Regeringen pausar den gröna skatteväxlingen – skyller på C

Takten i den gröna skatteväxlingen stannar av, endast två skatter höjs, och då först 2023. Enligt MP stängdes dörren av Centern, men C:s ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl avfärdar anklagelsen.

Skatteväxlingen på totalt 15 miljarder var en av prioriteringarna i det tidigare januarisamarbetet. <br>
Skatteväxlingen på totalt 15 miljarder var en av prioriteringarna i det tidigare januarisamarbetet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Jacob Hederos

I regeringens förslag till budgetpropositon är det ytterst få skattehöjningar som finns med. Förutom höjda alkohol- och tobaksskatter så är det endast två miljöpolitiska reformer som annonseras på området.

Men vare sig BNP-indexeringen på avfallsförbränningsskatten eller skatten på kemikalier i viss elektronik är tänkta att träda i kraft förrän år 2023.

Därmed avstannar takten i den ”gröna skatteväxlingen”, där höjda miljöskatter och slopade subventioner skulle växlas in i sänkta skatter på arbete.

Enligt Dagens Industris uppgifter i helgen har skatteväxlingen stoppats av Centerpartiets krav i budgetförhandlingarna. Men C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl avfärdar det påståendet.

– Nej, det är ändå så här, att när en hockeyspelare gör tre mål i en match och sedan skadar sig, så är det väl inte den där spelarens fel att det inte blir ett fjärde mål. Det är ett jättestort politiskt projekt och prioriterat för oss, säger Ådahl till Altinget.

Miljöpartiets Karolina Skog anser dock att signalen har varit tydlig i samtalen som föregått budgetpresentationen.
– Centern har stoppat alla skattehöjningar i budgeten. Det innebär att de motverkar den gröna skatteväxlingen, samtidigt som Ådahl säger att det är en viktig fråga för Centern. De dubbelspelar, säger hon.
Men är då inte BNP-indexeringarna en skattehöjning?
– Det får vi se. Det är upp till Centern att tolka.

{{toplink}}
Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00