Löfven statsminister igen – för tredje gången

Stefan Löfven har accepterats som statsminister för tredje gången. Genom att bara 173 ledamöter röstade emot honom kan han tillträda på nytt. Sin nya regering ska han presentera på fredag.

”Same procedure as 2014 and 2019”. Stefan Löfven har tolererats av riksdagen för tredje gången på bara sju år.
”Same procedure as 2014 and 2019”. Stefan Löfven har tolererats av riksdagen för tredje gången på bara sju år. Foto: Christine Olsson/TT
Johan Manell

Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade ja. Centerpartiet, Vänsterpartiet, Amineh Kakabaveh (-) och Nina Lundström (L) lade ner sina röster. Det gör att Stefan Löfven åter kan tillträda som statminister. 

Sin nya regering ska han presentera i riksdagen på fredag klockan 11.

Löfven lyckades säkra att V inte skulle rösta nej genom att ta bort marknadshyrorna från bordet. Centerns nedlagda röster fick han genom att gå med på att genomföra förändringar i Las och strandskyddet samt stärka äganderätten i skogen. Kakabaveh släppte fram honom efter att ha förhandlat fram nio egna punkter med regeringen.

Den ledamot som gick emot det förväntade var Nina Lundström (L) som valde att inte följa partilinjen och röstade gult. Hon motiverar det med att partiet i valrörelsen 2018 lovat att inte samarbeta eller regera med stöd av SD.

”Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult.”, skriver hon på DN Debatt.

Tredje gången

Stefan Löfven har haft en något skakig statsministerresa. Första gången han tillträdde var 2014 men efter att ha förlorat en budgetomröstning redan samma höst hotade extra val runt hörnet. Det löste sig med decemberöverenskommelsen och Stefan Löfven kunde sitta mandatperioden ut.

Efter valet 2018 röstade riksdagen bort honom. Men efter att partierna som tryckt nej inte kunde samlas kring ett regeringsalternativ lyckades Löfven efter rekordlånga talmansrundor accepteras som statsminister en andra gång i januari 2019. Den gången var det ett januariavtal som skulle säkra stödet.

Redan då varnade Vänsterpartiet för att de skulle fälla regeringen om den gick vidare med förslag om bland annat fri hyressättning i nyproduktion. När regeringen tog emot en utredning om detta i juni 2021 så kommunicerade V att förtroendet var förbrukat. Sverigedemokraterna yrkade då på en misstroendeförklaring och Löfven fälldes.

Men efter dagens omröstning har han alltså återigen fått riksdagens tolerans – för tredje gången.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget