Valsystemet ska utredas – politisk veteran leder jobbet

UTREDNING. En gång i tiden var hon Sveriges yngsta minister genom tiderna. Nu ska 77-åriga Lena Hjelm-Wallén leda arbetet med att reformera valsystemet. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Altinget att den parlamentariska kommittén har ett antal frågor att knäcka. 

Efter riksdagsvalet år 2018 och valet till Europaparlamentet år 2019 kom Valmyndigheten fram till att valen hade genomförts på ett korrekt, effektivt och rättssäkert sätt. Trots det tillsätter regeringen nu en parlamentarisk kommitté som ska se över delar av valsystemet.

– Vi har ett i grunden robust och tillförlitligt system. Men det innebär inte att man inte måste ta höjd för de utmaningar som finns framöver, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Altinget.

Veteran som ordförande

Utredningen ska genomföras som en parlamentarisk kommitté med representanter från samtliga riksdagspartier. Ordförande är den politiska veteranen Lena Hjelm-Wallén. Hon blev minister första gången 1974 och lämnade regeringen 2002. I dag har hon inga politiska uppdrag.

– Jag blev lite grann förvånad när man vände sig till mig. För jag har ju ändå varit borta från politiken ett tag, säger hon till Altinget.

Läs hela artikeln om vad utredningen ska titta på och vad Lena Hjelm-Wallén har för förväntningar, på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Pressträff med socialminister Lena Hallengren Pressträff med socialminister Lena Hallengren Næste artikel Överblick: Regeringen vill stoppa hamstring och BNP-ras att vänta Överblick: Regeringen vill stoppa hamstring och BNP-ras att vänta
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!