C:s skogsförhandlare: Budgetpåverkande reform kräver snabba beslut

Centerpartiet kan om allt går vägen fortsätta sitta med i förhandlingarna om skog-, arbetsmarknads-, och strandskyddsfrågorna med regeringspartierna. Delar av dessa har också budgetpåverkan, vilket kräver att samtalen ros i hamn kvickt.

Vi vill backa tillbaka till urspunget i JA och smalna av och säga ”det är de här punkterna vi vill genomföra”, säger Peter Helander. <br>
Vi vill backa tillbaka till urspunget i JA och smalna av och säga ”det är de här punkterna vi vill genomföra”, säger Peter Helander.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jacob Hederos

Det är skakiga dagar i riksdagens politiska verkstad. Men återinträder Stefan Löfven som statsminister kan i alla fall vissa delar av samtalsforumen börja starta igen.

För Peter Helander, Centerpartiets skogspolitiska talesperson, kan det också innebära att de samtal om utredningens förslag som han suttit i sedan i våras kan återstartas, om än i ett annat format.

– Det som hände när Liberalerna hoppade av är att vi inte haft några möten på två veckor. ”Nu tog januariavtalet slut, punkt”. Det kändes ju som så att ”jaha, då var ett par års arbete borta då”. Men underlagen och diskussionen finns ju kvar, så vi får se vad som händer.

Det är inte klart om det är just Helander som ska ta de samtalen vidare ännu. Men överenskommelsen i helgen, som det förvisso råder viss osäkerhet kring på grund av Miljöpartiets besked, bör enligt Helander innebära att skogssamtal blir klara innan budgeten läggs i september.

– Så borde det väl bli. Innan man är överens om vad som ska vara med i budgeten så måste man vara överens där.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00