Valsystemet ska utredas – politisk veteran leder jobbet

UTREDNING. En gång i tiden var hon Sveriges yngsta minister genom tiderna. Nu ska 77-åriga Lena Hjelm-Wallén leda arbetet med att reformera valsystemet. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Altinget att den parlamentariska kommittén har ett antal frågor att knäcka. 

Lena Hjelm-Wallén tar emot H.M Konungens Medalj av 12:e storleken vid en ceremoni år 2008.
Lena Hjelm-Wallén tar emot H.M Konungens Medalj av 12:e storleken vid en ceremoni år 2008.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell
Lena Hjelm-Wallén som nybliven skolminister 1974.
Lena Hjelm-Wallén som nybliven skolminister 1974. Foto: Jan Björsell/TT

Efter riksdagsvalet år 2018 och valet till Europaparlamentet år 2019 kom Valmyndigheten fram till att valen hade genomförts på ett korrekt, effektivt och rättssäkert sätt. Trots det tillsätter regeringen nu en parlamentarisk kommitté som ska se över delar av valsystemet.

– Vi har ett i grunden robust och tillförlitligt system. Men det innebär inte att man inte måste ta höjd för de utmaningar som finns framöver, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Altinget.

Veteran som ordförande

Utredningen ska genomföras som en parlamentarisk kommitté med representanter från samtliga riksdagspartier. Ordförande är den politiska veteranen Lena Hjelm-Wallén. Hon blev minister första gången 1974 och lämnade regeringen 2002. I dag har hon inga politiska uppdrag.

– Jag blev lite grann förvånad när man vände sig till mig. För jag har ju ändå varit borta från politiken ett tag, säger hon till Altinget.

Fakta

Läs hela artikeln om vad utredningen ska titta på och vad Lena Hjelm-Wallén har för förväntningar, på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00