppar förordar Stefan Löfven.

Jan Björklund är numera partiledare för ett splittrat parti.
Jan Björklund är numera partiledare för ett splittrat parti.Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

I måndags träffade Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) för att höra vad de har att erbjuda i regeringsförhandlingarna. Det slutgiltiga beslutet för hur partiet ska agera fattas av partirådet på söndag. Och partiet hoppas av allt att döma att frågan ska lösas i nästa statsministeromröstning.

– Det är vårt ansvar att tillsammans med övriga partier se till att Sverige får en regering under kommande vecka, sade Jan Björklund till DN i måndags.

Team Kristersson

På tisdagen så skrev åtta av Liberalernas riksdagsledamöter en gemensam debattartikel i Expressen där de menade att partiet bör stödja Ulf Kristersson. 

"Vår uppfattning är att det bästa för Sverige och för Liberalerna är att Ulf Kristersson blir statsminister", skrev Mats Persson, Gulan Avci, Johan Pehrson, Allan Widman, Juno Blom, Robert Hannah, Bengt Eliasson och Helena Gellerman. 

Fakta
Liberalernas partiråd
  • Består av partistyrelsen och 68 ombud
  • 65 av ombuden utses av lokalförbunden
  • Alla förbund får minst ett ombud per riksdagsvalkrets. Övrig fördelning avgörs proportionellt.
  • 1 ombud kommer från Liberala ungdomsförbundet
  • 1 ombud kommer från Liberala studenter
  • 1 ombud kommer från Liberala kvinnor

Då partiet bara har 20 riksdagsledamöter totalt är det alltså en stor procentuell andel som öppet förespråkar Kristersson. Men kruxet för dessa är att det inte är riksdagsgruppen utan partirådet som tar beslutet. Det består också av regionala representanter och partistyrelsemedlemmar och där finns det flera ledande L-politiker som istället förespråkar Stefan Löfven. 

Team Löfven

Bland dessa finns europaparlamentarikern Cecilia Wikström, Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg, Lotta Edholm, borgarråd i Stockholm, riksdagsledamoten Lina Nordquist och regionrådet i Västra Götaland Jonas Andersson. De skriver i en debattartikel i Aftonbladet: "Om vi liberaler väljer att släppa fram Kristersson innebär det att vi i det närmaste institutionaliserar Jimmie Åkesson i rollen som vågmästare". De menar därför att de vore bättre att släppa fram Stefan Löfven. 

Samtidigt har riksdagsledamoten och Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell sagt till Aftonbladet att Liberalerna bör överväga att till och med sitta med i en S-ledd regering. Den synen delas av bland andra Karin Karlsbro, ledamot i partirådet, Anton Johansson, ordförande i Liberala Studenter.

Också Liberalernas gruppledare Christer Nylander och riksdagsledamoten Fredrik Malm vill se lösningar i mitten.

– Formerna för samarbetet blir en senare fråga. Jag kan tänka mig att Liberalerna ingår i en sådan regering, men där är vi inte än, säger Malm till DN.

Centern sitter på nyckeln

På söndag vet vi vilken partiets officiella hållning blir. Men det figurerar också uppgifter om att vissa av riksdagsledamöterna kommer att kunna tänka sig att gå emot partilinjen i en statsministeromröstning. Men oavsett vad Liberalerna bestämmer sig för eller hur de röstar kommer de inte att spela den avgörande rollen i omröstningen. Deras 20 mandat räcker inte för att fälla varken Ulf Kristersson eller Stefan Löfven.

Nyckeln sitter i stället Centerpartiet på. Partiets förtroenderåd ska ta ett beslut i frågan på lördag. Även C är splittrat men det är inte lika känt vilka företrädare som förespråkar vilket alternativ. De som hittills har trätt fram är riksdagsledamöterna Johanna Jönsson och Niels Paarup-Petersen som är team Löfven. Medan riksdagsledamoten Helena Lindahl och Centerstudenters förbundsstyrelse är team Kristersson. 

Nämnda personer

Jan Björklund

Ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00