Debatt

Slutreplik: Lägg ner Myndigheten för stöd till trossamfund

Religiösa ledare är, precis som Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), en del av problemet och inte lösningen. SST borde läggas ner som ett led i det strategiska arbetet mot hedersvåld. Jämställdhetsmyndigheten borde i sin tur visa prov på vilja och kompetens för att få fortsatta uppdrag kring hedersvåld. Det skriver forskare, debattörer och aktivister engagerade i arbetet mot hederskultur, i en slutreplik.

Sara Mohammad, som grundade föreningen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime), talar under Fadimegalan 2020.
Sara Mohammad, som grundade föreningen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime), talar under Fadimegalan 2020.Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Devin Rexvid
Forskare inom hedersvåld
Sara Mohammad
Grundare Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)
Sabina Landstedt
Stödsamordnare vid GAPF
Maria Rashidi
Kvinnorättsaktivist och ordförande Kvinnors rätt
Soleyman Ghasemiani
Utbildare, sakkunnig och rådgivare i hedersrelaterat våld
Mikael Thörnqvist
Författare och journalist
Marie Eriksson
Journalist
Omid Salehi
Skolkurator
Karim Shamohammadi
Ordförande Riksförbundet Barnen först
Mariam Afrasiabpour
Ordförande Internationella kommittén för kvinnors rättigheter
Sedighah Mohammadi
Ordförande Iranska kvinnors kamp för frihet

I en artikel försvarar direktörerna för Jämställdhetsmyndigheten (Jämy) och Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) anlitandet av en kyskhetspredikande sheikh i arbetet mot könsstympning med att han har doktorsexamen i juridisk praxis. Det har också många i könsapartheidstater som Iran och Saudiarabien. Det finns även andra problem med svaret.

Läs också

Använder härskarteknik

Det första är att direktörerna bemöter vår kritik med härskarteknik då de inte nämner vår artikel. Vissa av oss har tidigare riktat liknande kritik mot Skolverkets inbjudan av religiösa aktörer i arbetet mot hedersvåld. Jämfört med Jämy och SST, så bjöd Skolverket in kritikerna och i en konstruktiv dialog tog de till sig delar av kritiken.

Konservativ sexualmoral förstör barns hälsa

Det andra är direktörernas förminskning av hedersnormer då de hävdar att ”i samtliga större religioner finns föreställningar om kyskhet” och att detta är en del av en ”konservativ sexualmoral” som enligt dem inte är ett brott i Sverige. Direktörerna, som inte verkar skilja oskuld från kyskhet, behöver veta att könsstympning mest berör ogifta kvinnors oskuld.

En sekulär stat bör ta ett tydligt avstånd från religiösa och medeltida sedvänjor som vill kränka eller stympa.

De behöver även veta att hedersnormer orsakar mental död då flickor inte får utveckla följande förmågor: fysiska (dansa, idrotta), emotionella (älska och älskas), sociala (inte få umgås med pojkar/män) eller kognitiva (inte få delta i alla obligatoriska skolinslag, inte få läsa vilka böcker som helst eller se vilka filmer som helst).

Det krävs inte mycket kunskap om hederskultur för att direktörerna ska förstå allvaret. Det vore nog med att de ser Uppdrag gransknings serie ”Gud som haver barnen kär” för att förstå hur religion och ”en konservativ sexualmoral” förstör barns, och då främst flickors, hälsa och utveckling.

”En del av problemet”

Det sista är att religiösa ledares ambition är att rentvå sin tro snarare än att värna om kvinnors rättigheter. De är, precis som SST, en del av problemet och inte lösningen. SST, som reproducerar religion som i sin tur reproducerar hedersnormer, borde läggas ner som ett led i det strategiska arbetet mot hedersvåld. Jämy borde i sin tur visa prov på vilja och kompetens för att få fortsatta uppdrag kring hedersvåld.

En sekulär stat bör ta ett tydligt avstånd från religiösa och medeltida sedvänjor som vill kränka eller stympa.

Läs tidigare inlägg i debatten

”Inte ovanligt att religiösa ledare förespråkar konservativ sexualmoral”

Att använda sig av religiösa ledare i det förebyggande arbetet mot könsstympning av flickor och kvinnor kan vara ett av flera framgångsrika arbetssätt som lyfts av bland annat WHO och UNICEF. Det skriver generaldirektörerna Isak Reichel, Myndigheten för stöd till trossamfund och Lena Ag, Jämställdhetsmyndigheten i en replik.

Svenska staten ska inte försvara kyskhetsnormer

Det är mycket viktigt att regeringen tar frågan om könsstympning på allvar. Ändå har två statliga myndigheter bjudit in en kyskhetspredikant till webbinarium. Är det så dessa myndigheter förvaltar arvet från flera decenniers jämställdhetsarbete i Sverige? Det skriver forskare, debattörer och aktivister engagerade i arbetet mot hederskultur.

Nämnda personer

Isak Reichel

Direktör och myndighetschef Myndigheten för stöd till trossamfund (SST)

Lena Ag

Avgående generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten
fil. kand. i statsvetenskap och historia (Stockholms universitet)

Sara Mohammad

Grundare och ordförande GAPF, medicine hedersdoktor Linköpings universitet
Apotekstekniker

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024