Ny partisekreterare när SD bygger om: ”Vi har en stor uppgift att axla”

SD:s ökade inflytande skapar också utmaningar. Nya roller ska fördelas, kontor inredas och konkret politik förhandlas. Mattias Bäckström Johansson lämnar näringsutskottet för att i stället axla rollen som tillförordnad partisekreterare.

”Den förhandlingen kommer ju vara rätt så oblodig. Man kan nästan gissa sig till merparten”, säger Mattias Bäckström Johansson (SD) om de energipolitiska delarna av regeringsförhandlingarna.
”Den förhandlingen kommer ju vara rätt så oblodig. Man kan nästan gissa sig till merparten”, säger Mattias Bäckström Johansson (SD) om de energipolitiska delarna av regeringsförhandlingarna. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johan Manell

Sverigedemokraternas succéval har redan lett till ökat inflytande. För första gången kommer partiet inneha ordförandeposter i utskotten. En av dessa har tillfallit den tidigare partisekreteraren Richard Jomshof (SD) som blir ordförande för justitieutskottet.

Det gör att den biträdande partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson (SD) tar ett kliv upp och blir tillförordnad partisekreterare. Om det också blir en permanent lösning vill han inte sia om än.

– Att vi får utskottsordföranden har påbörjat vissa rockader och det pågår ju förhandlingar om mycket annat också. Där får vi se vad vi har behov av när alla de här processerna är klara. Hur vi ska forma laget och hur det påverkar organisation, partistyrelse och riksdagsgrupp, säger han till Altinget.

Den gånga mandatperioden har han varit energipolitisk talesperson och ledamot i näringsutskottet. Det är också ett av de utskott där en sverigedemokrat nu ska hålla i ordförandeklubban. Men den uppgiften har i stället gått till partiets tidigare rättspolitiska talesperson Tobias Andersson.

Du var inte sugen själv på att få ordförandeposten?

– Det finns mycket som hade varit roligt. Partiet är i en väldigt spännande fas där vi kommer att behöva utveckla mycket och vi måste kunna leverera på alla fronter. Vi behöver svara upp mot de förväntningar som våra väljare har på oss, lösa den uppgift vi har i parlamentet och även det som ska bli konkret politik från Regeringskansliet.

I de pågående förhandlingarna är inte Bäckström Johansson en av de som förhandlar ”direkt” berättar han. Däremot ger han input i sina sakpolitiska områden, som energipolitiken.

De flesta har sina kontor i kartonger. Så det är lite extra rörigt just nu men vi kommer landa i allt.