Kristersson släpps fram som ny statsminister

Riksdagen godkände på tisdagsförmiddagen Ulf Kristersson (M) som ny statsminister. Han väntas på tisdagen presentera en trepartiregering bestående av ministrar från M, KD och L.

Ulf Kristersson (M) vill leda en regering bestående av M, KD och L, som samarbetar med SD i riksdagen.
Ulf Kristersson (M) vill leda en regering bestående av M, KD och L, som samarbetar med SD i riksdagen.Foto: Jessica Gow/TT
Miranda OlssonAxel Hyttnäs Telin

På måndagsförmiddagen valde riksdagen Ulf Kristersson (M) till ny statsminister.

För att M-ledaren skulle gå vinnande ur omröstningen krävdes att inte fler än hälften av riksdagens ledamöter röstade emot förslaget. Resultatet landade slutligen på 176–173 och alla ledamöter ska därmed ha följt partilinjen.

L-kritiken

Det var i fredags, strax innan tiden för Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag rann ut, som högersidan presenterade en överenskommelse för samarbete mellan partierna den kommande mandatperioden, det så kallade Tidöavtalet

Avtalet har mött tuff kritik, inte minst inom Liberalerna där riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist meddelat att de kommer rösta nej till vissa förslag i avtalet. Även tidigare partiledare Maria Leissner och mångåriga riksdagsledamoten Barbro Westerholm är kritiska och Liberalernas ungdomsförbund Luf vill att partiet röstar nej till Ulf Kristersson som stadsminister.

– Jag tycker att Liberalerna ska rösta nej till avtalet i dess nuvarande form, sätta sig vid förhandlingsbordet på nytt, och kräva ett antal ändringar, säger Erik Berg, vice ordförande för Luf, till Altinget på måndagsmorgonen. Han är framför allt kritisk till den minskning av antalet kvotflyktingar som avtalet anger.

 

Regeringsskifte väntas

Med riksdagens stöd väntas moderatledaren nu presentera de ministrar som ska ingå i regeringen, från M, KD och L, på tisdagen.

Då ska Kristersson ge sin bild av vad regeringen vill göra den kommande tiden i en regeringsförklaring och presentera sina ministrar. Regeringsskiftet sker sedan formellt vid den så kallade skifteskonseljen på slottet då talman, statsminister och statsråd möter kungen. Denna äger rum klockan 13 på tisdagen. 

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00