Så förbereder sig Valmyndigheten inför ett extra val

Regeringskrisen är inte löst. Extra val finns fortfarande med som ett alternativ. Valmyndigheten har beredskap för om det sker. Bland annat kan det bli aktuellt att låna in personal från konsultbyråer och andra myndigheter.

Foto: Johan Nilsson/TT
Johan Manell

Ulf Kristersson misslyckades att få ihop ett regeringsunderlag. Stefan Löfven har fått stafettpinnen och det ser ljusare ut för honom men han kan inte ropa hej riktigt än. Talmannen har fyra försök på sig att lägga fram förslag till kammaren. Om ingen av de föreslagna kandidaterna lyckas undvika en majoritet emot sig blir det extra val. Det ska då hållas inom tre månader. Exakt datum bestämmer talmannen efter samråd med Valmyndigheten.

Inga sådana kontakter har tagits ännu. Men Valmyndigheten är på tårna.

– Vi har i uppdrag att alltid kunna genomföra ett extra val inom tre månader. Vi följer det politiska läget förstås och vi har planer som träder i kraft om ett extra val skulle utlysas, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, till Altinget.

Lån av personal

Praktiska delar så som valmaterial, handböcker, ramavtal och tidsplaner är förberedda så långt det går för att kunna användas snabbt om det kommer till ett extravalsläge. Även när det gäller personal finns det beredskap.

– Vi klarar ett extra val som organisation men det bygger på att vi tar in fler personer. Vi har avtal med konsultbyråer för att få in mer folk för till exempel kommunikation. Men vi har också en resurspool på Skatteverket, som är vår värdmyndighet, med personal som arbetar extra med Valmyndigheten under ett val, säger Nyqvist.

Behöver tid

Det är som sagt så att valet ska hållas inom tre månader från det att det meddelas. Eftersom processen inte är där än har ingen diskussion om datum tagits än. Valmyndigheten har inte heller någon gräns för hur snabbt det går att hålla. Men Anna Nyqvist konstaterar att myndigheten kommer att behöva tid på sig.

– Tre månader är en kort tid för att klara av det. Vi behöver så mycket som möjligt av den tiden på oss. Valsedlar ska produceras och skickas till utlandsmyndigheter och vi ska skicka ut röstkort till boende i utlandet. Den distributionen tar tid. Och inte minst tar det tid att trycka alla valsedlar eftersom vi har ett väldigt valsedelsintensivt valsystem.

Påverkar nästa val

Ett extra val hösten 2021 skulle också påverka myndighetens arbete med det ordinarie valet 2022. 

– Skulle det bli ett extra val får vi omprioritera inför det ordinarie valet. Det blir mindre utvecklingsarbete för valet 2022 om det blir ett extra val emellan. Utvecklingen av den valadministrativa processen som alltid måste göras löpande och som vi gör emellan valen behöver man göra i tid före ett val.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00