AF-reform i mål – så ska myndigheten arbeta

I dag, den 1 december, går reformeringen av Arbetsförmedlingen i mål. Det innebär förändringar i myndighetens uppdrag. Bland annat startas ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program. ”Det var mycket som kom samtidigt”, säger Sofie Carlsson, handläggare på Arbetsförmedlingen. 

Foto: Johan Nilsson/TT
Rebecka Prahl

Arbetsförmedlingen får både nya och uppdaterade förordningar samt  lagstiftning som gäller från den 1 december. Totalt handlar det om cirka 25 regelförändringar för myndigheten. 

– När man jobbar på en myndighet så får man hela tiden uppdaterad reglering. Nu blev det väldigt mycket för oss. Det var mycket som kom samtidigt. Sen har vi varit medvetna om ungefär vad som skulle komma. Vi har jobbat med reformeringen av myndigheten de senaste fyra åren, säger Sofie Carlsson, kvalificerad handläggare på myndigheten och tidigare samordnare för förberedelsearbetet inför reformeringen av Arbetsförmedlingen, till Altinget.   

De största förändringarna handlar enligt Sofie Carlsson om två lagändringar. Möjlighet att byta information med leverantörer kring de arbetssökande och förändringar i offentlighets- och sekretesslagstiftningen.

Det tillkommer även två nya förordningar.  

– Den ena handlar om instruktionen till Arbetsförmedlingen, den som definierar vårt uppdrag. Sen är det förordningen om ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program, Förmedlingsinsats.  

En av de nya lagändringarna som träder i kraft gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att utbyta information med fristående aktörer. Det innebär att leverantörerna kommer kunna ta del av information som Arbetsförmedlingen har om den arbetssökande, men myndigheten kommer också kunna också få information om den arbetssökande från leverantören.  

– Det är gynnsamt på det sättet att då behöver inte den arbetssökande själv hela tiden förmedla informationen. I dag måste en arbetssökande bära sin historia hela tiden för det finns ingen möjlighet att byta information mellan olika aktörer som jobbar med samma arbetssökande, säger Sofie Carlsson.

– Det är definitivt en förbättring. Både från ett kundperspektiv, men också från ett effektivitetshänseende för både oss och leverantörerna. 

Arbetsförmedlingen har också fått en ny instruktion. Den senaste var från 2008. Men enligt Sofie Carlsson är de flesta ändringar kända sedan tidigare.  

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.