Forskare: Mobilförbud i klassrummet fungerar inte 

Mobilförbud i skolan ger inte effekt, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet. Eleverna hittar sätt att kringgå förbudet samtidigt som mobiltelefonen behövs i skolarbetet.

”Alla elever var samstämmiga. Förbud är fel väg att gå. Det kommer aldrig fungera i praktiken”, säger Anita Grigic Magnusson, doktorand vid Göteborgs universitet.
”Alla elever var samstämmiga. Förbud är fel väg att gå. Det kommer aldrig fungera i praktiken”, säger Anita Grigic Magnusson, doktorand vid Göteborgs universitet.Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Den 1 augusti infördes en ny lag om ordning och studiero i klassrummet som innebär att privat användning av mobiltelefoner på lektionstid förbjuds. 

Anita Grigic Magnusson, doktorand vid Göteborgs universitet, har i sin avhandling undersökt hur införandet av mobilförbud har fungerat i högstadiet och gymnasieskola genom att studera klasser där skolan valt att förbjuda mobiltelefoner på lektionstid, innan den nya lagen infördes. 

Från första dagen gjorde lärarna själva undantag från mobilförbudet

Anita Grigic Magnusson, forskare

Slutsatsen hon drar är att mobilerna finns i skolan oavsett om man har förbud eller inte.  

– Elever hittar sätt att kringgå förbudet och använder mobilerna ändå, fast i smyg. Man lämnar in tomma mobilskal, man säger att man har glömt mobilen i skåpet och så används den ändå, säger hon till Altinget. 

– Alla elever var samstämmiga. Förbud är fel väg att gå. Det kommer aldrig fungera i praktiken. Däremot var de positiva till regler och att lärare hjälpte dem med att lägga undan mobiltelefonen.  

Men det var inte bara elever som bröt mot reglerna, utan också lärare valde att frångå förbudet. 

– Från första dagen gjorde lärarna själva undantag från mobilförbudet. Deras sätt att upprätthålla förbudet var att samla in mobiltelefonerna, vilket man glömde bort. Lagom till höstlovet lyfte man förbudet på skolan och bestämde sig att det får vara upp till varje enskild lärare.  

Anita Grigic Magnusson visar att lärare hade integrerat elevernas mobiltelefoner i undervisningen utan att tänka på det.

– Lärarna var inte riktigt medvetna själva om hur mycket man egentligen använde mobiltelefonen. I den digitaliserade skolan bygger mycket på att det ska finnas en dator eller en laptop. När den inte funkar eller när nätverket inte funkar, då behövs elevernas mobiler, säger hon och fortsätter:

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.