Löfven föreslås som statsminister

Stefan Löfven tror sig ha samlat stödet som krävs för att tolereras som statsminister. Talmannen har därför föreslagit honom. Omröstningen sker på onsdag.

Talman Andreas Norlén föreslår Stefan Löfven som statminister.
Talman Andreas Norlén föreslår Stefan Löfven som statminister.Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Johan Manell

För att Stefan Löfven ska kunna tillträda som statsminister på nytt krävs att han inte har 175 mandat emot sig. Vänsterpartiet har tidigare meddelat att de kommer att släppa fram honom, eftersom marknadshyrorna inte längre finns med i regeringens planer.

Centerpartiet meddelade på måndagen att partiet släpper fram Löfven mot att regeringen lovar att genomföra Las-uppgörelsen, stärka äganderätten för skogsägare och att reformera strandskyddet.

Kruxet är att Löfvens regeringskollegor i Miljöpartiet säger nej till det. Men Stefan Löfven tror ändå att det kommer att lösa sig.

– I en regering har du tusentals och åter tusentals frågor att hantera. Jag tror att vi kommer att lösa det här. Ingen kan få allt, men alla kan få någonting, säger han på pressträffen.

Vilde med makt

Om regeringen (S+MP) släpps fram av C och V, samlar Löfven 174 mandat. Samtidigt finns det en opposition (M, KD, SD och L) som också har 174 mandat. Det gör att det gäller för Löfven att den politiska vilden Amineh Kakabaveh inte röstar nej.

Kakabaveh har lagt fram en kravlista för att ge sitt stöd och inväntar besked från regeringen. Stefan Löfven sade på pressträffen att de kommer att ha kontakt med henne före onsdagens omröstning men inte huruvida de kommer att tillmötesgå något eller några av hennes krav.

Osäkrad budget

Om allting faller ut som Löfven räknar med kan han återinträda som statsminister. Men kvar är ett annat huvudbry, nämligen budgeten i höst.

Efter att Liberalerna lämnat januarisamarbetet har inte Löfven längre det budgetalternativ som samlar flest röster. För att vara helt säker på att få igenom sin budget måste han ha med V och C även där.

Eftersom Centerpartiet vägrar förhandla budget med Vänsterpartiet verkar det som att Löfven ska försöka att lägga fram en budget som båda dessa partier ändå kan tänka sig att rösta på, men utan att förhandla med något av dem.

Praxis

Tidigare har riksdagspraxis varit att man bara röstar på sitt eget budgetalternativ. Sverigedemokraterna har dock vid ett flertal tillfällen valt att stödja andra alternativ i slutomröstningen. Löfven hoppas alltså på att C och/eller V ska göra något liknande när det är dags för budgetomröstning i höst.

– Det är upp till regeringen nu att lägga fram en budget som kan passera riksdagen. Det är heller inga statshemligheter vilka olika förslag partierna har så jag bedömer att det går. Men det förutsätter ju att inte alla sätter sig i var sitt hörn och säger att de ska ha 100 procent, säger Löfven.

Talmannen

För talmannen har budgetfrågan inte varit avgörande.

– Vad gäller budgeten är det ingen önskedröm att lägga fram en statsministerkandidat som inte har stöd för sin budget. Samtidigt kan jag inte se att jag kan agera på något annat sätt, säger han på pressträffen.

Däremot säger Stefan Löfven att han kommer att avgå på nytt om hans budget faller. Så trots dagens besked väntar först några dagar fram till statsministeromröstningen och sedan några månader fram till budgetomröstningen innan vi vet om Stefan Löfven lyckas regera hela vägen fram till det ordinarie valet 2022.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00