Tidigare statssekreteraren: Januariavtalet var inte särskilt genomtänkt

Erik Nilsson var statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström men slutade i samband med att statsrådet fick nytt ansvarsområde när nuvarande regering bildades. Altinget har intervjuat honom om tiden på utbildningsdepartementet.  

Erik Nilsson har precis släppt en debattbok om svensk skola. Han har 30 års erfarenhet från skolväsendet. Utöver rollen som statssekreterare hos utbildningsministern har han även haft uppdrag som statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet och som chef för utvecklingsenheten på Skolverket. 
Erik Nilsson har precis släppt en debattbok om svensk skola. Han har 30 års erfarenhet från skolväsendet. Utöver rollen som statssekreterare hos utbildningsministern har han även haft uppdrag som statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet och som chef för utvecklingsenheten på Skolverket. Foto: Vesna Prekopic
Rebecka Prahl

När utbildningsminister Anna Ekström (S) tog över tidigare statsrådet Matilda Ernkrans (S) portfölj, begärde statssekreteraren Erik Nilsson sitt entledigande. ”Även om jag jobbat en del med högre utbildning och forskning är det i skolan mitt hjärta finns”, skrev han då, i november 2021, på Facebook. 

Det var väldigt slumpartat vad de olika partierna i januariavtalet hade fått igenom.

Han beskriver den senaste mandatperioden som en frustrerande period att försöka få igenom socialdemokratisk politik. 

– Jag jobbade väldigt mycket med januariavtalet. Jag gillade inte alla punkter där och framför allt var det inte särskilt genomtänkt. Alla partier fick med några saker, men det var inte säkert att de sakerna gick ihop i en helhet.

– Det riktiga systemgreppet hade vi inte möjlighet att ta. Det var väldigt slumpartat vad de olika partierna i januariavtalet hade fått igenom. Sen fick vi också stryk på viktiga frågor, som Likvärdighetsutredningens förslag till exempel. 

Större skav var gentemot Liberalerna och framför allt gentemot Centerpartiet när det gäller marknadsfrågorna. Där är C väldigt starkt friskolevänliga.

Hur fungerade samarbetet på departementet när ni delade med Miljöpartiet?

– Det fanns strider kring hur man styr. Jag tycker att Miljöpartiet är lite väl glada i specialdestinerade statsbidrag. Men i stort sett ligger S och MP väldigt nära varandra.

– Större skav var gentemot Liberalerna och framför allt gentemot Centerpartiet när det gäller marknadsfrågorna. Där är C väldigt starkt friskolevänliga och ser inte riktigt segregationen och ojämlikheten som en effekt av marknaden. 

Tiden som Erik Nilsson fick över efter att ha slutat på utbildningsdepartementet använde han till att författa boken Svensk skola – ett riggat maratonlopp, (Lil’Lit förlag), som gavs ut för drygt en vecka sedan.

– Det blev ett fönster för mig och dessutom i ett läge där jag inte var anställd av någon, utan jag kunde säga precis vad jag tyckte. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.