Inga nya ministrar i regeringen – Baylan tar landsbygdsfrågorna

Stefan Löfven har inte gjort sig känd för dramatiska förändringar i sina regeringar. I dag var inget undantag. Inte en enda ny minister får chansen.

Listan med ministrar var likadan som den i övergångsregeringen de senaste veckorna.
Listan med ministrar var likadan som den i övergångsregeringen de senaste veckorna.Foto: Christine Olsson/TT
Johan Manell

Som alltid var det en spänd förväntan när statsministern skulle presentera en ny regering. Men Stefan Löfven bjöd inte på några nya ministrar. Tvärtom ersätter han inte den nyligen avgångna landsbygdsministern Jennie Nilsson (S). De frågorna tar i stället näringsminister Ibrahim Baylan (S) över.

– En sak har jag lärt mig genom åren är att oavsett hur man organiserar Regeringskansliet så finns det alltid ett annat sätt. Nu är det ett av regeringens mer rutinerade statsråd som får den uppgiften. Vi ser till att departementet är väl rustat för detta, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Baylans fjärde portfölj

Baylan blev minister för första gången 2004 i regeringen Persson. Då var det skolfrågorna han hade på sitt bord. 2014 återvände han till Regeringskansliet som energiminister. 2016 blev han också samordningsminister. Sedan 2019 är han näringsminister och nu ser han fram emot att ännu en gång ta sig an en utvidgad ministerportfölj.

– Jag är stolt och hedrad över att få jobba med de här frågorna, säger han.

Regeringsförklaring i september

När Stefan Löfven tillträdde 2014 var det 24 ministrar i hans regering. Under vägen har antalet krympt och när han nu tillträder för tredje gången är det 22 ministrar – 17 socialdemokrater och 5 miljöpartister.

Regeringens fokus kommer enligt Löfven att vara jobb, trygghet, klimat och välfärd. Själva regeringsförklaringen kommer Löfven att hålla när riksmötet öppnar den 14 september.

Svårare läge

Det som skiljer denna Löfvenregering från den förra är att regeringsunderlaget är betydligt osäkrare. Genom att januariavtalet har fallit har regeringen inte längre några samarbetspartners kring budgeten och därmed inte heller det budgetalternativ som samlar flest mandat.

Stefan Löfven och hans ministrar ska i höst försöka att få stöd för sin budget ändå. Sannolikt genom att försöka få C och V att rösta på den men utan att förhandla den med något av partierna. Stefan Löfven vill i dag inte uttala sig mer konkret om hur det ska gå till.

– Budgetarbetet har påbörjats. Vi tar en sak i taget, säger han.

Att januariavtalet har fallit verkar inte heller bekymra honom nämnvärt.

– Skillnaden konkret är att vi nu inte har ett januariavtal men likafullt ska vi utarbeta förslag som passerar riksdagen. Så det är en annan typ av politisk hantverk men i grunden är det samma sak, säger Löfven.

Läs också

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024