Ling (MP): Koranbränningen är extremistisk

DEBATT. De främlingsfientliga krafterna har flyttat fram sina positioner. Men vi får inte glömma att rasisterna är en minoritet och att vi som står för allas lika värda är i stor majoritet, både bland befolkningen och i politiken. Det skriver Rasmus Ling (MP).

Rasmus Ling (MP)
Partistyrelseledamot och föräldraledig riksdagsledamot


Rasism är ett gift i samhället. Ett gift som vi alla måste vara med och bekämpa, oavsett vilken grupp det är som blir utsatt. Denna vecka hade hatpredikanten Rasmus Paludan planerat att komma till Malmö för att hetsa mot den muslimska befolkningen genom att bränna Koranen. Lyckligtvis har polisen nyligen beslutat att neka honom tillstånd. Detta förändrar dock inte ambitionen bakom det planerade tilltaget. Alla vi som står för alla människors lika värde måste vända hatet ryggen och visa solidaritet med stadens muslimer.

"Ni är inte ensamma"

Tidigare i sommar kunde vi över hela världen se Black lives matter-rörelsen protestera mot afrofobi, mot våld och diskriminering av färgade. Malmö har och har haft djupa problem med antisemitism riktat mot den judiska minoriteten, och många Malmöbor har då slutit upp i kippa-vandringar för att manifestera att det är oacceptabelt. Många har också engagerat sig i att bekämpa diskriminering och hat mot romer.

Nu behöver Malmö än en gång visa att vi är en öppen och tolerant stad som alltid kommer att stå upp för människors lika värde. Budskapet till Malmös muslimer måste vara tydligt: ni är inte ensamma, vi står enade mot hatet.

Vill provocera fram våld

I sådana sammanhang förs ofta en debatt kring yttrandefrihet, men det är att blanda bort korten. Yttrandefrihet är en grundbult i varje demokrati och är något som ska värnas. Men rättigheten att yttra sig inom lagstiftningens lagar innebär aldrig en rätt att vara oemotsagd.

Syftet med bokbränningen från Paludan och Dan Park är att provocera, allra helst provocera fram en våldshandling som de sedan kan missbruka som exempel för att bekräfta rasistiska föreställningar om muslimer.

Hedervärd hantering

Den fällan måste undvikas. Det muslimska civilsamhället har agerat föredömligt, och genom samverkan med polisen uppmanat sina medlemmar till fredliga protester, eller i vissa fall till att inte uppmärksamma det alls. Att samtidigt som man utsätts för provokation och respektlöshet kunna uppmana till besinning och lugn är hedervärt och något som muslimska föreningarna förtjänar beröm för.

Giftet måste bort

Den planerade Koranbränningen är extremistisk, men sker inte i ett vakuum. På senare år har samtalsklimatet hårdnat och de främlingsfientliga krafterna flyttat fram sina positioner. Men vi får aldrig glömma att rasisterna är en högljudd minoritet och att vi som står för allas lika värda är i stor majoritet, både bland befolkningen och i politiken.

Vi måste göra mer för att uppmärksamma och bekämpa rasismen, oavsett om det handlar om Koranbränning, hatbrott eller diskriminering. Giftet måste bort från samhället.

Forrige artikel V: Brister inom Samhall måste tas på allvar V: Brister inom Samhall måste tas på allvar Næste artikel S-toppar: Spela inte roulette med löntagarnas trygghet S-toppar: Spela inte roulette med löntagarnas trygghet
Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

ENKÄT. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten kan skapa en förlorad generation unga, mer utanförskap och psykisk ohälsa, enligt partiernas ungdomsförbund. Altinget frågade dem vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten.