C:s skogsförhandlare: Budgetpåverkande reform kräver snabba beslut

Centerpartiet kan om allt går vägen fortsätta sitta med i förhandlingarna om skog-, arbetsmarknads-, och strandskyddsfrågorna med regeringspartierna. Delar av dessa har också budgetpåverkan, vilket kräver att samtalen ros i hamn kvickt.

Vi vill backa tillbaka till urspunget i JA och smalna av och säga ”det är de här punkterna vi vill genomföra”, säger Peter Helander. <br>
Vi vill backa tillbaka till urspunget i JA och smalna av och säga ”det är de här punkterna vi vill genomföra”, säger Peter Helander.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jacob Hederos

Det är skakiga dagar i riksdagens politiska verkstad. Men återinträder Stefan Löfven som statsminister kan i alla fall vissa delar av samtalsforumen börja starta igen.

För Peter Helander, Centerpartiets skogspolitiska talesperson, kan det också innebära att de samtal om utredningens förslag som han suttit i sedan i våras kan återstartas, om än i ett annat format.

– Det som hände när Liberalerna hoppade av är att vi inte haft några möten på två veckor. ”Nu tog januariavtalet slut, punkt”. Det kändes ju som så att ”jaha, då var ett par års arbete borta då”. Men underlagen och diskussionen finns ju kvar, så vi får se vad som händer.

Det är inte klart om det är just Helander som ska ta de samtalen vidare ännu. Men överenskommelsen i helgen, som det förvisso råder viss osäkerhet kring på grund av Miljöpartiets besked, bör enligt Helander innebära att skogssamtal blir klara innan budgeten läggs i september.

– Så borde det väl bli. Innan man är överens om vad som ska vara med i budgeten så måste man vara överens där.

Det är ju en mening som är skogsutredningen i avtalet. Den meningen under en rubrik, blev sen tror jag 22 sidor direktiv, som blev 1263 sidor utredning. Det är klart att det blir ett ganska stort tolkningsutrymme däremellan.

– Det kanske inte ens blir förhandlingar. Det kanske blir så att vi förväntar oss att regeringen levererar en proposition utan förhandling, som vi agerar på i efterhand.

Går det att genomföra reformen från ert perspektiv utan budgetpåverkan?

– Nej, det handlar ju om ersättningar och sånt. Så det är budgetpåverkande. Det är förvisso viss ren lagstiftning som inte är budgetpåverkande. Men det mesta inom politiken är ju budgetpåverkande, åt det ena eller andra hållet, säger Peter Helander till Altinget.

Tolkar jag det rätt så borde ni behöva boka in ytterligare möten direkt, om det blir klart med Löfven på onsdag?

– Ja precis, men ”om och om, och men och men”. Men det är ju tre punkter kvar, efter att Januariavtalet fallit. De är ju mycket smalare än hela JA så de är ju, så att säga, lättare att förhandla.

Men kan ni beskriva skillnaden mellan texten i 26:an i januariavtalet och den text som ni nu diskuterat?