”En liberal kraschlandning” – så reagerar oppositionen

Slottsavtalet, oket eller Tidöavtalet. Oppositionen förenas i sin kritik mot den överenskommelse med många namn som ligger till grund för att Ulf Kristersson kunde väljas till statsminister på måndagen.

Jytte Guteland (S) och Nooshi Dadgostar (V) är några av de som är kritiska till den regering som inom kort väntas tillträda. 
Jytte Guteland (S) och Nooshi Dadgostar (V) är några av de som är kritiska till den regering som inom kort väntas tillträda. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT, Tim Aro/TT
Miranda OlssonAxel Hyttnäs Telin

Efter en överenskommelse mellan de fyra partierna som de senaste veckorna suttit i intensiva förhandlingar om en ny regering har moderatledaren Ulf Kristersson valts till ny statsminister.

Avtalet har kritiserats såväl internt inom Liberalerna som av oppositionen som i dag sett Ulf Kristersson bli framröstad till Sveriges nya statsminister.

– Det är klart att det här är ingen glad dag för Sverige, jag känner mig allvarstyngd, säger Jytte Guteland (S) till Altinget innan statsministeromröstningen. 

– För mig som har kämpat för klimatet så känns bristen på klimatpolitik väldigt tung. Avtalet är nästan kliniskt rent från klimatpolitik. Det fanns några ord om kärnkraft och lite reduktionsplikt, och det är till klimatets nackdel. Men annars så fanns det ingenting, säger Guteland.

I samband med omröstningen kallar Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren samarbetet mellan högerpartierna ”en bräcklig högerkonservativ regering, helt beroende av Sverigedemokraterna”.

Usel start, tycker V-ledaren

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger till Altinget att regeringssamarbetet redan tycks fått en usel start.

– Vi får se hur länge den här eventuella regeringen håller, med det inbördeskrig som pågår. Men det de har presenterat för svenska folket är mörkt och dåligt, säger Dadgostar och pekar på de skattesänkningar som partierna föreslagit. 

– Det de inte säger något om är de stora uppsägningarna i vård, skola och omsorg, och ersättningsnivåer och trygghetssystem. Sveriges familjer kan inte betala sina elräkningar och boendekostnader just nu. 

Helldén: ”Sorgligt”

– Att den här regeringen tillträder är sorgligt. Sverigedemokraterna kan få ett sådant fruktansvärt inflytande över Sveriges politik fyra år framåt, säger Miljöpartiets Daniel Helldén som oroas över att överenskommelsen skulle innebära en större rättsosäkerhet.

– Sen är avtalet så pass innehållslöst att vi får se vad regeringsförklaringen säger i morgon och vilka ministrar de tillsätter. På mitt område, trafikpolitiken, är det enda man säger att man ska behålla Bromma flygplats. Vilket ju är huvudlöst eftersom det är en flygplats som inte behövs, säger Helldén som hellre vill se att marken används till bostäder. 

Hade du hopp om att några liberaler skulle rösta emot?

– Nej, i så fall hade det märkts långt tidigare, redan efter valet. Men jag trodde faktiskt inte i min vildaste fantasi att alla liberaler skulle gå på den linjen och ställa sig bakom den här typen av högernationalistisk politik, det är för mig en gåta.

”Ett parti firar”

 – Det vi varnade för skulle hända i valrörelsen har nu hänt. Men det vi lovade våra väljare ligger fast. C kommer inte släppa fram en regering där SD ingår eller ges avgörande inflytande, säger Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf i sitt anförande innan omröstningen.

En liberal kraschlandning, kallar hon det avtal M, KD, L och SD förhandlat fram och som hon själv benämner ”oket” – oktoberavtalet.

Namnet på underlaget för den kommande regeringen skiljer sig åt i oppositionen.

– Jag har läst hela slottsavtalet och är övertygad om att det framför allt är ett parti som firar i dag, säger Per Bolund (MP). Han anser att regeringspartiernas samarbete med SD innebär en nedmontering av det svenska klimat- och miljöarbetet.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00