MP: Public service behåller med rätta sin särställning

DEBATT. Det är viktigt att påpeka att det inte är politikers uppdrag att bedöma eller recensera enskilda program. Politiker måste ha en armlängds avstånd till SVT, SR och UR, skriver Anna Sibinska (MP). 

Anna Sibinska (MP)
Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson


Beslutet om sändningstillstånd för public servicetillstånd 2020–2025 har inte ens hunnit träda i kraft innan Moderaterna ifrågasätter det. Det är intressant att se hur snabbt de har svängt i frågan trots att de har varit representerade i den parlamentariska utredningen och kunnat påverka innehållet.

En fungerande kombination

För oss miljöpartister är det oerhört viktigt att alla människor, oavsett var i landet man bor, ska ha tillgång till allsidig nyhetsförmedling, kultur och folkbildning av hög kvalitet. På så sätt kan var och en självständigt bilda sig en uppfattning om samhället utifrån fakta och kunskap. Den fria journalistiken är demokratins bärare.

Sverige har i dag en fungerande kombination av ett starkt public service och en mängd av livskraftiga privata medier. Vår uppgift är att skapa goda förutsättningar för denna levande mediemarknad att fortsätta utvecklas.

För att nå bredare

Det gör mig oroad att Moderaterna har börjat ifrågasätta public serviceuppdraget och dess omfattning. Om public service blir för smalt, så når man bara dem som är särskilt intresserade av politik och samhälle. Det betyder i klartext de som är resursstarka.

För att nå bredare måste man å andra sidan ha en del populära program som får människor att på ett naturligt sätt att söka sig till en public servicekanal eller app. Då hittar man också till ett innehåll och utbud som är mer demokratiskt centralt.

En armlängds avstånd

Public service har en bra balans mellan smalt och brett, och behåller därmed med rätta sin särställning.

Det breda innehållsuppdraget ligger fast i tillståndet, just för att kunna attrahera så stor publik som möjligt och vara relevant för många. Att spegla hela landet och variationen i befolkningen är också viktigt för både sammanhållningen och demokratin.

Som tittare eller lyssnare i vårt avlånga land ska du kunna känna igen dig och få ett personligt värde. Det är viktigt att påpeka i sammanhanget att det inte är politikers uppdrag att bedöma eller recensera enskilda program. Vi måste som politiker ha en armlängds avstånd till SVT, SR och UR.

Riskera legitimiteten

En av hörnstenarna för public service är att vara oberoende av reklam. Det är högst anmärkningsvärt att Moderaterna vill utreda reklamfinansiering och riskera programbolagens legitimitet när kommersiella intressen tillåts komma för nära.

"Säger sig vilja motverka"

Moderaterna vill på ett annat sätt granska saklighet och opartiskhet i programmen. Det räcker att gå igenom beslut som har tagits av Granskningsnämnden under senare år för att se att det är väldigt få fällningar som handlar om just saklighets- och opartiskhetsuppdraget.

Att ifrågasätta Granskningsnämndens arbete bidrar till att urholka legitimiteten för public service, något Moderaterna säger sig vilja motverka.

Tillsätta en utredning

På en punkt håller vi med Moderaterna: ordningen med förhandsprövning där regeringen utifrån myndighetens prövning fattar beslut är inte tillfredsställande.

Regeringen kommer att med skyndsamhet tillsätta en utredning så att den här frågan kan få sin lösning redan under mandatperioden. Det är nödvändigt för att säkra att politiken håller sig på behörigt avstånd från mediernas verksamhet.

Opartiskhet och saklighet

Det är min absoluta övertygelse att betydelsen av public service är större än någonsin. När polariseringen i samhället ökar är det oerhört viktigt för demokratin att vi har professionella medier, journalistisk granskning och medier som har det inskrivet i sitt uppdrag att stå för opartiskhet och saklighet.

Tema: Framtidens public service

Forrige artikel Republikanska föreningen: Finland är ett föredöme Republikanska föreningen: Finland är ett föredöme Næste artikel Hökmark: Staten behöver inte äga Telia för att uppnå säkerhet Hökmark: Staten behöver inte äga Telia för att uppnå säkerhet
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.